- Η νέα υπηρεσία "ελληνικό FBI" που σχεδιάζεται από την Ελληνική Αστυνομία προκαλεί ανησυχία λόγω κενών ασφαλείας.
- Διαρροή ονομάτων 554 αστυνομικών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος προκαλεί αναστάτωση.
- Τα έγγραφα με τις μετακινήσεις των αστυνομικών αναρτήθηκαν σε διαδικτυακές ομάδες, προκαλώντας ανησυχία για την ασφάλεια δεδομένων.
Το ελληνικό FBI, η νέα υπηρεσία από την Ελληνική Αστυνομία που θα λειτουργεί στα πρότυπα της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, προκαλεί ήδη πονοκέφαλο στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ.
Κι αυτό, γιατί η υπηρεσία αυτή που θα συσταθεί από την Ελληνική Αστυνομία θα λειτουργεί όπως το FBI, φαίνεται πως έχει σοβαρά κενά ασφαλείας.
Η υπόθεση με τη διαρροή των ονομάτων και των 554 αστυνομικών της νεοσύστατης Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ), που σκοπεύει να επιφέρει καίρια πλήγματα στους δράστες «συμβολαίων θανάτου», στο λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, σε συστήματα παράνομων συναλλαγών και ξεπλύματος χρήματος κ.ο.κ. έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές.
Σύμφωνα με το οργανόγραμμα, η ΔΑΟΕ θα αποτελείται από τις υποδιευθύνσεις: Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Ιδιοκτησίας, Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών, Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας, Πληροφοριών και Ειδικών Δράσεων, καθώς και Δίωξης Ναρκωτικών, ενώ θα λογοδοτεί απευθείας στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.
Η διαρροή υπήρξε το πρωί της Τρίτης (15.10.2024) σε ιστότοπο με αστυνομικές ειδήσεις και για τα τεκταινόμενα στις Αρχές Ασφαλείας, με αστυνομικούς να αναρωτιούνται όχι μόνο για τον τρόπο που υπήρξε η σχετική διαρροή, πληροφόρηση και καταγραφή, αλλά και τη σχετική σκοπιμότητά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. είχε συντάξει 5-6 έγγραφα με τις μετακινήσεις των 554 αστυνομικών σε αντίστοιχες υπηρεσίες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη που είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικά σε δεκάδες υπηρεσίες, χωρίς μέριμνα διαφύλαξης δεδομένων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτά τα αρχεία αναρτήθηκαν σε άτυπες διαδικτυακές ομάδες αλληλοενημέρωσης ενστόλων στο Viber και άλλες τέτοιου είδους πλατφόρμες, από όπου πιθανολογείται, με προβληματικές επιλογές αστυνομικών, ότι υπήρξε η διαρροή, χωρίς να αποκλείονται άλλα ενδεχόμενα, με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να εκφράζουν απορίες γιατί η πολιτική ηγεσία και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν έχουν ζητήσει μέχρι τώρα διερεύνηση της υπόθεσης.