Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Κουρσκ: Η έντονη αμφισβήτηση μια επιτυχημένης εισβολής

Ουκρανικές σημαίες υψώθηκαν με περηφάνεια σε ρωσικές πόλεις και χωριά. Στρατιωτικά οχήματα του εχθρού παραδόθηκαν στις φλόγες. Το ηθικό μετά από ένα χρόνο συνεχούς άμυνας με βαρύ κόστος, αναπτερώθηκε.

Η αιφνιδιαστική διάσπαση των ρωσικών συνόρων και η ουκρανική εισβολή σε βάθος τουλάχιστον 20 χλμ, στο Κουρσκ, ήταν μια οδυνηρή έκπληξη για τον  Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Κίεβο απέδειξε  ότι εξακολουθεί να είναι αξιόμαχο

Στην πρώτη του δημόσια παραδοχή για την στρατιωτική επιχείρηση  το περασμένο Σάββατο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι στόχος είναι η μεταφορά του πολέμου «στο έδαφος του επιτιθέμενου».

Και τώρα τι; 

Κίνηση υψηλού ρίσκου

Αλλά, πρόκειται για μια κίνηση υψηλού κινδύνοu, αναφέρει η Wall Street Journal. Το δίλημμα για την Ουκρανική στρατιωτική ηγεσία πλέον είναι αν η περαιτέρω αναζήτηση πολεμικών κερδών αξίζει ώστε να ρισκάρει στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζονται επειγόντως στο ανατολικό μέτωπο, εκεί όπου η Ρωσία προελαύνει.

«Βρίσκομαι στην ίδια θέση με τον οπλίτη που δεν κατανοεί γιατί πρέπει να κρατήσει πάση θυσία ένα χαράκωμα», δήλωσε διοικητής ουκρανικού τάγματος που μάχεται κοντά στον ανατολικό κόμβο εφοδιασμού του Ποκρόβσκ. Χρειαζόμαστε επειγόντως 1.000 άνδρες».

[embedded content]

Κι αν ο Πούτιν εκδικηθεί;

H ταχεία προέλαση της Ουκρανίας, σύμφωνα με τους Ρώσους, επιτεύχθηκε με τη χρήση εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου που έθεσε εκτός λειτουργίας τις ρωσικές επικοινωνίες και βοήθησε τις ουκρανικές δυνάμεις να εισβάλουν στο ρωσικό έδαφος, με ταχέως κινούμενα τεθωρακισμένα οχήματα, drones κρούσης και συστήματα αεράμυνας.

Σε βιντεοδιάσκεψη με τους επικεφαλής για την άμυνα και την ασφάλεια, τη Δευτέρα, ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι βρίσκεται πίσω από την εισβολή, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι του Κιέβου, επιμένουν ότι δεν είχαν προειδοποιηθεί .

Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ουκρανία έχει στόχο να σπείρει τη διχόνοια μεταξύ του τοπικού πληθυσμού και να βελτιώσει τη θέση της σε τυχόν μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Και ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η εξόντωση ρωσικών δυνάμεων μέσα στο έδαφός τους θα μπορούσε να ωθήσει τον Πούτιν σε μια σφοδρή εκδίκηση, με μπαράζ πυραυλικών χτυπημάτων κατά πόλεων και υποδομών.

Τεράστια πίεση σε άλλα σημεία

Σύμφωνα με τον Τζον Ναγκλ, συνταξιούχο αντισυνταγματάρχη του αμερικανικού στρατού, και νυν καθηγητή  στο US Army War College, η στρατιωτική λογική της επιχείρησης δέχεται αμφισβητήσεων, δεδομένης της τεράστιας πίεσης που ασκείται στις αμυντικές γραμμές της Ουκρανίας σε άλλα σημεία.

Η επόμενη φάση της εισβολής στο Κουρσκ εξαρτάται από το τι αποθέματα έχει στη διάθεσή της η κάθε πλευρά και πώς θα τα αναπτύξει, δήλωσε ο Φραντς-Στέφαν Γκάντι, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα τη Βιέννη.

Η Ουκρανία θα χρειαστεί να αναπτύξει πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικούς πόρους για να διατηρήσει τη δυναμική της, ενώ η Ρωσία θα θελήσει να αντεπιτεθεί γρήγορα και να επιστρατεύσει την ανώτερη δύναμη πυρός της, συμπεριλαμβανομένων των βομβών ολίσθησης, εάν  δει ότι παγιώνεται  νέο status quo στο μέτωπο.

Δεν αλλάζουν τα δεδομένα στην ανατολική Ουκρανία

Το κύριο ζήτημα με την επιχείρηση, δήλωσε ο Γκαντι, είναι ότι δεν αλλάζει τα θεμελιώδη δεδομένα στις γραμμές του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, όπου τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν, έστω και αργά, απέναντι σε υπεράριθμες- δεδομένων των αναλογιών, αλλά υποδεέστερες ουκρανικές δυνάμεις.
«Η επιχείρηση στο Κουρσκ απαιτεί σημαντικούς πόρους, ιδίως σε προσωπικό, οι οποίοι  χρειάζονται  αλλού», τόνισε.

Αμφισβητήσεις

Στην ανατολική Ουκρανία, στρατιωτικοί ηγέτες, που χρειάζονταν απεγνωσμένα περισσότερους άνδρες αμφισβήτησαν τη λογική της δέσμευσης δυνάμεων για μια επίθεση στην επικράτεια της Ρωσίας.

Εξάλλου, η Μόσχα, παρά τις ελπίδες δεν απομάκρυνε  τις ρωσικές δυνάμεις από το συγκεκριμένο πεδίο.

«Δεν αισθανόμαστε καμία αλλαγή, τουλάχιστον μέχρι στιγμής», δήλωσε Ουκρανός αξιωματικός κοντά στο Τσάσιβ Γιαρ. «Οι Ρώσοι δεν πρόκειται να μετακινήσουν στρατεύματα από τα ανατολικά προς το Κουρσκ. Έχουν εφεδρείες».

naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

Δημοφιλή

Χειροπέδες σε γνωστό δικηγόρο που προσπάθησε να περάσει ναρκωτικά στις φυλακές

Δικηγόρος συνελήφθη για προσπάθεια περάσματος ναρκωτικών σε τρεις πελάτες...

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο – Στο στόχαστρο συστήματα εκτόξευσης ρουκετών της Χεζμπολάχ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο νότιο...

ΗΠΑ: Σερίφης στο Κεντάκι πυροβόλησε και σκότωσε δικαστή προτού παραδοθεί

Ο σερίφης στο Κεντάκι πυροβόλησε και σκότωσε δικαστή πριν...

Ενισχύθηκε στη μεσαία γραμμή με Κέρθι η Καβάλα

Η ΠΑΕ Α.Ο Καβάλα ανακοίνωσε τη συνεργασία της με...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στο Περού- Μεγάλες ζημιές σε αρχαιολογικούς χώρους

Πυρκαγιές μαίνονται στο Περού, προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες και αρχαιολογικούς χώρους.Η προσπάθεια ελέγχου των πυρκαγιών γίνεται δυσκολότερη, με πυροσβέστες να αναγκάζονται να υποχωρούν από...

Οι ΗΠΑ καλούν τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τις «τρομοκρατικές» επιθέσεις κατά του Ισραήλ

Η αμερικανική διπλωματία καλεί τη Χεζμπολά να σταματήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.Ο ηγέτης της Χεζμπολά αναγνωρίζει τις επιθέσεις και απειλεί με τρομερή...

Εμ. Μακρόν προς τους πολίτες του Λιβάνου: «Υπάρχει διπλωματικός δρόμος. Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, απευθύνθηκε στους πολίτες του Λιβάνου με ένα βίντεο που μεταδόθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.Υποστήριξε ότι υπάρχει διπλωματικός δρόμος...

Παράταση της αναστολής πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ από Lufthansa, Air France και Delta

Lufthansa και Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ και Βηρυτό λόγω εντάσεων στην περιοχή.Lufthansa αναστέλλει πτήσεις προς Τελ Αβίβ έως 24 Σεπτεμβρίου...

WSJ: Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μέχρι το τέλος της θητείας του Μπάιντεν

Η ΗΠΑ δεν προβλέπει συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα μέχρι το τέλος της θητείας του ΜπάιντενΑμερικανικοί αξιωματούχοι παραδέχονται την απίθανη επίτευξη συμφωνίαςΚαίρια εμπόδια περιλαμβάνουν...

Τουλάχιστον 15 νεκροί μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά σε κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε

Κατάρρευση επταώροφης πολυκατοικίας στη Σιέρα Λεόνε με 15 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 5 παιδιών κάτω των 5 ετώνΟκτώ άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια και νοσηλεύονταιΣυνεχίζονται...

Ολλανδία: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από επίθεση οπλισμένου με μαχαίρι – Συνελήφθη ο δράστης

Ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε έναν στο ολλανδικό λιμάνι Ρότερνταμ.Ο ύποπτος συνελήφθη, ενώ ήταν σοβαρά τραυματισμένος και διακομίστηκε σε...

Ολλανδία: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από επίθεση οπλισμένου με μαχαίρι

Ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε έναν δεύτερο στο ολλανδικό λιμάνι Ρότερνταμ.Συνελήφθη ύποπτος, ο οποίος επίσης τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε...

Μιανμάρ: Στους 293 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον τυφώνα Γιάγκι – Αγνοούνται 89 άτομα

Ο τυφώνας Γιάγκι προκάλεσε πλημμύρες στη Μιανμάρ, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 293 και 89 άτομα να αγνοούνται.Τα πλημμυρισμένα εδάφη ανέρχονται...

Ισραήλ: Μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν περίπου 1.000 εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.Καταστράφηκαν εκατοντάδες εκτοξευτές ρουκετών που ήταν έτοιμοι για επίθεση κατά του Ισραήλ.Ισραηλινά αεροσκάφη πλήγωσαν περισσότερα...