- Νίκος Ρωμανός μιλάει στο Πρώτο Πρόγραμμα για την αντίδραση του πρωθυπουργού στον Νίκο Παππά, χαρακτηρίζοντάς την ως θεσμική πράξη.
- Διαύγεια σχετικά με πιθανή ρήξη ή στρατηγική εξόδου βουλευτών κοντά στον Σαμαρά.
- Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει πάρει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, με αντιδράσεις στις εσωτερικές διαδικασίες και ελπίδες για μελλοντική αλλαγή στη στρατηγική του.
Με αφορμή τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Νίκος Ρωμανός, Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
«Θεσμική πράξη η αντίδραση του πρωθυπουργού απέναντι στον Νίκο Παππά – Δεν αφορά γενικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ»
Μιλώντας λοιπόν, στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ, αναφορικά με το λόγο αποχώρησης του πρωθυπουργού από την Ολομέλεια της Βουλής, τη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα της Βουλής για να μιλήσει ο Νίκος Παππάς ο κ. Ρωμανός υπογράμμισε «Διότι, δεν τον αναγνωρίζει ως συνομιλητή του και γιατί αυτή νομίζω ήταν μία πράξη απολύτως θεσμική και μία δήλωση αρχών όσον αφορά και τον κ. Μητσοτάκη και το κόμμα μας, υπό την έννοια ότι ο κ. Παππάς είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει καταδικαστεί 13 0 για παράβαση καθήκοντος, που είναι ένα από τα μεγαλύτερης ηθικής απαξίας αδικήματα που μπορεί να διαπράξει ένας πολιτικός και υπό κανονικές συνθήκες θεωρώ ότι ο κ. Παππάς δεν θα έπρεπε να είναι ούτε καν υποψήφιος βουλευτής, πολλώ δε μάλλον βουλευτής και πολύ περισσότερο δεν θα έπρεπε να εκπροσωπεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και να σημειώσω εδώ ότι αυτό έχει ως επίκεντρο προφανώς το πρόσωπο του κ. Παππά, με βάση όλο το σκεπτικό που σας ανέλυσα. Δεν αφορά γενικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Και επαναλαμβάνω, ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε αυτό που είπε, το οποίο θεωρώ βαθιά πολιτικό και βαθιά θεσμικό και βαθιά στάση αρχής και μια δήλωση όσον αφορά τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύουμε και ως κόμμα και ως παράταξη και ως κυβέρνηση και ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από εκεί και πέρα, όλο το υπόλοιπο νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο διαχρονικά και σταθερά, όλο το προηγούμενο διάστημα δεν σχολιάζουμε».
Στην ερώτηση έπειτα για το αν ζούμε μέρες του ’93 και για το αν βλέπει κάποιο σκηνικό ρήξης ή κάποια στρατηγική εξόδου από βουλευτές που βρίσκονται κοντά στον κ. Σαμαρά, ο κ. Νίκος Ρωμανός απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία τέτοια λογική», ανέφερε χαρακτηριστικά στον Θάνο Σιαφάκα. Και συμπλήρωσε «Δεν υπάρχει λοιπόν, καμία τέτοια περίπτωση, καμία τέτοια λογική και καμία τέτοια πρόθεση από οποιονδήποτε. Αυτό το οποίο επαναλαμβάνω είναι ότι ο κ. Σαμαράς εν προκειμένω, έχει γνωστές εκπεφρασμένες απόψεις και έχει την απόλυτη ελευθερία να τις εκφράζει. Και εμείς σταθερά και διαχρονικά σε αυτή την παράταξη δεν σχολιάζουμε απόψεις πρώην πρωθυπουργών. Είναι κάτι που το έχουμε κατακτήσει και θεωρώ ότι είναι κέρδος για όλους μας αυτό και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση και το κόμμα προχωρούν υλοποιώντας ένα πρόγραμμα επί τη βάσει του οποίου ψηφίστηκαν και για το οποίο θα κριθούν στο τέλος της τετραετίας (…)».
«Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ»
Τέλος, σχετικά με το πως είδε τα αποτελέσματα των εσωτερικών διαδικασιών, δηλαδή των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, κ. Νίκος Ρωμανός απάντησε το εξής «Το ΠΑΣΟΚ προς το παρόν τουλάχιστον δημοσκοπικά φαίνεται ότι έχει πάρει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ανδρουλάκης μόλις βγήκε από μία διαδικασία επανεκλογής. Αυτό το οποίο εγώ θα ήθελα να δω και το λέω με πάσα ειλικρίνεια, είναι να δω τον κ. Ανδρουλάκη να αλλάζει γραμμή εν σχέση με αυτήν που υπηρέτησε μέχρι την επανεκλογή του, άρα να γίνεται πιο δημιουργικός στη χάραξη της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του, να κάνει πιο πολλές προτάσεις, να αναγνωρίζει κάποια θετικά πράγματα που γίνονται και που και ο ίδιος προφανώς θα περίμενε κανείς εν πάση περιπτώσει να θεωρήσει θετικά. Δυστυχώς τα πρώτα δείγματα που δίνει δεν είναι σε αυτή την κατεύθυνση, υπό την έννοια ότι το πρώτο νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή μετά την επανεκλογή του ήταν αυτό για την επιτάχυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, για το πριμ παραγωγικότητας και ούτω καθεξής, στο οποίο επί της αρχής ήταν αντίθετο το ΠΑΣΟΚ, το καταψήφισε, αλλά και σε συγκεκριμένα άρθρα, τα οποία θεωρούμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Άρα λοιπόν, μέχρι τώρα δεν βλέπουμε αυτή τη στροφή που θα περίμενε κανείς από το ΠΑΣΟΚ. Μακάρι να τη δούμε στο μέλλον».