- Οι Δήμοι καταρτίζουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2025, συμπεριλαμβάνοντας και τις δαπάνες για τη διαχείριση των άστεγων ζώων συντροφιάς.
- Η έλλειψη καταγραφής των άστεγων ζώων οδηγεί σε ανεπαρκή χρηματοδότηση και δυσλειτουργίες στα προγράμματα φροντίδας.
- Καλείται η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη χρηματοδότηση των Δήμων για τη φροντίδα των άστεγων ζώων και να επικεντρωθεί σε στειρώσεις, σίτιση και ιατροφαρμακευτικές ανάγκες.
Άλλη μια χρονιά τα ίδια;
Δηλαδή προγράμματα στείρωσης, σίτισης, περίθαλψης των άστεγων ζώων για 5-6 μήνες το πολύ;
Αυτή τη περίοδο οι Δήμοι καταρτίζουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2025.
Στα πλαίσια αυτά προϋπολογίζουν και τις δαπάνες για το τομέα της διαχείρισης των
άστεγων ζώων συντροφιάς, σκύλων και γατών.
Κατά πάγια τακτική και για διάφορους λόγους τα ποσά που προϋπολογίζουν για τα ζώα δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες τους, αφού δεν υπάρχει καταγραφή των άστεγων ζώων.
Αυτό έχει ως συνέπεια τα ποσά να ξοδεύονται σύντομα και οι Δήμοι για πολλούς μήνες να μη διαθέτουν προγράμματα, σίτισης, στείρωσης, χειρουργικών επεμβάσεων και πολλά άλλα ακόμη.
Ο νόμος 4830/21 ορίζει, ότι οι Δήμοι οφείλουν να έχουν και για τους 12 μήνες πρόγραμμα, όμως αυτό είναι απολύτως θεωρητικό, αφού το αρμόδιο Υπουργείο, μη έχοντας ούτε και αυτό αντικειμενική εικόνα βάσει καταγραφής του αριθμού των αδέσποτων κάθε δήμου, τα ποσά που διαθέτει είναι εξ ίσου στον αέρα, δηλαδή «στα κουτουρού» και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των άστεγων ζώων.
Παρά το γεγονός, ότι οι ακολουθούμενες επί δεκαετίες τώρα πολιτικές των κυβερνήσεων έχουν αποτύχει παταγωδώς, που αντί να στειρώνουν, κτίζουν «ντουβάρια», πετώντας κυριολεκτικά εκατομμύρια ευρώ, οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να εφαρμόζουν τις ίδιες αποτυχημένες πρακτικές.
Αντί τα κονδύλια του Υπουργείου Εσωτερικών να κατευθύνονται σε συνεχείς και στοχευμένες στειρώσεις άστεγων ζώων, στη συνεχή σίτιση αυτών με τις κατάλληλες τροφές, σε ιατροφαρμακευτικές και χειρουργικές ανάγκες, σε εκπαίδευση του προσωπικού, σε μέτρα για την ευζωία των ζώων, σε στειρώσεις μη άστεγων-δεσποζόμενων ζώων
των κατηγοριών του άρθρου 4, Παρ 13, σε υποχρεωτική δημιουργία δημοτικών κτηνιατρείων, που εκτός των άλλων ωφελημάτων θα μείωνε κάθετα τις διάφορες δαπάνες των δήμων για τα αδέσποτα ,οι επιχορηγήσεις του κράτους στους δήμους κατευθύνονται κατά κύριο λόγο σε κτίσιμο κυνοκομείων, κι έτσι το πρόβλημα θεριεύει και δε λύνεται ποτέ .
Είναι απορίας άξιο γιατί τόσα χρόνια καμία κυβέρνηση δεν αλλάζει τις λανθασμένες αυτές πολιτικές .
Η απάντηση δε μπορεί παρά να είναι η συνισταμένη των εννοιών της αδιαφορίας, της έλλειψης παιδείας και φυσικά της ρουσφετολογικής πολιτικής προς διάφορες συντεχνίες, που νόμιμα ή παράνομα βιοπορίζονται από τα ζώα. Όσο τα θεμέλια του οικοδομήματος είναι τα παραπάνω, το οικοδόμημα δε πρόκειται να στηθεί ποτέ.
Για εκατομμυριοστή φορά απευθύνουμε αίτημα και έκκληση προς τη κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνη να αλλάξουν επιτέλους πολιτική και οι επιχορηγήσεις στους δήμους να είναι μόνο για τις παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις, ώστε να ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή κάτι θα αλλάξει σ’ αυτή τη ζοφερή εικόνα των 4 σήμερα των 5 και 6 αύριο εκατομμυρίων αδέσποτων.
Καλούμε την Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς να παρέμβει προς τους δήμους για σωστούς προϋπολογισμούς, ώστε να μην έχουμε μια ακόμη χρονιά με τις ίδιες και τις ίδιες δυσλειτουργίες, οι φιλόζωοι να πληρώνουν από την τσέπη τους και το μάρμαρο να το πληρώνουν τα ζώα.
Ειρήσθω εν παρόδω διαβάζουμε αυτές τις ημέρες για «κόντρα», που έχει προκύψει μεαφορμή τους προϋπολογισμούς και τα κακά οικονομικά των Δήμων, μεταξύ αυτών και της Κυβέρνησης, μετά τις δηλώσεις του Δημάρχου Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένηςκαι Αντιπρόεδρου της ΚΕΔΕ Γρηγόρη Κωσταντέλου.
Οι Δήμοι έχουν δίκιο, ότι χρειάζονται περισσότερα κονδύλια για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, όμως η πρόταση για αύξηση των εσόδων των Δήμων μέσω της αύξησης των τελών που θα τη πληρώνουν οι πολίτες, είναι απαράδεκτη.
Το κράτος είναι αυτό, που θα πρέπει να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες των ΟΤΑ και όχι τα βάρη να πέσουν για μια ακόμη φορά στους φτωχοποιημένους πολίτες αυτής της χώρας.
Πόσα άλλα να σηκώσουν οι πλάτες τους;
ΥΓ: Η “κόντρα”, φαίνεται να έληξε πριν λίγο με την ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, ότι δίνονται στους δήμους άλλα 140.000.000 ευρώ
https://www.flash.gr/sta-machairia-kyvernisi-kai-dimoi-gia-tis-ayxiseis-tondimotikon-telon-ftanoyn-akomi-kai-sto-130-964594
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΝΕΜΕΣΙΣ, για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι