- Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εξοικονόμηση 2,5 δισ. ευρώ έως το 2027 μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής, με έμφαση στην ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των ελεγκτικών αρχών.
- Σενάρια για την αξιοποίηση των εξοικονομηθέντων πόρων περιλαμβάνουν τη μείωση τεκμηρίων διαβίωσης, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για νομικά πρόσωπα, και περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών.
- Δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν η μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και ενέργεια, με τις προτάσεις να εξετάζονται δημοσιονομικά για την επιρροή τους στον προϋπολογισμό.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι μέχρι το 2027 να εξοικονομηθούν 2,5 δισεκ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής, είτε μέσω της ψηφιοποίησης των διαδικασιών η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, είτε μέσα από τους ελέγχους και τον εκσυγχρονισμό του μηχανισμού των ελεγκτικών αρχών.
Τα σενάρια για την αξιοποίηση του ποσού αυτού, εφόσον όλα πάνε κατ’ ευχήν, είναι:
- Τεκμήρια διαβίωσης. «Κούρεμα» έως και 30% και εξάλειψη στρεβλώσεων και αδικιών.
- Τέλος επιτηδεύματος. Κατάργηση και για τα νομικά πρόσωπα.
- Ασφαλιστικές εισφορές. Έχουν μειωθεί κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες και στόχος είναι η περαιτέρω μείωσή τους κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2027.
- Φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων. Σχεδιάζεται παρέμβαση ανάμεσα στην πρώτη κλίμακα του 9% και την δεύτερη του 15%.
- Μείωση φορολογικών συντελεστών και στις επιχειρήσεις.
Τα σενάρια αυτά θα «ζυγιστούν» και δημοσιονομικά, ως προς την επιρροή τους στον προϋπολογισμό. Στα σενάρια αυτά δεν περιλαμβάνεται – για την ώρα – η μείωση του ΦΠΑ, είτε στα τρόφιμα, είτε στην ενέργεια.
Ρεπορτάζ: Θοδωρής Βγενής