- Η έρευνα προτείνει ότι οι "Σπαθοφόροι", μορφές που απεικονίζονται σε κρατήρες του μυκηναϊκού πολιτισμού, μπορεί να είναι γυναίκες και όχι άνδρες πολεμιστές, όπως πιστευόταν προηγουμένως.
- Ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως μακριά μαλλιά, περίτεχνη ενδυμασία και κοσμήματα, υποστηρίζουν τη γυναικεία ταυτότητα των μορφών, ενώ οι σκηνές στις οποίες εμφανίζονται είναι ειρηνικές και όχι βίαιες.
- Η ερμηνεία της ερευνήτριας Michel προτείνει μια πιο περίπλοκη κατανόηση του φύλου στην αρχαία εικονογραφία, καλώντας τους μελετητές να επανεξετάσουν τις σχέσεις μεταξύ φύλου και όπλων, προτείνοντας ότι οι σύγχρονες προκαταλήψεις επηρεάζουν την ερμηνεία τους.
Η έρευνά της προτείνει ότι μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπινων μορφών που απεικονίζονται σε κρατήρες, κεραμικά αγγεία εικονογραφικού στυλ από την Υστεροελλαδική περίοδο, γνωστές ως Σπαθοφόροι, μπορεί να αντιπροσωπεύουν γυναίκες αντί για άνδρες πολεμιστές όπως πιστευόταν παλαιότερα.Το κλειδί για την πρόταση του Michel βρίσκεται σε μια εξαντλητική ανασκόπηση των χαρακτηριστικών του φύλου στην αιγαιοπελαγίτικη εικονογραφία . Παραδοσιακά, ο προσδιορισμός του φύλου στις μυκηναϊκές παραστάσεις ήταν δύσκολος, καθώς πολλές ανθρώπινες μορφές παρουσιάζονται με στυλιζαρισμένα χαρακτηριστικά που συγκαλύπτουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Οι περισσότερες παραστάσεις διαθέτουν κοντά μαλλιά και γενικά ρούχα. Ωστόσο, ορισμένες λεπτομέρειες, όπως η παρουσία μακριών μαλλιών και περίτεχνης ενδυμασίας, ερμηνεύονται ως θηλυκά στοιχεία σε άλλες απεικονίσεις του μυκηναϊκού πολιτισμού.Επιπλέον, η ανάλυση υπογραμμίζει ότι το πλαίσιο στο οποίο εμφανίζονται αυτά τα στοιχεία στερείται στοιχείων βίας. Οι Σπαθοφόροι παρουσιάζονται σε ειρηνικές σκηνές, όπως πομπές ή δίπλα σε άρματα , και τα ξίφη τους εμφανίζονται διακοσμητικά, υποδηλώνοντας μια πιο συμβολική παρά στρατιωτική λειτουργία.
Η ανάλυση της Michel εστιάζει επίσης σε ορισμένες οπτικές λεπτομέρειες των μορφών που υποστηρίζουν τη γυναικεία τους ταυτότητα. Οι μορφές φέρουν στολίδια σαν κορδέλες στα μαλλιά και καλύμματα στο κεφάλι τους , κοινά στοιχεία σε γυναικείες παραστάσεις του Αιγαίου. Παρουσιάζουν επίσης περιδέραια και βραχιόλια, λεπτομέρειες που στην εικονογραφία της περιοχής προορίζονται κυρίως για γυναίκες, με σπάνιες μόνο περιπτώσεις ανδρών που κοσμούνται με κοσμήματα σε θρησκευτικά πλαίσια. Η Michel υποστηρίζει ότι αυτές οι διακριτικές λεπτομέρειες χρησιμεύουν ως οπτικές ενδείξεις που υποστηρίζουν την πρότασή της να ερμηνεύσει τους Σπαθοφόρους ως γυναικείες αναπαραστάσεις.
Η ερμηνεία της Michel αποκαλύπτει ότι η μυκηναϊκή εικονογραφία μπορεί να ήταν πιο περιεκτική και πολύπλοκη ως προς τον συμβολισμό του φύλου από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Στα συμπεράσματά της, η Michel ενθαρρύνει τους αρχαιολόγους και τους μελετητές της αρχαίας τέχνης να επανεξετάσουν τις έννοιες των φύλων που σχετίζονται με τα όπλα, προτείνοντας ότι η αυτόματη σύνδεση των σπαθιών με ανδρικές μορφές μπορεί να είναι μια αντανάκλαση των σύγχρονων πολιτισμικών προκαταλήψεων παρά μια ακριβής απεικόνιση των πρακτικών εκείνης της εποχής.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
photo: