- Ανακαλύφθηκε ο οικισμός al-Natah στην όαση της Σαουδικής Αραβίας, που χτίστηκε γύρω στο 2400 π.Χ. και παρέμεινε κατοικημένος μέχρι το 1300 π.Χ., αποκαλύπτοντας μια σταδιακή μετάβαση από νομαδικό σε αστικοποιημένο τρόπο ζωής.
- Η πόλη εκτεινόταν σε 2,6 εκτάρια και μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 500 κατοίκους, με οχυρωμένα τείχη ύψους έως 16 πόδια, προσδιορίζοντας μια πιο ήπια αστικοποίηση σε σύγκριση με τις ταχύτερες αναπτύξεις στη Μεσοποταμία και την Αίγυπτο.
- Οι λόγοι για την εγκατάλειψη του al-Natah γύρω στο 1500-1300 π.Χ. παραμένουν ασαφείς, με την έρευνα να συνεχίζεται για την κατανόηση της πολυπλοκότητας αυτού του αρχαίου οικισμού.
Αυτή η πόλη, που ονομάζεται al-Natah, ρίχνει φως στη μετάβαση από έναν νομαδικό σε έναν πιο αστικοποιημένο τρόπο ζωής μεταξύ των αρχαίων κοινωνιών της περιοχής, σε αντίθεση με την ταχεία αστική ανάπτυξη στη Μεσοποταμία και την Αίγυπτο την ίδια περίοδο.Ο Γάλλος αρχαιολόγος Guillaume Charloux, επικεφαλής της έρευνας για το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) σε συνεργασία με Σαουδάραβες ερευνητές, εξήγησε ότι η al-Natah χτίστηκε περίπου το 2400 π.Χ. και παρέμεινε κατοικημένη μέχρι περίπου το 1300 π.Χ. Η πόλη, που εκτείνεται σε περίπου 2,6 εκτάρια (6,4 στρέμματα), μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 500 κατοίκους και ήταν οχυρωμένη με τείχη ύψους έως και 16 πόδια. «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι κάτοικοι της αλ-Νάτα συμμετείχαν σε μια πιο αργή διαδικασία αστικοποίησης για συγκεκριμένες περιοχές»,Στη Μεσοποταμία και την Αίγυπτο, η αστικοποίηση ξεκίνησε την τέταρτη χιλιετία π.Χ., με την άνοδο των μεγάλων, πολύπλοκων πόλεων και της κεντρικής διακυβέρνησης. Αντίθετα, το al-Natah αντιπροσωπεύει μια πιο μετριοπαθή και σταδιακή στροφή προς την εγκατάσταση, προσαρμοσμένη στις μοναδικές περιβαλλοντικές και πολιτιστικές συνθήκες της βορειοδυτικής Αραβίας. Ο Charloux σημείωσε ότι «αυτή η αργή μορφή αστικοποίησης» θα μπορούσε να υποστήριζε ακόμη και πρώιμα εμπορικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων των συνδέσεων με τη διάσημη διαδρομή του θυμιάματος που αργότερα διευκόλυνε το εμπόριο μπαχαρικών, λιβανιού και μύρου από τη νότια Αραβία στη Μεσόγειο.Οι λόγοι για την τελική εγκατάλειψη του al-Natah γύρω στο 1500–1300 π.Χ. παραμένουν ασαφείς. «Είναι μια σχετική ερώτηση που δεν μπορούμε να απαντήσουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Charloux, τονίζοντας ότι, ενώ έχουν αποκαλυφθεί πολλά, απαιτείται ακόμη εκτεταμένη δουλειά για την πλήρη κατανόηση της πολυπλοκότητας αυτού του αρχαίου οικισμού.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
photo: pixabay