Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Σχεδιάζουν τον πρώτο…Google maps του Γαλαξία μας

  • Η ομάδα πίσω από το έργο «mw-atlas» θα δημιουργήσει τον πρώτο τρισδιάστατο άτλαντα του Γαλαξία, με προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC).
  • Ο άτλαντας θα αποτυπώνει όχι μόνο τη θέση των αστέρων και άλλων στοιχείων του Γαλαξία, αλλά θα αναλύει και τις αλληλεπιδράσεις τους, με στόχο την κατανόηση της δημιουργίας άστρων, πλανητών και της φύσης της σκοτεινής ύλης.
  • Το έργο θα ξεκινήσει το 2025 και θα διαρκέσει έξι χρόνια, με ενδιάμεσες αναφορές αποτελεσμάτων κάθε δύο χρόνια, ενώ οι αλγόριθμοι που θα αναπτυχθούν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλους τομείς, όπως η ιατρική απεικόνιση και η παρακολούθηση του κλίματος.

Για το φιλόδοξο αυτό έργο η ομάδα θα λάβει επιχορήγηση Synergy Grant από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC).

Το έργο με την ονομασία «mw-atlas» και συνολικό προϋπολογισμό δέκα εκατομμυρίων ευρώ έχει ως στόχο τη δημιουργία του πρώτου τρισδιάστατου, ολοκληρωμένου άτλαντα του Γαλαξία μας, ο οποίος αναμένεται να αλλάξει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο παρατηρούμε και κατανοούμε το Σύμπαν.

Συνεπικεφαλής της ομάδας είναι η Βασιλική Παυλίδου, συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο ΙΤΕ και καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο δρ Τόρστεν Ένσλιν από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής Max Planck στη Γερμανία και ο καθηγητής Φίλιπ Μερτς από το Πανεπιστήμιο RWTH του ‘Ααχεν στη Γερμανία.

«Η διαφορά που έχει κάνει το Google Maps στη ζωή μας είναι ότι δεν μας λέει μόνο πού είναι οι δρόμοι, αλλά και πού είναι τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, το μετρό, η στάση του λεωφορείου. Έτσι, σε οποιαδήποτε ξένη πόλη και να πας, ξέρεις και τις τοποθεσίες των στοιχείων, αλλά και τους τρόπους που αλληλοσυνδέονται δυναμικά, δηλαδή τις λειτουργικές διασυνδέσεις ανάμεσα στα διαφορετικά σημεία. Αυτό προσπαθούμε να φτιάξουμε με τον τρισδιάστατο χάρτη του Γαλαξία μας: όχι μόνο να πούμε πού βρίσκεται το καθετί, πού είναι τα αστέρια στον τρισδιάστατο χώρο, η σκόνη, το αέριο, η σκοτεινή ύλη, αλλά και με ποιον τρόπο αλληλεπιδρούν αυτά μεταξύ τους. Αυτό από μόνο του θα μας πει κατά κάποιον τρόπο τον μεταβολισμό του Γαλαξία: πώς δημιουργούνται τα άστρα και οι πλανήτες, πού μπορεί να δημιουργηθεί η ζωή, ποια μπορεί να είναι η φύση της σκοτεινής ύλης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Παυλίδου.

Μεγάλη καινοτομία του άτλαντα θα αποτελέσει η τρισδιάστατη φυσιογνωμία του. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Φίλιπ Μερτς, καθηγητής στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Σωματιδιακής Φυσικής και Κοσμολογίας του RWTH, «ο Γαλαξίας μας είναι εξαιρετικά πολύπλοκος. Περιέχει σκοτεινή ύλη, αστέρια, αέρια, σκόνη, κοσμικές ακτίνες, μαγνητικά πεδία, τυρβώδεις ταχύτητες, τα οποία αλληλεπιδρούν μέσω ενός δικτύου φυσικών διεργασιών. Αν και οι φυσικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συστατικών περιπλέκουν την ανακατασκευή, αποτελούν το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε την τρίτη διάσταση για τον άτλαντα».

Η κ. Παυλίδου τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στην αστρονομία όλες μας οι παρατηρήσεις είναι δισδιάστατες προβολές. Δεν έχουμε καθόλου την αίσθηση του βάθους. Μόνο την τελευταία δεκαετία άρχισε αυτό πραγματικά να αλλάζει με την μέτρηση από την ευρωπαϊκή αποστολή GAIA των αποστάσεων ενός δισεκατομμυρίου άστρων. ‘Αρα, λοιπόν, τα άστρα είναι αυτό το στοιχείο μέσα στον Γαλαξία, με τα οποία μπορούμε να μετρήσουμε βάθος, αποστάσεις. Όλες οι άλλες μας παρατηρήσεις είναι στις δύο διαστάσεις, είναι δηλαδή προβολές σε μία οθόνη χωρίς βάθος».

«Με το άνοιγμα του βάθους για τα αστέρια», συνεχίζει η ίδια, «αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε τις φυσικές διεργασίες, ώστε να μεταφέρουμε την πληροφορία του βάθους από τα άστρα, όπου την μετράμε κατευθείαν, στα άλλα στοιχεία του Γαλαξία. Αυτό είναι τόσο αδιανόητα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, ώστε για ένα σωρό προβλήματα που αντιμετωπίζαμε στην αιχμή της έρευνας της Αστροφυσικής μόνον έμμεσα, μπορούμε πλέον άμεσα, αν έχουμε έναν τρισδιάστατο χάρτη, να διαβάσουμε τη λύση».

Πολλά είναι τα ανοιχτά ερωτήματα που οι ερευνητές ελπίζουν να απαντήσουν μέσα από τη δημιουργία του άτλαντα, αλλά δεσπόζουσα θέση κατέχουν η δημιουργία του Σύμπαντος και η φύση της σκοτεινής ύλης.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο συντονιστής του έργου και επικεφαλής της ομάδας Θεωρίας Πληροφορίας Πεδίων στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής Max Planck, δρ Τόρστεν Ένσλιν, «ο Γαλαξίας μας είναι ένα πέπλο μέσα από το οποίο παρατηρούμε το μακρινό Σύμπαν και επομένως πρέπει να γίνει κατανοητός προκειμένου να μπορέσουμε να “καθαρίσουμε” τις παρατηρήσεις μας από τον θόρυβο που προξενεί».

«Μόνο αν γνωρίζουμε ακριβώς την τρισδιάστατη δομή του Γαλαξία, θα μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε τι έρχεται από το νεαρό Σύμπαν και τι έρχεται από τον Γαλαξία και να δούμε αν υπάρχει αποτύπωμα των πρώτων στιγμών, της πρώτης πληθωριστικής διαστολής που έγινε στα πρώτα δισεκατομμύριοστά του δισεκατομμύριοστού του πρώτου δευτερολέπτου της ζωής του Σύμπαντος», περιγράφει από την πλευρά της η κ. Παυλίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικά με τη φύση της σκοτεινής ύλης η κ. Παυλίδου επισημαίνει ότι «κάνοντας την τρισδιάστατη χαρτογράφηση όλων των στοιχείων του Γαλαξία και κυρίως του βαρυτικού πεδίου του, θα μπορέσουμε να έχουμε μια κατεύθυνση προς τα πού πρέπει να ψάξουμε καινούρια σωμάτια σκοτεινής ύλης, ανάλογα με το αν είναι μικρής ή μεγάλης μάζας».

Το έργο «mw-atlas» θα αρχίσει το 2025 και θα υλοποιείται για τα επόμενα έξι χρόνια. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι ενδιάμεσα αποτελέσματα ανά δύο χρόνια θα μπορούν να απαντήσουν σε συγκεκριμένες αστροφυσικές ερωτήσεις.

Καθώς το εγχείρημα της δημιουργίας του άτλαντα είναι τεράστιο και η τρισδιάστατη ανακατασκευή αστρονομικών δεδομένων εξαιρετικά περίπλοκη, οι ερευνητές έχουν θέσει ως στόχο τους οι αλγόριθμοι που θα αναπτύξουν για το πρότζεκτ αυτό να μεταφερθούν και σε άλλους τομείς, όπως η ιατρική απεικόνιση, η παρακολούθηση του κλίματος της Γης και η ανάλυση βιομηχανικών δεδομένων.

Η σύνδεση με το έργο PASIPHAE

Το έργο συνδέεται με ένα άλλο μεγάλο πρόγραμμα που «τρέχει» το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ με παλαιότερη χρηματοδότηση του ERC. Πρόκειται για το έργο PASIPHAE με στόχο τη χαρτογράφηση του μαγνητικού πεδίου του Γαλαξία μας, το οποίο αποτελεί κύρια πηγή «θορύβου» για τη μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου, δηλαδή το πορτρέτο του «βρεφικού» Σύμπαντος. Και το PASIPHAE θα αρχίσει μέσα στο 2025 και θα περιλαμβάνει δίδυμα πρωτοποριακά όργανα (πολωσίμετρα), που κατασκευάζονται με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ειδικά για το πρόγραμμα στο εργαστήριο του Inter-University Center for Astronomy and Astrophysics (IUCAA) της Ινδίας. Τα δύο πολωσίμετρα θα τοποθετηθούν στη Νότιο Αφρική και στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στην Κρήτη.

Εταίροι του PASIPHAE είναι το ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας Caltech, το IUCAA, το Astronomical Observatory της Νοτίου Αφρικής και το Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία. Επιστημονικά υπεύθυνος του συγκεκριμένου έργου είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής στο ΙΤΕ, Κώστας Τάσσης.

Τα Synergy Grants του 2024

Σημειώνεται ότι στην πρόσκληση του 2024 για τα «ERC Synergy Grants» διακρίθηκαν, εκτός από το «mw-atlas», άλλα 56 ερευνητικά έργα. Τα 57 έργα θα λάβουν συνολικά 571 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα πιο περίπλοκα επιστημονικά προβλήματα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Οι επιχορηγήσεις που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ ερευνητών, αποτελούν μέρος του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Horizon Europe».

Στα διακριθέντα έργα συμμετέχουν 201 ερευνητές που θα τα υλοποιήσουν σε 184 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε 24 χώρες όλης της Ευρώπης και πέρα από αυτήν. Είκοσι δύο από τις ομάδες περιλαμβάνουν έναν ερευνητή με έδρα εκτός Ευρώπης (ΗΠΑ, Ελβετία, Αυστραλία και για πρώτη φορά τη Δημοκρατία της Κορέας). Σχεδόν το 32% των ερευνητών που συμμετέχουν στα 57 έργα είναι γυναίκες και αυτό, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, είναι το υψηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα. Έξι ερευνητικές ομάδες αποτελούνται εξ ολοκλήρου από γυναίκες ερευνήτριες.

Μαρία Κουζινοπούλου – ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Τόμπσον: «Πονάει όταν είσαι στην αντίπαλη μεριά του Κάρι»

Ο Κλέι Τόμπσον αναφέρθηκε στην εμπειρία του να αγωνίζεται...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα...

Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα με βροχές και ισχυρές καταιγίδες – Έντονα φαινόμενα και στην Αττική

Η χώρα βρίσκεται σε κακοκαιρία με βροχές και σποραδικές...

Εορτολόγιο: Σήμερα 14 Νοεμβρίου 2024 γιορτάζει ο Φίλιππος 

Σήμερα, 14 Νοεμβρίου 2024, γιορτάζουν οι Γρηγόρης, Γρηγόριος, Φίλιππος...

Το τρέιλερ της EuroLeague για το “Eternal Derby”

Η EuroLeague θα κυκλοφορήσει μια ταινία μικρού μήκους για...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η ανισότητα των φύλων είναι βαθιά ριζωμένη στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα, υποστηρίζουν ερευνητές

Στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα, οι άνδρες κυριαρχούν, ενώ οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης πλήττουν δυσανάλογα γυναίκες, κορίτσια και μη δυαδικά άτομα, με...

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Επιδημιολογία και πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη γιορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου, ημερομηνία γέννησης του Frederick Banting, που συνέλαβε την ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1921.Στις ΗΠΑ, το 12%...

Βρετανία: Χάπι για τη διακοπή του καπνίσματος θα χορηγεί το εθνικό σύστημα υγείας

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS England) θα αρχίσει να χορηγεί ένα χάπι με δραστική ουσία τη βαρενικλίνη, το οποίο μπορεί να είναι...

Νέα μελέτη συνδέει το άσθμα με προβλήματα μνήμης στα παιδιά

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις αποκαλύπτει ότι παιδιά με άσθμα μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, όπως χαμηλότερες βαθμολογίες στην επεισοδιακή...

Δήμος Αθηναίων: Νέος κύκλος προγράμματος Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος από 20 Νοεμβρίου

Ο Δήμος Αθηναίων ξεκινά νέο κύκλο του προγράμματος Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος από 20 Νοεμβρίου, προσφέροντας δωρεάν εξειδικευμένη υποστήριξη σε καπνιστές κάθε ηλικίας.Οι συνεδρίες θα...

Αζερμπαϊτζάν- COP29: Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Κλίμα κάλεσε όλες τις χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Κλίμα, Σάιμον Στιλ, κάλεσε όλες τις χώρες να μειώσουν άμεσα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, προειδοποιώντας για σοβαρές οικονομικές συνέπειες...

Η ατμοσφαιρική ρύπανση παράγοντας κινδύνου για τον αυτισμό 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά κατά την προγεννητική ανάπτυξη και την πρώιμη παιδική ηλικία, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού, σύμφωνα με μελέτη που...

Βίντεο: Ελέφαντας καταπλήσσει τους επιστήμονες χρησιμοποιώντας λάστιχο για να κάνει ντους

Ένας ασιατικός ελέφαντας ονόματι Μαίρη στο ζωολογικό κήπο του Βερολίνου εντυπωσίασε τους ερευνητές με τη χρήση ενός λάστιχου για να κάνει ντους, δείχνοντας «ευρηματικότητα»...

Το κινεζικό ρόβερ Zhurong βρίσκει στοιχεία αρχαίου ωκεανού στον κόκκινο πλανήτη

Το κινεζικό ρόβερ Zhurong ανακάλυψε στοιχεία για μια αρχαία ακτογραμμή που υποδηλώνει την ύπαρξη ενός βραχύβιου ωκεανού στον Άρη, προσφέροντας ενδείξεις για το υδάτινο...

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία θα γίνονται και σε ιδιωτικές κλινικές για όσους περιμένουν πάνω από 4 μήνες

Η Βουλή εξετάζει τροπολογία που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή 37.500 δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, χρηματοδοτούμενων από το ταμείο ανάκαμψης.Οι ασθενείς που περιμένουν πάνω από τέσσερις...