Η κατασκευή της Πυραμίδας του Φτερωτού Φιδιού που οδήγησε στην εμφάνιση των Μάγια “Ajawtaak”

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Η κατασκευή της Πυραμίδας του Φτερωτού Φιδιού στο Teotihuacán γύρω στο 180 μ.Χ. υπήρξε καθοριστική για την πολιτική και θρησκευτική ανάπτυξη των Μάγια, με τις ανθρωποθυσίες να περιλαμβάνουν άτομα από διάφορες περιοχές της Μέσης Αμερικής.
  • Η πυραμίδα ενσωμάτωνε στοιχεία όπως καθρέφτες και οψιανό, που επηρέασαν την ιδεολογία και τις τελετουργικές πρακτικές των Μάγια, καθώς και την υιοθέτηση της δομής εξουσίας του ajaw και στρατιωτικών χαρακτηριστικών από το Teotihuacán.
  • Η επιρροή του Teotihuacán εκτείνονταν και στην αρχιτεκτονική και τις τελετουργίες, με την υιοθέτηση στοιχείων του στυλ του και την προσαρμογή των πρακτικών των Μάγια, ενισχύοντας τη σύνδεση τους με την πολιτική και θρησκευτική εξουσία.

Μια πρόσφατη μελέτη που επικεντρώθηκε στην τοποθεσία των αλληλεπιδράσεων του Tikal και του Teotihuacán στη Μέση Αμερική υποδηλώνει ότι η κατασκευή της Πυραμίδας του Φτερωτού Φιδιού στο Teotihuacán γύρω στο 180 μ.Χ. ήταν μια κρίσιμη στιγμή για την πολιτική και θρησκευτική ανάπτυξη στην περιοχή των Μάγια.

Αυτό το μνημείο, ένα από τα πιο σημαντικά στο Teotihuacán, περιελάμβανε τεράστιες ανθρωποθυσίες που, σύμφωνα με οστεολογικά στοιχεία, αφορούσαν άτομα από διάφορα μέρη της Μέσης Αμερικής, μεταξύ των οποίων πιθανώς και κατοίκους της περιοχής των Μάγια.

Η Πυραμίδα του Φτερωτού Φιδιού δεν ήταν μόνο ένα αρχιτεκτονικό μνημείο αλλά περιείχε επίσης στοιχεία από καθρέφτες και οψιανό , που έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην ιδεολογία και τις τελετουργικές πρακτικές του ajawtaak του Tikal και άλλων πόλεων των Μάγια.

Η πυραμίδα κατασκευάστηκε μέσα σε ένα πλαίσιο στρατιωτικής επέκτασης και της πολιτιστικής ηγεμονίας του Teotihuacán, της οποίας η επιρροή εξαπλώθηκε όχι μόνο μέσω της κατάκτησης αλλά και μέσω μιας βαθιάς θρησκευτικής και συμβολικής σύνδεσης, που χαρακτηρίζεται από τη λατρεία των καθρεφτών και τη χρήση του οψιανού ως εργαλείου για πόλεμο και θυσίες . Αυτά τα υλικά, που συνδέονται με την αντανάκλαση και τη φωτεινότητα, έγιναν χαρακτηριστικά στοιχεία στη δημόσια και συμβολική επίδειξη των αρχόντων των Μάγια.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Πρώιμης Κλασικής περιόδου, υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στα πρότυπα απόκτησης και χρήσης οψιανού στο Τικάλ, όπου άρχισαν να πολλαπλασιάζονται τεχνουργήματα οψιανής μεξικανικής προέλευσης, ειδικά εκείνα από την Πατσούκα στο σημερινό Μεξικό.

Ένα άλλο κεντρικό σημείο της επιρροής του Teotihuacán είναι η εισαγωγή της δομής εξουσίας και της φιγούρας του ajaw (άρχοντα), που άρχισε να υιοθετεί ηγετικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον ιερό πόλεμο , μια έννοια που υπάρχει στο θρησκευτικό σύστημα του Teotihuacán. Αυτή η αλλαγή ήταν εμφανής στα ονόματα και τους τίτλους των ηγεμόνων των Μάγια, οι οποίοι συχνά περιλάμβαναν αναφορές σε θεότητες που σχετίζονταν με τον κεραυνό και τον οψιανό, σύμβολα στρατιωτικής δύναμης και εξουσίας.

Η φιγούρα του K’awiil, μιας θεότητας των Μάγια που σχετίζεται με τον κεραυνό , έγινε μια από τις προστάτιδες θεότητες του βασιλείου των Μάγια, συνδέοντας έτσι την πολιτική εξουσία με τις υπερφυσικές δυνάμεις που τιμήθηκε στο Teotihuacán.

Τα ιστορικά γεγονότα γνωστά ως « Entrada of Teotihuacán » γύρω στο 378 μ.Χ. σηματοδοτούν την άφιξη μιας φιγούρας που ονομάζεται Sihyaj K’ahk’ (Η φωτιά γεννιέται) στο Tikal, συμπίπτοντας με μια σειρά αλλαγών στην τοπική δομή εξουσίας. Αυτές οι αλλαγές περιλάμβαναν όχι μόνο την εισαγωγή ξένων προσωπικοτήτων στην πολιτική των Μάγια αλλά και την υιοθέτηση θρησκευτικών και στρατιωτικών πρακτικών που φαίνεται να προέρχονται από το Teotihuacán .

Μέσω της παρουσίας συμβόλων και τελετουργιών που εισήχθησαν από αυτή την πόλη, οι ηγεμόνες των Μάγια προσπάθησαν να νομιμοποιηθούν ενώπιον των πληθυσμών τους αξιοποιώντας τη φήμη και τη δύναμη που συνδέονται με τη μεγάλη πόλη των ορεινών του Κεντρικού Μεξικού.

Εκτός από τη θρησκευτική και στρατιωτική επιρροή, η επέκταση του Teotihuacán στην περιοχή των Μάγια είχε επίσης μια αρχιτεκτονική και τελετουργική διάσταση. Σε αρκετές τοποθεσίες των Μάγια, όπως το Kaminaljuyu και το Altun Ha, βρέθηκαν κτίρια και τεχνουργήματα με στοιχεία στυλ Teotihuacán, που αντανακλούν μια πολιτιστική συγχώνευση που οδήγησε σε μια ελίτ των Μάγια με μια περίπλοκη ταυτότητα που δεν ήταν ούτε εξ ολοκλήρου Μάγια ούτε εξ ολοκλήρου Teotihuacano.

Η έρευνα δείχνει ότι οι ανθρωποθυσίες και οι θρησκευτικές πρακτικές στο Teotihuacán είχαν βαθύ αντίκτυπο στην κοσμοθεωρία των ελίτ των Μάγια , οι οποίες ενσωμάτωσαν σύμβολα προβληματισμού και λαμπρότητας στις ταφικές πρακτικές τους και στην τελετουργική ταυτότητα του ajawtaak . Σε τάφους και μνημεία των Μάγια, τεχνουργήματα που σχετίζονται με το Teotihuacán, όπως καθρέφτες από πυρίτη και οψιανό, και πέτρινες λεπίδες με έκκεντρο σχήμα, βρέθηκαν, αντανακλώντας τη συνέχεια στους συμβολισμούς που σχετίζονται με τις θυσίες και τον πόλεμο.

Καθώς η δύναμη του Teotihuacán προβάλλονταν στην περιοχή, ο έλεγχος των πόρων , ειδικά ο οψιανός, έπαιξε θεμελιώδη ρόλο στη διάρθρωση της εξουσίας στο Tikal. Σε αντίθεση με το Teotihuacán, όπου ο οψιανός ήταν προσβάσιμος στον γενικό πληθυσμό, στο Tikal αυτό το υλικό βρισκόταν κυρίως στα χέρια των ελίτ, επιτρέποντάς τους να μονοπωλήσουν τη νόμιμη βία και να εδραιώσουν την ιδιότητά τους ως ηγέτες της κοινωνίας. Η συγκέντρωση οψιανού στο κέντρο του Τικάλ και η έλλειψή του σε περιφερειακές περιοχές υποδηλώνουν ότι οι ηγεμόνες των Μάγια μιμούνταν, εν μέρει, το μοντέλο ελέγχου των πόρων και τη στρατιωτική δύναμη που ασκούσαν οι κάτοικοι του Τεοτιουακάν.

Συμπερασματικά, η σχέση μεταξύ του πολιτισμού Teotihuacán και των Μάγια κατά την Πρώιμη Κλασική περίοδο ήταν μια σύνθετη αλληλεπίδραση που περιελάμβανε θρησκευτικές, στρατιωτικές, οικονομικές και αρχιτεκτονικές πτυχές. Οι Maya ajawtaak , επηρεασμένοι από τη συμβολική δύναμη του Teotihuacán, υιοθέτησαν στοιχεία που τους επέτρεψαν να νομιμοποιήσουν την εξουσία τους και να δημιουργήσουν μια σύνδεση με το κύρος της μεγάλης μεσοαμερικανικής μητρόπολης.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πάπας Φραγκίσκος: Η συγκλονιστική επίσκεψή του στην Ελλάδα: Το ηχηρό μήνυμα για τους μετανάστες και το «Πιστεύω» που απήγγειλε στα ελληνικά

Αποκαλύφθηκαν τα νούμερα τηλεθέασης για την Κυριακή του Πάσχα 20/4

Ο Κεντρίκ Ναν στέφθηκε βασιλιάς της Euroleague

Οι επαναστατικές μηχανές σαμπουάν με τεχνητή νοημοσύνη κατακτούν τα κινέζικα κομμωτήρια! Δείτε το βίντεο

Πάπας Φραγκίσκος: Οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων αντήχησαν 88 φορές για τα γενέθλια του ποντίφικα – ΒΙΝΤΕΟ

Οι γαστρονομικοί θησαυροί της αρχαίας Μεσσηνίας

Τατιάνα Μπλάτνικ: «Η στιγμή που ασπάστηκα την Ορθοδοξία» – Σπάνια φωτογραφία από τη βάφτισή της 15 χρόνια πριν

“Κατοικούμε σε ένα γιγάντιο σύμπαν που στροβιλίζεται μία φορά κάθε 500 δισεκατομμύρια χρόνια” αποκαλύπτουν επιστήμονες

Έφυγε ο Ούγκο Γκάτι, θρυλικός γκολκίπερ της Εθνικής Αργεντινής και Μπόκα Τζούνιορ

Πάπας Φραγκίσκος: Παγκόσμιοι ηγέτες αποχαιρετούν τον Ποντίφικα

BBC: Θα μπορούσε μια καταστροφική έκρηξη ηφαιστείου να αφανίσει το μαγευτικό ελληνικό νησί της Σαντορίνης;

Συγκλονιστική ανακάλυψη: Iερογλυφική ​​επιγραφή του Φαραώ Ραμσή Γ’ εντοπίστηκε στη νότια Ιορδανία

Μιχάλης Ιατρόπουλος & Κατερίνα Καλκανά: Ερωτευμένοι στα σοκάκια της Μυκόνου – Δείτε φωτογραφίες

Επιστροφή εκδρομέων του Πάσχα: Χάος και ατελείωτες ουρές στα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών

Xάρης Παυλίδης μετά το χρυσό της Εθνικής πόλο: «Στόχος να κατακτήσουμε την κορυφή του κόσμου»

00:00 / 00:00

Αποκαλύφθηκε το μυστηριώδες φωτοστέφανο του Ήλιου σε 3D: Η αποστολή της NASA αιχμαλωτίζει...

Η αποστολή PUNCH της NASA έχει επιτύχει ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς κατέγραψε τις πρώτες εικόνες της εξωτερικής ατμόσφαιρας του Ήλιου, γνωστής ως κορώνα, μέσω...

Reed Flute: Το μυστηριώδες σπήλαιο της Κίνας άνω των 1.000 ετών με τα...

Το σπήλαιο Reed Flute, ηλικίας άνω των 180 εκατομμυρίων ετών, βρίσκεται στην Κίνα και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του Guilin. Ονομάζεται...

Σοκαρισμένοι επιστήμονες από την ανακάλυψη του τεράστιου ιού «Jyvaskylavirus» σε φινλανδικό έδαφος

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Jyväskylä στη Φινλανδία ανακάλυψαν έναν γιγάντιο ιό, γνωστό ως Jyvaskylavirus, ο οποίος είναι σχεδόν διπλάσιος σε μέγεθος από τον ιό...

Άρνολντ Σόμμερφελντ: Ο επιστήμονας που προτάθηκε 84 φορές για Νόμπελ αλλά δεν πήρε κανένα

Ο Άρνολντ Σόμμερφελντ (5 Δεκεμβρίου 1868 – 26 Απριλίου 1951) ήταν Γερμανός θεωρητικός φυσικός με τεράστια συνεισφορά στην εξέλιξη της ατομικής και κβαντικής φυσικής.Επίσης...

Πώς γεννήθηκε η θρυλική έκφραση «το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής»;

Η έκφραση «το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής» προήλθε από μια ιστορία που διαδραματίστηκε σε μια μικρή συνοικία κοντά στο Θησείο, όπου ζούσε το ανδρόγυνο...

Μην είδατε τον Παναή: Η συγκλονιστική ιστορία του θρυλικού άντρα που εγκατέλειπε τις...

Ο Παναής είναι μια θρυλική φιγούρα που έγινε γνωστός για τις απάτες του, καθώς αρραβωνιαζόταν πλούσιες γυναίκες, δανειζόταν χρήματα από τις οικογένειές τους και...

21η Απριλίου 1967: Το σχέδιο και το πραξικόπημα – Πώς άρπαξαν την εξουσία...

Το άρθρο αναλύει λεπτομερώς την οργάνωση και την εκτέλεση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 στην Ελλάδα από μια ομάδα στρατιωτικών, γνωστών ως "Συνταγματάρχες"....

Αποκαλύφθηκε σπάνιο προικοσύμφωνο του 1671 – Τι θησαυρούς περιλάμβαναν τα προικιά της κόρης

Αποκαλύφθηκε ένα σπάνιο προικοσύμφωνο του 1671, το οποίο αποτυπώνει τις παραδόσεις της εποχής και τα πλούτη που δόθηκαν στην κόρη του Κωστάκη και της...

Το συγκλονιστικό πείραμα τηλεπάθειας μεταξύ Αθήνας και Παρισίων του 1928 που αποκάλυψε πρώτο...

Το άρθρο αναφέρεται σε ένα πείραμα τηλεπάθειας που πραγματοποιήθηκε το 1928 μεταξύ Αθήνας και Παρισίων, το οποίο ανέδειξε την Κβαντική Διεμπλοκή. Στο πείραμα συμμετείχαν...

Γιατί εξαφανίστηκε το μηδέν από την αρχαία ελληνική μαθηματική σκέψη;

Το άρθρο εξετάζει την εξέλιξη της μαθηματικής σκέψης στην αρχαία Ελλάδα, που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Πυθαγόρας, ο Ευκλείδης και ο Αρχιμήδης,...

Μυστηριώδεις και άγνωστες θεότητες της Αρχαίας Ελλάδας

Το άρθρο εξερευνά μυστηριώδεις και λιγότερο γνωστές θεότητες της Αρχαίας Ελλάδας, εστιάζοντας κυρίως στη Θάλασσα, τον Νηρέα, τον Μενοίτιο και τη Μνημοσύνη. Αναλύει την προέλευση...

Η ψεύτικη πριγκίπισσα που ξεγέλασε ολόκληρο χωριό

Το άρθρο αφηγείται την ιστορία της Mary Willcocks, που το 1817 κατάφερε να ξεγελάσει τους κατοίκους του χωριού Almondsbury στην Αγγλία, υποδυόμενη την πριγκίπισσα...

15 διαχρονικές σοφίες του Πυθαγόρα που πρέπει να γνωρίζεις

Ο Πυθαγόρας, ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και μαθηματικός, γνωστός για το Πυθαγόρειο Θεώρημα, έχει αφήσει πίσω του σημαντικές σοφίες που συνεχίζουν να εμπνέουν. Γεννημένος...

Αποκάλυψη: Ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που δεν μιλούσε αγγλικά ως μητρική γλώσσα

Ο Martin Van Buren, ο 8ος πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι μια σχετικά άγνωστη προσωπικότητα στην αμερικανική πολιτική, αλλά έχει δύο μοναδικά χαρακτηριστικά: είναι ο...

Ο πιο παράδοξος θάνατος στην ιστορία: Φιλόσοφος ξεψύχησε γελώντας με το δικό του αστείο

Ο Χρύσιππος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Στωικής σχολής στην αρχαία Αθήνα, είναι γνωστός όχι μόνο για τη συμβολή του στη φιλοσοφία αλλά...

Η σιδερένια πειθαρχία στην Αρχαία Ελλάδα – Όταν οι Έλληνες κατατρόπωναν τους πάντες

Το άρθρο εξετάζει τη στρατιωτική πειθαρχία και τις τακτικές που εφάρμοσαν οι Αρχαίοι Έλληνες στο πεδίο της μάχης, οι οποίες καθόρισαν την ιστορία της...

Νέα Υόρκη: Η τραγική σύγκρουση αεροσκαφών πάνω από το Μανχάταν άλλαξε για πάντα την ασφάλεια των πτήσεων

Στις 16 Δεκεμβρίου 1960, δύο αεροσκάφη, της United Airlines και της TWA, συγκρούστηκαν πάνω από τη Νέα Υόρκη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 134 ατόμων,...

Τα θρυλικά φιλολογικά στέκια της παλιάς Αθήνας

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία και τη σημασία των φιλολογικών καφενείων και σαλόνων της παλιάς Αθήνας, από τον 19ο αιώνα μέχρι τη δεκαετία του...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Η Άννα Βίσση στις Φιλιππίνες για το Πάσχα – Εντυπωσιάζει με μαγιό στα 67...

Η Άννα Βίσση περνάει το φετινό Πάσχα μακριά από...

Αυθεντικό Πάσχα για τη Ζέτα Μακρυπούλια: «Στο χωριό με την αγαπημένη οικογένεια»

Η Ζέτα Μακρυπούλια φέτος γιόρτασε το Πάσχα στο χωριό...

Βασίλης Καρράς: Το οικογενειακό δράμα που εξελίσσεται μετά την απώλειά του

Ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ