- Η επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Αθήνα συνοδεύεται από σκληρή γλώσσα από την Τουρκία σχετικά με το Κυπριακό, με τον Φιντάν να προτάσσει τη θέση για δύο κράτη στην Κύπρο.
- Κατά τη διάρκεια άτυπης τετραμερούς συνόδου στη Βουδαπέστη, οι ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις μετά την εκλογή Τραμπ και τη στρατηγική συνεργασία της Κύπρου με τις ΗΠΑ, με την Τουρκία να εκφράζει ανησυχία για την αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου.
- Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε ότι η μοναδική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ η Τουρκία ζητάει έναν ολιστικό διάλογο που να περιλαμβάνει και άλλα ζητήματα.
Λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, μια σύντομη άτυπη, τετραμερής σύνοδος πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη.
Παρόντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Έντι Ράμα και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Στο επίκεντρο της συζήτησης οι εξελίξεις μετά την εκλογή Τραμπ, ενώ τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσε η κοινή παρουσία Χριστοδουλίδη – Ερντογάν στο τραπέζι.
Όπως ανέφερε ο διπλωματικός συντάκτης του ΕΡΤNews Πιέρρος Τζανετάκος μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων με τον Γιάννη Μούτσιο, πολλά διεθνή πρακτορεία ασχολήθηκαν με αυτό το ενσταντανέ, κυρίως διότι ο Ταγίπ Ερντογάν κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ενώ πρόσθεσε:
«H Τουρκία ως γνωστόν δεν αναγνωρίζει την κρατική υπόσταση, ούτε τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάτι φυσικά που δεν απασχολεί τη Λευκωσία, η οποία απολαμβάνει τη διεθνή αναγνώριση. Η Άγκυρα μάλιστα είναι σφοδρά ενοχλημένη από την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Κύπρου και τη στρατηγική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχει μάλιστα σειρά σχετικών δημοσιευμάτων, αλλά και καταγγελίες της κεμαλικής αντιπολίτευσης.
Μόλις χθες ο γνωστός πρέσβης και βουλευτής του CHP Ναμίκ Ταν αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία της Κύπρου, την ώρα που η Τουρκία όπως είπε παρηγορείται με ιστορίες λύσεων που δεν έχουν κανέναν αποδέκτη εκτός από την ίδια.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η εκλογή Τραμπ απασχολεί σε τέτοιο βαθμό τους ηγέτες παγκοσμίως που οδηγεί ακόμα και σε τέτοιου είδους συναντήσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, απευθυνόμενος στους κ. Ερντογάν και Φιντάν ευχήθηκε η αυριανή συνάντηση των δύο Υπ. Εξ. να είναι παραγωγική».
«Είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις και με τον Τούρκο Πρόεδρο αλλά και με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Το μήνυμα μου και στις δύο περιπτώσεις ήταν σαφές, ήταν ξεκάθαρο: η ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Στο μεταξύ, με παράλληλες συνεντεύξεις, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν αναδεικνύουν τη διάθεση Αθήνας και Άγκυρας να διατηρηθούν ενεργοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, αποτυπώνοντας όμως και τα όρια του διαλόγου όσον αφορά τα μείζονα νομικά ζητήματα.
«Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είναι η μία και μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας. Αυτή δεν είναι μόνο η δική μας θέση αλλά και η θέση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας (…) Η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Κόντρα στην πάγια θέση της Αθήνας περί μίας διαφοράς, ο Χακάν Φιντάν επαναλαμβάνει ότι η Άγκυρα συζητά μόνο εφ’ όλης της ατζέντας. «Εάν δεν καταλήξουμε σε ολοκληρωμένες λύσεις ως αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου, θα προσφύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη σε μια ολιστική προσέγγιση (…) Έχουμε πολλά αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης» τονίζει.
«Θα προσπαθήσουμε κι εμείς να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία του διαλόγου με τις ξεκάθαρες διαφωνίες οι οποίες υπάρχουν υπήρχαν και πιθανότητα θα υπάρχουν, διότι έχει να δώσει ένα κλίμα ασφάλειας, ηρεμίας» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Εκ διαμέτρου αντίθετες οι θέσεις για την Κύπρο, με τον Χακάν Φιντάν να μιλάει πλέον ξεκάθαρα για δύο κράτη στο νησί και τον κ. Γεραπετρίτη να παραπέμπει στο νόμιμο πλαίσι των Ηνωμένων Εθνών.
«Η σελίδα της επανένωσης του νησιού της Κύπρου έχει κλείσει (…) Πρέπει να βασίσουμε τη λύση στις πραγματικότητες του νησιού. Υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη στο νησί» ανέφερε ο Χακάν Φιντάν, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Παραμένουμε στη διάθεση του Γενικού Γραμματέα για να συμβάλλουμε στον διάλογο για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» σημείωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Εξωτερικών.
Σημειώνετσι πως ο κ. Γεραπετρίτης θα υποδεχτεί τον Χακάν Φιντάν το πρωί της Παρασκευής στις 10:30.
Σημειώνεται πως, τα μηνύματα από τον κ. Φιντάν για την Κύπρο δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, ενώ στις παράλληλες συνεντεύξεις των δύο υπουργών αποτυπώθηκαν και τα όρια του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση επανένωσης.
Οι δύο συνεντεύξεις, επισήμανε ο Πιέρρος Τζανετάκος, λειτούργησαν σαν ένα άτυπο ντιμπέιτ.
Τα «αγκάθια» εκτιμάται ότι είναι δύο, σημείωσε: «Το εύρος της ατζέντας, αλλά και τα εργαλεία με βάση τα οποία θα αναζητηθούν οι συγκλίσεις. Θα υποχωρήσει η Τουρκία και θα συζητήσει μόνο για ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα; Θα είναι οδηγός το Δίκαιο της Θάλασσας; Από τις προαναγγελίες του κ. Φιντάν κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει η προσπάθεια ή ακόμα χειρότερα να διακοπεί η επικοινωνία των δύο πλευρών».
Ρεπορτάζ ΕΡΤNews: Πιέρρος Τζανετάκος