Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Συναισθηματική νοημοσύνη: Η λέξη που βοηθά να πετυχαίνετε ό,τι θέλετε σύμφωνα με ερευνητές

  • Η χρήση της αντωνυμίας «εμείς» αντί του «εσύ» σε καταστάσεις έντασης ή διαφωνίας μπορεί να βελτιώσει την αντίληψη της ανοιχτότητας και της δεκτικότητας, διευκολύνοντας την πειθώ και τη συνέχιση της αλληλεπίδρασης.
  • Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται το «εμείς» με προσοχή, κυρίως σε συνεργατικές διαδικασίες, ενώ η υπερβολική ή ακατάλληλη χρήση μπορεί να εκληφθεί ως χειριστική ή προσποιητή.
  • Η ισορροπία στη χρήση των αντωνυμιών μπορεί να αλλάξει τη δυναμική των δύσκολων συζητήσεων, προάγοντας τη συλλογική προσπάθεια και την επιτυχία σε επαγγελματικά πλαίσια.

Μια σειρά μελετών που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Experimental Social Psychology υποδεικνύει ότι η επιλογή των λέξεων που χρησιμοποιείτε μπορεί να επηρεάσει το πώς σας αντιλαμβάνονται οι άλλοι, κυρίως όταν υπάρχει ένταση ή διαφωνία δίνοντας έμφαση στην συναισθηματική νοημοσύνη.

Κάποιοι άνθρωποι διαθέτουν έναν αξιοθαύμαστο τρόπο να πείθουν τους άλλους, καταφέρνοντας να επηρεάζουν θετικά τους γύρω τους. Ορισμένοι το επιτυγχάνουν χάρη στην προσωπικότητα, της καλές δεξιότητες στην επικοινωνία και το χάρισμά τους – ένα παράδειγμα είναι ο Steve Jobs. Ωστόσο, οι περισσότεροι καταφέρνουν να πετύχουν συναίνεση με τη βοήθεια της λογικής, των δεδομένων και των επιχειρημάτων τους.

6 χαρακτηριστικά των ανθρώπων με συναισθηματική νοημοσύνη

Οι άνθρωποι με καλή συναισθηματική νοημοσύνη πείθουν με αυτή τη λέξη

Τι γίνεται όμως όταν νομίζετε πως δεν έχετε το χάρισμα;  Μπορείτε να αξιοποιήσετε μερικά επιστημονικά δεδομένα προς όφελος σας. Ουσιαστικά, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε περισσότερο μια συγκεκριμένη αντωνυμία, το «εμείς» αντί για το «εσύ».

«Διαπιστώσαμε ότι σε καταστάσεις σύγκρουσης, οι προτάσεις που περιέχουν αντωνυμίες δεύτερου προσώπου (“εσύ”) θεωρούνται λιγότερο ανοιχτές και δεκτικές, σε σύγκριση με τις προτάσεις που περιέχουν αντωνυμίες πρώτου πληθυντικού (“εμείς”)», αναφέρουν οι ερευνητές:

«Η χρήση του “εσύ” στέλνει μηνύματα επιθετικότητας, μειώνοντας την αντίληψη ότι ο ομιλητής είναι ανοιχτός σε διάλογο. Επιπλέον, η αντίληψη της δεκτικότητας μπορεί να έχει καθοριστική επίδραση σε άλλες παραμέτρους, όπως η πειθώ, η πρόθεση συνέχισης της αλληλεπίδρασης, η διάθεση για ανταλλαγή πληροφοριών και η πιθανότητα λογοκρισίας», συμπληρώνουν.

Προσοχή στη χρήση του

Χρειάζεται να είστε προσεκτικοί με τη χρήση του «εμείς». Δεν μπορείτε να το χρησιμοποιείτε αλόγιστα. Το «εμείς» λειτουργεί καλά όταν πρόκειται για συνεργατική διαδικασία, όπως π.χ. όταν προτείνετε μια αλλαγή που θα αυξήσει την παραγωγικότητα. Δεν λειτουργεί όμως όταν απευθύνεστε σε ατομικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, αν μόνο ένα άτομο επηρεάζεται από μια αλλαγή, το «εμείς» μπορεί να ακουστεί προσποιητό ή χειριστικό.

Επιπλέον, μπορείτε απλώς να επιλέξετε να παραλείψετε το «εσύ» εντελώς. Αντί να πείτε «Δεν καταλαβαίνεις τι εννοώ», μπορείτε να πείτε «Δεν το εξηγώ σωστά». Ή αντί για «Χρειάζεται να ηρεμήσεις», να πείτε «Νομίζω πως δεν το προσέγγισα με τον σωστό τρόπο. Άφησέ με να το εξηγήσω αλλιώς». Η ανάληψη ευθύνης για την κατάσταση και η προσπάθεια βελτίωσης αυτής δείχνει ότι είστε ανοιχτοί και πρόθυμοι να επιλύσετε το πρόβλημα.

No1 συμβουλή του Steve Jobs για να πετύχετε σε ο,τι κάνετε – η νευροεπιστήμη συμφωνεί

Θα πρέπει, επίσης, να έχετε στο νου σας ότι το «εμείς» μπορεί να θεωρηθεί ως τρόπος αποφυγής ευθύνης. Αν κάνατε κάποιο λάθος, το «εμείς» δεν φταίει· «εγώ έκανα το λάθος». Αν ξεχάσατε κάτι, το «εμείς» δεν το ξέχασε· «εγώ το ξέχασα».

Το «εσύ», από την άλλη, είναι πολύ χρήσιμο όταν το άλλο άτομο αξίζει την αναγνώριση. Όταν κάποιος έχει μια καλή ιδέα ή συμβάλλει θετικά, το «εσύ» προσφέρει ενίσχυση και αποδοχή.

Έρευνες δείχνουν ότι όταν το κλίμα της συζήτησης είναι θετικό, υποστηρικτικό και υπάρχει καλή ψυχολογία, το «εσύ» γίνεται αποδεκτό με θετικό τρόπο. Αν, για παράδειγμα, κάποιος επιδιόρθωσε μια προβληματική κατάσταση με πελάτη, τότε του αξίζει όλη η αναγνώριση με ένα «εσύ».

Η ισορροπία είναι το κλειδί

Η ισορροπία είναι το κλειδί για να μην φαίνεται το «εμείς» χειριστικό ή προσποιητό. Αν χρησιμοποιηθεί σωστά, το «εμείς» μπορεί να βοηθήσει στην ομαλή διαχείριση δύσκολων συζητήσεων. Αν κάποιος υπάλληλος διαφωνεί με μια απόφαση, το «εμείς» μπορεί να αλλάξει τη δυναμική της συζήτησης από προσωπική αντιπαράθεση σε συλλογική προσπάθεια.

Αν το επίπεδο ποιότητας είναι χαμηλό, δεν είναι μόνο το ατομικό λάθος· πρέπει ως εταιρεία να βελτιωθούμε συνολικά. Παρά τις διαφωνίες, το «εμείς» μπορεί να οδηγήσει σε κοινή απόφαση για την καλύτερη πορεία. Σε τελική ανάλυση, όσο κι αν οι επιχειρήσεις απαρτίζονται από άτομα, η συλλογική προσπάθεια είναι αυτή που καθορίζει την επιτυχία.

Τι αποφεύγουν όσοι έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη στη δουλειά τους – Το μυστικό της επιτυχίας τους

Δοκιμάστε το την επόμενη φορά που κάποιος θα διαφωνήσει μαζί σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε το «εσύ/εσείς» και να ενσωματώσετε το «εμείς» όπου είναι κατάλληλο. Η έρευνα δείχνει πως θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να πείσετε και να επιτύχετε συναίνεση, καθώς το άλλο άτομο θα σας βλέπει ως πιο ανοιχτούς και δεκτικούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα...

Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα με βροχές και ισχυρές καταιγίδες – Έντονα φαινόμενα και στην Αττική

Η χώρα βρίσκεται σε κακοκαιρία με βροχές και σποραδικές...

Εορτολόγιο: Σήμερα 14 Νοεμβρίου 2024 γιορτάζει ο Φίλιππος 

Σήμερα, 14 Νοεμβρίου 2024, γιορτάζουν οι Γρηγόρης, Γρηγόριος, Φίλιππος...

Το τρέιλερ της EuroLeague για το “Eternal Derby”

Η EuroLeague θα κυκλοφορήσει μια ταινία μικρού μήκους για...

Διεθνής Αμνηστία: Στρατιωτικός εξοπλισμός κατασκευασμένος στη Γαλλία χρησιμοποιείται στον πόλεμο στο Σουδάν

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι στρατιωτικός εξοπλισμός γαλλικής κατασκευής...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εγκέφαλος: Το Νο1 σνακ με πρωτεΐνη για καλύτερη γνωστική υγεία – Το προτείνουν οι διαιτολόγοι

Η διατροφή έχει σημαντική επίδραση στη γνωστική υγεία, με θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα-3, τα αντιοξειδωτικά, οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες Β να είναι...

Οι κορυφαίες τροφές του φθινοπώρου για να θωρακίσετε την άμυνα του οργανισμού σας

Το τζίντζερ, η κοτόσουπα και τα φρούτα όπως πορτοκάλια και ρόδια, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.Τα καρότα, οι ξηροί καρποί όπως...

Αποτελεσματικό φάρμακο για τη διακοπή του καπνίσματος-Τι δείχνουν επιστημονικές μελέτες

Ένα νέο φάρμακο, η βαρενικλίνη, θα διατίθεται από το βρετανικό ΕΣΥ για την υποστήριξη των καπνιστών που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, ανακουφίζοντας από...

Μπορεί η σόγια να προκαλέσει καρκίνο του μαστού; Τι απαντούν οι επιστήμονες του Κλίβελαντ

Η σόγια περιέχει ισοφλαβόνες που μοιάζουν με οιστρογόνα, οδηγώντας σε θεωρίες ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά οι κλινικές μελέτες...

Το βρετανικό σύστημα υγείας θα αρχίσει να προσφέρει… χάπι κατά του καπνίσματος

Το βρετανικό σύστημα υγείας θα αρχίσει να προσφέρει το χάπι βαρενικλίνη, το οποίο ανακουφίζει από την επιθυμία για νικοτίνη και τα στερητικά συμπτώματα, μειώνοντας...

Αλτσχάιμερ: Οι μεταμοσχεύσεις εγκεφαλικών κυττάρων μπορεί να είναι το κλειδί για την καταπολέμησή του

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά ερευνούν τις μεταμοσχεύσεις εγκεφαλικών κυττάρων, συγκεκριμένα αστροκυττάρων, ως πιθανή θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές...

Προσωπικός γιατρός: Οι επιλογές των πολιτών-Πότε θα πληρώνει και πότε θα εγγράφεται αυτόματα στο σύστημα

Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού επανασυστήνεται με νέο νομοσχέδιο, που αποσκοπεί στην αύξηση της συμμετοχής γιατρών και στην ελεύθερη επιλογή τους από τους πολίτες,...

Αρτηριακή πίεση: Πόσες μπανάνες πρέπει να τρώτε την εβδομάδα για τη μειώσετε 10%

Η κατανάλωση δύο μπανάνων την ημέρα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση κατά 10%, καθώς οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο και χαμηλές σε...

Μια γυναίκα 114 ετών είναι η γηραιότερη εν ζωή Αμερικανίδα – Αποκαλύπτει τα 3 μυστικά της μακροζωίας της

Η Naomi Whitehead, 114 ετών, είναι η γηραιότερη εν ζωή Αμερικανίδα, και αποδίδει τη μακροχρόνια υγεία της σε τρεις βασικούς παράγοντες: σκληρή δουλειά, θρησκεία...

Έμφραγμα: Το κρυφό σύμπτωμα που εμφανίζεται στο 39% των γυναικών – Προειδοποιεί έναν μήνα πριν

Το 39% των γυναικών βιώνουν καούρα ένα μήνα πριν από έμφραγμα του μυοκαρδίου, αλλά συχνά αγνοούν αυτό το σύμπτωμα, το οποίο είναι λιγότερο γνωστό...