Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Το πολύχρωμο φρουτοειδές λαχανικό που προστατεύει τα μάτια και μειώνει τον κίνδυνο αναιμίας και απώλειας μνήμης

  • Οι πιπεριές, φρούτο του φυτού capsicum annuum, είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, προσφέροντας οφέλη όπως η προστασία από την απώλεια όρασης, η μείωση του κινδύνου αναιμίας και η καθυστέρηση της απώλειας μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.
  • Η διατροφική αξία των πιπεριών διαφέρει ανάλογα με το χρώμα τους, με τις κόκκινες ποικιλίες να είναι πιο πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία όπως το κάλιο, η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ.
  • Οι πιπεριές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και να προσφέρουν προστασία από χρόνιες ασθένειες, αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την κατανόηση των επιδράσεών τους στην υγεία.

Υπάρχει ένα πολύχρωμο φρουτοειδές λαχανικό χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά, που αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή, καθώς προστατεύει από απώλεια όρασης, μειώνει τον κίνδυνο αναιμίας και απώλειας μνήμης λόγω ηλικίας, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να μειώσει το σάκχαρο και τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Ποιο είναι;

Διαθέσιμο σε κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί ή πράσινο χρώμα, είναι ένα ευέλικτο λαχανικό. Η διατροφολόγος Kerry Torrens αποκαλύπτει στο BBC Good Food τα διατροφικά του οφέλη.

3 δημοφιλή λαχανικά που δεν πρέπει ποτέ να τρώτε ωμά – Τι προκαλούν τα παράσιτα που περιέχουν

Το πολύχρωμο φρουτοειδές λαχανικό και η διατροφική του αξία

Καρπός του φυτού της πιπεριάς (capsicum annuum) και μέλος της οικογένειας των νυχτολούλουδων μαζί με τη μελιτζάνα, τις ντομάτες και τις πατάτες, οι πιπεριές αναφέρονται επίσης ως γλυκές πιπεριές. Μη καυτερές σε σχέση με την πιπεριά τσίλι, οι πιπεριές μπορούν να καταναλωθούν ωμές ή μαγειρεμένες και να αποτελέσουν μια θρεπτική προσθήκη σε ένα γεύμα.

Διατροφικό προφίλ

Μια μερίδα 80g κόκκινης πιπεριάς (ωμό) παρέχει:

  • 17 kcal/71KJ
  • 0,6g πρωτεΐνης
  • 0,2 γρ λίπος
  • 3,4 γρ υδατάνθρακες
  • 1,8 γρ φυτικές ίνες
  • 173 mg καλίου
  • 60mcg φυλλικού οξέος
  • 101 mg βιταμίνη C

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διατροφική αξία των πιπεριών ποικίλλει ανάλογα με το χρώμα τους, με τις κόκκινες ποικιλίες να παρέχουν περισσότερο κάλιο, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ από τις κίτρινες, πορτοκαλί ή πράσινες. Ωστόσο, οι ανώριμες πράσινες πιπεριές είναι σημαντικά πιο πλούσιες από τις ώριμες κόκκινες πιπεριές, στις προστατευτικές φυτικές ενώσεις γνωστές ως πολυφαινόλες.

Όπως και άλλα λαχανικά, η θρεπτική αξία θα επηρεαστεί από τις μεθόδους προετοιμασίας και μαγειρέματος. Οι προμαγειρεμένες πιπεριές, μια δημοφιλής αγορά που διατίθεται σε ένα βάζο ή κονσέρβα, χάνουν έως και 25% της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C.

Το πόσο μαγειρεύεται η πιπεριά, η θερμοκρασία, ο τρόπος μαγειρέματος και τυχόν τεχνικές συντήρησης που εφαρμόζονται είναι παράγοντες που επηρεάζουν την απώλεια, αν και η ξηρή θερμότητα, όπως αυτή στο τηγάνισμα και το ψήσιμο, θεωρείται προτιμότερη από το βράσιμο ή τον ατμό.

Τα 5 κορυφαία οφέλη για την υγεία από τις πιπεριές

  1. Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
  2. Μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα αναιμίας
  3. Μπορούν να προστατεύσουν από ορισμένες χρόνιες ασθένειες
  4. Μπορούν να καθυστερήσουν την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία
  5. Μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα

1. Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση της απώλειας όρασης που σχετίζεται με την ηλικία. Συγκεκριμένα, δύο καροτενοειδή που ονομάζονται λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες, φαίνεται να βελτιώνουν την υγεία των ματιών. Το κάνουν αυτό προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή από οξειδωτική βλάβη.

Οι κόκκινες πιπεριές είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αυτά τα καροτενοειδή, καθώς και σε άλλα προστατευτικά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε καροτενοειδή και ιδιαίτερα λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

2. Μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα αναιμίας

Μια κοινή πάθηση ειδικά μεταξύ των γυναικών και των κοριτσιών αναπαραγωγικής ηλικίας, η αναιμία είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης οξυγόνου στο αίμα. Μία από τις πιο κοινές αιτίες είναι η έλλειψη σιδήρου. Οι πιπεριές συνεισφέρουν μέτριες ποσότητες σιδήρου, αλλά είναι αξιοσημείωτα πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ μισή πιπεριά παρέχει έως και 100 mg.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου στο έντερο και πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε βιταμίνη C φρούτα και λαχανικά έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη πρόσληψη σιδήρου.

Οι πιπεριές βοηθούν περαιτέρω επειδή περιέχουν βιταμίνη Β6 η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Θρεπτική λαχανόσουπα για απώλεια βάρους και ενίσχυση του ανοσοποιητικού με κουρκουμά, τζίντζερ & λεμόνι

3. Μπορούν να προστατεύσουν από ορισμένες χρόνιες ασθένειες

Οι πιπεριές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία συνδέονται με καλύτερη υγεία και προστασία από καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Για παράδειγμα, οι πιπεριές είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C, E και β-καροτίνης.

Παρέχουν επίσης άφθονες ποσότητες πολυφαινολών, αυτές οι προστατευτικές φυτικές ενώσεις περιλαμβάνουν λουτεΐνη, κερσετίνη και καψανθίνη, με την τελευταία να είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ώριμες κόκκινες πιπεριές.

Το ότι είναι μια αντιοξειδωτική δύναμη υποδηλώνει ότι οι πιπεριές προσφέρουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη ικανότητα και είναι πιθανό να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, μελέτες μεγάλης κλίμακας που εξετάζουν συγκεκριμένα την κατανάλωση πιπεριών σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, παραμένουν ελλιπείς.

4. Μπορούν να καθυστερήσουν την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία

Ενδιαφέροντα ευρήματα από μελέτες σε ζώα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση πιπεριάς μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της απώλειας μνήμης σε άτομα με Αλτσχάιμερ.

Οι ενώσεις στις ώριμες πιπεριές φαίνεται να αναστέλλουν ένα ένζυμο που απελευθερώνει αμυλοειδείς πρωτεΐνες -οι πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για τη συσσώρευση γύρω από τις νευρικές ίνες και συμβάλλουν στον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ.

Μεταγενέστερη έρευνα υποδηλώνει ότι πιθανώς οι πολλές φυτικές ενώσεις στις πιπεριές, συμπεριλαμβανομένων των φαινόλων, των καροτενοειδών και των φλαβονοειδών, μπορεί να είναι υπεύθυνες για αυτά τα ευρήματα.

5. Μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι οι πιπεριές βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, αν και αυξανόμενα στοιχεία υποστηρίζουν ότι είναι οι πολυφαινόλες, που βρίσκονται σε φυτά όπως οι πιπεριές, οι οποίες έχουν ευεργετική επίδραση στο σάκχαρο του αίματος και φαίνεται να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου διαβήτη, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.

Πότε η κατανάλωση κόκκινης πιπεριάς αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας – Nέα μελέτη

Ελπίζεται ότι οποιαδήποτε μελλοντική έρευνα θα παρέχει μια εικόνα για το πόσο θα αποτελεσματική θα ήταν πρόσληψη τροφών πλούσιων σε πολυφαινόλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Εορτολόγιο: Σήμερα 14 Νοεμβρίου 2024 γιορτάζει ο Φίλιππος 

Σήμερα, 14 Νοεμβρίου 2024, γιορτάζουν οι Γρηγόρης, Γρηγόριος, Φίλιππος...

Το τρέιλερ της EuroLeague για το “Eternal Derby”

Η EuroLeague θα κυκλοφορήσει μια ταινία μικρού μήκους για...

Διεθνής Αμνηστία: Στρατιωτικός εξοπλισμός κατασκευασμένος στη Γαλλία χρησιμοποιείται στον πόλεμο στο Σουδάν

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι στρατιωτικός εξοπλισμός γαλλικής κατασκευής...

Η Χεζμπολάχ έπληξε με πυραύλους ισραηλινά στρατεύματα στο νότιο Λίβανο και στο βόρειο Ισραήλ

Η Χεζμπολά εκτόξευσε πυραύλους εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων στο βόρειο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εγκέφαλος: Το Νο1 σνακ με πρωτεΐνη για καλύτερη γνωστική υγεία – Το προτείνουν οι διαιτολόγοι

Η διατροφή έχει σημαντική επίδραση στη γνωστική υγεία, με θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα-3, τα αντιοξειδωτικά, οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες Β να είναι...

Οι κορυφαίες τροφές του φθινοπώρου για να θωρακίσετε την άμυνα του οργανισμού σας

Το τζίντζερ, η κοτόσουπα και τα φρούτα όπως πορτοκάλια και ρόδια, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.Τα καρότα, οι ξηροί καρποί όπως...

Αποτελεσματικό φάρμακο για τη διακοπή του καπνίσματος-Τι δείχνουν επιστημονικές μελέτες

Ένα νέο φάρμακο, η βαρενικλίνη, θα διατίθεται από το βρετανικό ΕΣΥ για την υποστήριξη των καπνιστών που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, ανακουφίζοντας από...

Μπορεί η σόγια να προκαλέσει καρκίνο του μαστού; Τι απαντούν οι επιστήμονες του Κλίβελαντ

Η σόγια περιέχει ισοφλαβόνες που μοιάζουν με οιστρογόνα, οδηγώντας σε θεωρίες ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά οι κλινικές μελέτες...

Το βρετανικό σύστημα υγείας θα αρχίσει να προσφέρει… χάπι κατά του καπνίσματος

Το βρετανικό σύστημα υγείας θα αρχίσει να προσφέρει το χάπι βαρενικλίνη, το οποίο ανακουφίζει από την επιθυμία για νικοτίνη και τα στερητικά συμπτώματα, μειώνοντας...

Αλτσχάιμερ: Οι μεταμοσχεύσεις εγκεφαλικών κυττάρων μπορεί να είναι το κλειδί για την καταπολέμησή του

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά ερευνούν τις μεταμοσχεύσεις εγκεφαλικών κυττάρων, συγκεκριμένα αστροκυττάρων, ως πιθανή θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές...

Προσωπικός γιατρός: Οι επιλογές των πολιτών-Πότε θα πληρώνει και πότε θα εγγράφεται αυτόματα στο σύστημα

Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού επανασυστήνεται με νέο νομοσχέδιο, που αποσκοπεί στην αύξηση της συμμετοχής γιατρών και στην ελεύθερη επιλογή τους από τους πολίτες,...

Αρτηριακή πίεση: Πόσες μπανάνες πρέπει να τρώτε την εβδομάδα για τη μειώσετε 10%

Η κατανάλωση δύο μπανάνων την ημέρα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση κατά 10%, καθώς οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο και χαμηλές σε...

Μια γυναίκα 114 ετών είναι η γηραιότερη εν ζωή Αμερικανίδα – Αποκαλύπτει τα 3 μυστικά της μακροζωίας της

Η Naomi Whitehead, 114 ετών, είναι η γηραιότερη εν ζωή Αμερικανίδα, και αποδίδει τη μακροχρόνια υγεία της σε τρεις βασικούς παράγοντες: σκληρή δουλειά, θρησκεία...

Έμφραγμα: Το κρυφό σύμπτωμα που εμφανίζεται στο 39% των γυναικών – Προειδοποιεί έναν μήνα πριν

Το 39% των γυναικών βιώνουν καούρα ένα μήνα πριν από έμφραγμα του μυοκαρδίου, αλλά συχνά αγνοούν αυτό το σύμπτωμα, το οποίο είναι λιγότερο γνωστό...