- Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στην Ιταλία, με επίκεντρο τα βίαια επεισόδια στη Μπολόνια, που προκλήθηκαν από συγκρούσεις μεταξύ Αριστερών συλλογικοτήτων και ακροδεξιών, με 13 τραυματίες.
- Ο Ματέο Σαλβίνι και άλλοι αξιωματούχοι ζητούν αυστηρή επιτήρηση και κλείσιμο κοινωνικών κέντρων, ενώ οι φοιτητές προγραμματίζουν κινητοποίηση με τίτλο ‘No Meloni Day’.
- Ο δήμαρχος της Μπολόνια κατηγορεί την κυβέρνηση για την αποστολή "300 μαύρων πουκαμίσων", αναφερόμενος στη φασιστική ιστορία της Ιταλίας, ενώ η Νομαρχία αρνείται να αναλάβει ευθύνες για τα επεισόδια.
Με το ένα μάτι στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές, η Εμίλια Ρομάνια βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σφοδρής πολιτικής διαμάχης. Τα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στη Μπολόνια μεταξύ Αριστερών συλλογικοτήτων (που είχαν στόχο να σταματήσουν την πορεία των ακροδεξιών της Κάσα Πάουντ) και της Αστυνομίας ρίχνουν λάδι στη φωτιά ενός ήδη θερμού τοπίου, εφόσον οι συμπλοκές είχαν απολογισμό 13 τραυματίες.
Ανταπόκριση – Ιταλία: Κρίστιαν Μαυρής
Το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται στα ύψη, με επίκεντρο τις δηλώσεις του Ματέο Σαλβίνι κατά των μελών των Αριστερών συλλογικοτήτων («Κόκκινα τσιμπούρια, κομμουνιστές, κακοποιοί…. Ορίστε τους όπως θέλετε, αλλά αυτό που είδαμε χθες (το Σάββατο 9/11) είναι κάτι αναξιοπρεπές που δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί») με έκκληση προς τον Υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι για μια σαρωτική επιτήρηση «όλων των κατειλημμένων αριστερών κοινωνικών κέντρων».
Σε αυτό, προστίθενται και τα λόγια του υφυπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος προσθέτει πως «τα κοινωνικά κέντρα όπου σχεδιάζονται δράσεις αστικού αντάρτικου πρέπει να κλείσουν για πάντα». Η απάντηση ήρθε από τους φοιτητές, οι οποίοι προγραμμάτησαν για την Παρασκευή 15/11 μια κινητοποίηση ονόματι ‘No Meloni Day.’
Ενώ λοιπόν σήμερα Δευτέρα (11/11) η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι στη Μπολόνια για το κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας, ο δήμαρχος της Μπολόνια, Ματέο Λέπορε, δηλώνει πως το Σάββατο η κυβέρνηση έστειλε «300 μαύρα πουκάμισα», μια ξεκάθαρη αναφορά στην φασιστική 20ετία που χαρακτήρισε την Ιταλία στις αρχές του 20ού αιώνα.
Η εφημερίδα La Repubblica επιχειρεί μια ανακατασκευή των γεγονότων, και σημειώνει πως υπήρξε μια πολυήμερη ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο επεισοδίων με αρχικό σενάριο την αλλαγή της περιοχής διεξαγωγής της πορείας, για το οποίο αρχικά συμφωνούσαν Νομαρχία και Αστυνομία. Όμως, την ημέρα των επεισοδίων, η Νομαρχία φαίνεται πως αναθεώρησε το ρίσκο, μειώνοντάς το και προκαλώντας τις αντιδράσεις του συνδικάτου της Αστυνομίας. Η Νομαρχία δεν αποδέχεται τις ευθύνες, και έτσι το γραφείο του δημάρχου της Μπολόνια δηλώνει έτοιμο να δώσει στη δημοσιότητα την εντολή της Νομαρχίας.