- Η Shell κέρδισε την έφεση κατά απόφασης που απαιτούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αν και το εφετείο αναγνώρισε την υποχρέωσή της να προστατεύσει τους ανθρώπους από την κλιματική αλλαγή.
- Η αρχική απόφαση του 2021, που ζητούσε μείωση 45% στις καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030, απορρίφθηκε, επηρεαζόμενη από τις αυξήσεις τιμών λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
- Η οργάνωση Friends of the Earth Netherlands ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη νομική της μάχη κατά μεγάλων ρυπαντών, ενώ η Shell δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.
Η Shell κέρδισε σήμερα την έφεση που είχε ασκήσει κατά ιστορικής δικαστικής απόφασης που απαιτούσε από τον πετρελαϊκό κολοσσό να επιταχύνει τις προσπάθειές του να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Το εφετείο της Χάγης έκρινε ότι η Shell έχει την υποχρέωση να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να προστατεύσει τους ανθρώπους από την κλιματική αλλαγή.
Όμως απέρριψε την απόφαση του 2021, με την οποία πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε ζητήσει από τη Shell να μειώσει τις καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% ως το τέλος του 2030 σε σχέση με το 2019, περιλαμβανομένων όσων προκαλούνται από τα προϊόντα της.
Στο μεταξύ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, που οδήγησε στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, έχει ωθήσει κυβερνήσεις και μετόχους να επικεντρωθούν στα κόστη και σε πολλές περιπτώσεις έχει θέσει σε δεύτερη μοίρα τις κλιματικές φιλοδοξίες.
Η σημερινή απόφαση ανακοινώθηκε την ώρα που διεξάγεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP29), οι διαδικασίες της οποίας καθυστέρησαν να ξεκινήσουν λόγο των διαφωνιών των χωρών που συμμετέχουν για το αν τα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων.
Η οργάνωση Friends of the Earth Netherlands, που προσέφυγε το 2019 κατά της Shell, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη μάχη της κατά των μεγάλων ρυπαντών, όμως δεν διευκρίνισε αν θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας.
«Πόνεσε», δήλωσε ο Ντόναλντ Πολς, διευθυντής της ΜΚΟ σχολιάζοντας την απόφαση του εφετείου.
«Την ίδια ώρα η υπόθεση αυτή έχει δείξει ότι οι μεγάλοι ρυπαντές δεν είναι υπεράνω του νόμου», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι για τον λόγο αυτό η οργάνωση «θα συνεχίσει να επιτίθεται στους μεγάλους ρυπαντές, όπως η Shell».
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Ουαέλ Σαουάν δήλωσε ότι η εταιρεία πιστεύει πως η απόφαση του εφετείου «ήταν η σωστή για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, την Ολλανδία και την εταιρεία μας».
«Ο στόχος μας να γίνουμε μια ενεργειακή εταιρεία με μηδενικές εκπομπές ως το 2050 παραμένει στο επίκεντρο της στρατηγική της Shell και οδηγεί σε αλλαγές στη δραστηριότητά μας», πρόσθεσε.
«Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συνέχιση των προσπαθειών μας να μειώσουμε στο ήμισυ τις εκπομπές των δραστηριοτήτων μας ως το 2030», κατέληξε.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ