Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Αλτσχάιμερ: Οι μεταμοσχεύσεις εγκεφαλικών κυττάρων μπορεί να είναι το κλειδί για την καταπολέμησή του

  • Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά ερευνούν τις μεταμοσχεύσεις εγκεφαλικών κυττάρων, συγκεκριμένα αστροκυττάρων, ως πιθανή θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
  • Μελέτες σε ποντίκια δείχνουν ότι τα μεταμοσχευμένα αστροκύτταρα μπορούν να ενσωματωθούν και να αναπτυχθούν στον εγκέφαλο, προσφέροντας ελπίδες για αποκατάσταση της εγκεφαλικής λειτουργίας.
  • Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ηλικία του δέκτη κατά τη μεταμόσχευση επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας και υποστηρίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή ασθενών με νευρολογικές παθήσεις.

Το Αλτσχάιμερ είναι μια βάναυση ασθένεια που καταστρέφει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, κλέβοντάς τους σιγά σιγά τις αναμνήσεις και την ανεξαρτησία τους. Τώρα, οι επιστήμονες μπορεί να έχουν βρει ένα κλειδί για τη θεραπεία της νευρολογικής νόσου, μέσω της μεταμόσχευσης εγκεφαλικών κυττάρων.

Τα αστροκύτταρα -που ονομάστηκαν έτσι από το σχήμα τους που μοιάζει με αστέρι- είναι ένας τύπος εγκεφαλικών κυττάρων που προστατεύουν τα νεύρα και είναι ζωτικής σημασίας για την επεξεργασία πληροφοριών.

Αλτσχάιμερ: Πόσα αυγά πρέπει να τρώνε οι άνω των 50 ετών για να μειώσουν κατά 47% τον κίνδυνο

Μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα κύτταρα μειώνονται σε ποσότητα καθώς επικρατεί η νόσος Αλτσχάιμερ, ιδιαίτερα στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μνήμη.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά, πιστεύουν ότι η αντικατάσταση των κατεστραμμένων αστροκυττάρων θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση μέρους της χαμένης εγκεφαλικής λειτουργίας που παρατηρείται στη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς και σε άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος Πάρκινσον και η νόσος Χάντινγκτον.

Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά,  οι μεταμοσχεύσεις εγκεφαλικών κυττάρων είναι μια υποσχόμενη και συναρπαστική στρατηγική στη θεραπεία νευρολογικών καταστάσεων.

Πώς οι μεταμοσχεύσεις εγκεφαλικών κυττάρων μπορεί να είναι το κλειδί για την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ

Μια μελέτη σε ζώα του 2023 που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Neuroscience έδειξε ότι η πραγματοποίηση αυτών των τύπων μεταμοσχεύσεων σε ποντίκια θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη. Οι ειδικοί είπαν ότι το πρώτο και ζωτικό στάδιο για να καταλάβουμε εάν οι μεταμοσχεύσεις είναι μια βιώσιμη επιλογή είναι να δούμε εάν τα κύτταρα εμφυτεύονται επιτυχώς στον εγκέφαλο.

Για να το διερευνήσουν αυτό, οι ερευνητές, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου McGill, εξήγαν αστροκύτταρα από τον εγκεφαλικό φλοιό -την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη σκέψη, τη μάθηση και την επίλυση προβλημάτων- υγιών, νεογέννητων ποντικών.

Αλτσχάιμερ: Δύο νέοι παράγοντες κινδύνου που αφορούν πολύ κόσμο – Πώς θα προστατευθούμε

Τα ποντίκια τροποποιήθηκαν γενετικά ώστε τα εγκεφαλικά τους κύτταρα να λάμπουν με κόκκινο χρώμα, έτσι ώστε οι ειδικοί να μπορούν να τα παρακολουθούν στις σαρώσεις. Αυτά τα κύτταρα στη συνέχεια μεταμοσχεύθηκαν στον εγκέφαλο άλλων ποντικών. Αυτά τα μεταμοσχευμένα κύτταρα διήρκεσαν για ένα χρόνο στον νεανικό εγκέφαλο, όπου ενσωματώθηκαν και αναπτύχθηκαν κανονικά.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης

Τα μεταμοσχευμένα αστροκύτταρα είχαν παρόμοιο αριθμό υποδοχέων και κανάλι ιόντων, κάτι που θεωρείται ζωτικής σημασίας για να βοηθά τα διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ωστόσο, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η ηλικία των ποντικιών την στιγμή της μεταμόσχευσης των κυττάρων έκανε τη διαφορά στα αποτελέσματα.

Τα αστροκύτταρα μετανάστευσαν και εξαπλώθηκαν εκτενώς στον εγκέφαλο ενός νεαρού ενήλικου ποντικού, αλλά σε μεγαλύτερα ποντίκια, τα κύτταρα απέτυχαν να απομακρυνθούν από τη θέση της μεταμόσχευσης.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι τα αστροκύτταρα σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού εμφανίζουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και δεν ενσωματώνονται πάντα καλά στα διάφορα σημεία του εγκεφάλου.

Εκτενής έρευνα για τη μεταμόσχευση αστροκυττάρων

Προηγούμενη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Biology & Life Sciences, έδειξε ότι η μεταμόσχευση αστροκυττάρων μπορεί να προάγει την πλαστικότητα του εγκεφάλου -δηλαδή την ικανότητα του εγκεφάλου να προσαρμοστεί- και την αναγέννηση μετά από τραυματισμό και σε νευρολογικές ασθένειες.

Μια άλλη μικρή μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο, στην οποία συμμετείχαν ποντίκια με νόσο Πάρκινσον, έδειξε ότι τα τρωκτικά που έλαβαν μεταμοσχευμένα αστροκύτταρα, επέστρεψαν στην προηγούμενη κατάστασή τους χωρίς την ασθένεια και παρέμειναν έτσι για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Αλτσχάιμερ: Σε ποια τρόφιμα ανακαλύφθηκε συστατικό που μπορεί να το προλάβει – Συμβάλλει και στην μακροζωία

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι περισσότερες μελέτες με μεταμοσχευμένα αστροκύτταρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ζωής ασθενών με πολλούς διαφορετικούς τύπους νευρολογικών παθήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Το μεγαλύτερο κοράλλι του κόσμου με μήκος 32 μέτρα ανακαλύφθηκε στις ακτές των Νήσων Σολομώντα

Κάποιοι ερευνητές ανακάλυψαν το μεγαλύτερο κοράλλι του κόσμου στον...

Live: Μακάμπι Τελ Αβίβ – Ολυμπιακός (audio)

Η αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Μακάμπι Τελ Αβίβ...

Αδερφός ομήρου της Χαμάς αποκλειστικά – Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα σε Λίβανο και Συρία

Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται έντονα στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και στη...

Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα σε Λίβανο και Συρία – Αδερφός ομήρου της Χαμάς αποκλειστικά

Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται έντονα στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κρυολόγημα: «Είμαι γιατρός – 5 παράξενοι αλλά αποτελεσματικοί τρόποι για να προλάβετε τις ιώσεις»

Η Dr. Jessica Kiss προτείνει πέντε ασυνήθιστους αλλά αποτελεσματικούς τρόπους για να αποτρέψετε το κρυολόγημα και άλλες ιώσεις, εστιάζοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.Οι...

Ποιοι είναι οι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τα σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια περιλαμβάνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, την κολπική μαρμαρυγή και το κάπνισμα, οι οποίοι συνδέονται με αυξημένο...

Νεφροπαθείς: Επιστολή στον πρωθυπουργό για την κατάργηση δύο εργαστηρίων ιστοσυμβατότητας στο ΕΣΥ

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών εκφράζει διαμαρτυρία προς τον Πρωθυπουργό για την κατάργηση δύο εργαστηρίων ιστοσυμβατότητας σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, που είναι κρίσιμα για τις...

Η κοινή εξέταση που προβλέπει αν θα εμφανίσετε άνοια σε 6 χρόνια – Τι δείχνει νέα μελέτη

Μία κοινή εξέταση χοληστερόλης μπορεί να προβλέψει την άνοια έως και έξι χρόνια πριν από τη διάγνωση, σύμφωνα με νέα έρευνα που θα παρουσιαστεί...

Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο ζουν με διαβήτη- Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως ζουν με διαβήτη, με το ποσοστό να διπλασιάζεται από το 1990 έως το 2022, φτάνοντας το 14% των...

Σακχαρώδης διαβήτης: ποιες είναι οι επιπλοκές που οδηγούν σε αναπηρία-Πώς θα προστατευθείτε

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, νεφροπάθεια και νευροπάθεια, που επηρεάζουν την υγεία πολλών συστημάτων του σώματος και μπορεί...

Αν κάθεστε για ώρα στην τουαλέτα κάνετε κακό στην υγεία σας- Πόσα λεπτά πρέπει να μένετε σύμφωνα με τους ειδικούς

Η παρατεταμένη παραμονή στην τουαλέτα, συχνά λόγω της χρήσης κινητών, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως αιμορροΐδες και εξασθένηση των μυών του πυελικού εδάφους,...

Τι σημαίνει εάν ξυπνήσετε κουρασμένοι και με γκρίζες τρίχες στα μαλλιά – Γιατρός προειδοποιεί

Η εμφάνιση γκρίζων τριχών και η κόπωση μπορεί να είναι σημάδια χαμηλών επιπέδων χαλκού στον οργανισμό, σύμφωνα με τον Δρ. Αχμέντ, γενικό ιατρό.Η παραγωγή...

Το αραβικό ζυμαρικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό, βελτιώνει τον θυρεοειδή και ανακουφίζει από δυσκοιλιότητα

Το κουσκούς, ένα αραβικό ζυμαρικό, είναι πλούσιο σε σελήνιο και φυτική πρωτεΐνη, υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία του θυρεοειδούς.Παρέχει επίσης φυτικές ίνες...

Γιατί οι παραγωγικοί και προνοητικοί άνθρωποι συνήθως ξυπνάνε “αχάραγα”

Οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς (πριν από τις 6) τείνουν να είναι προνοητικοί, οργανωτικοί και εκτιμούν την ηρεμία του πρωινού, χρησιμοποιώντας τον χρόνο αυτό...