- Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, ανέφερε ότι τα κρούσματα ευλογιάς αιγοπροβάτων περιορίζονται κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με την πλειονότητα να καταγράφεται στον Έβρο και άλλες κοντινές περιοχές.
- Τα σφαγεία έχουν αρχίσει να λειτουργούν ξανά στις περιοχές χωρίς κρούσματα, και οι εξαγωγές αμνοεριφίων αυξάνονται λόγω της ζήτησης στην Ιταλία και Ισπανία.
- Ο Κέλλας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, καθώς η ευλογιά δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους και τα προϊόντα από αιγοπρόβατα είναι ασφαλή για κατανάλωση.
«Είχαμε ένα κρούσμα στη Λέσβο. Βέβαια το καλό είναι ότι τα κρούσματα περιορίζονται στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη.
Χθες είχαμε 5 στον Έβρο, 4 στην Καβάλα, 2 στην Ξάνθη και 1 στην Αιτωλοακαρνανία» τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στην εκπομπή «Συνδέσεις». μιλώντας για την πορεία της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
«Είμαστε κοντά στα 190[…] το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι αρκετά είναι γεγονός. Από την άλλη μεριά όμως, το δεδομένο ότι περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αυτό είναι θετικό. Εξάλλου τα μέτρα αρχίζουν και χαλαρώνουν. Άρχισαν να επιτρέπονται οι σφαγές αιγοπροβάτων λόγω του γεγονότος ότι είναι η περίοδος μεγάλων εξαγωγών από αμνοερίφια και στο εσωτερικό χρειάζονται, αλλά και στην Ιταλία Ισπανία γίνεται πολύ μεγάλος αριθμός εξαγωγών έχουν ανοίξει τα σφαγεία στις περιφέρειες, οι οποίες είναι ελεύθερες κρουσμάτων. Από εκεί και πέρα στις περιφερειακές ενότητες στις οποίες υπάρχουν κρούσματα σύμφωνα με τις εντολές που έχει δώσει το υπουργείο και στις οποίες συναποφασίζουν οι κτηνίατροι της Περιφέρειας, αισιοδοξούμε ότι όπως και με την πανώλη τα καταφέραμε, ότι θα εξελιχθεί καλά και με την ευλογιά» πρόσθεσε.
Ακόμα τόνισε ότι «αυτό το οποίο πρέπει να πούμε για να είναι ήσυχος ο κόσμος, είναι ότι δεν υφίσταται κανείς λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία για το καταναλωτικό κοινό. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και χρησιμοποιούνται άνετα και χωρίς κανένα φόβο τα προϊόντα αυτού και το κρέας και το γάλα».
«Ο προσωπικός γιατρός υπάρχει σε όλο τον προηγμένο κόσμο»
Αναφερόμενος στον προσωπικό γιατρό είπε ότι « Δεν απέτυχε η πρώτη προσπάθεια. Δεν ολοκληρώθηκε. Ήρθε για πρώτη φορά το νομοσχέδιο περί προσωπικού γιατρού επί υπουργίας Θάνου Πλεύρη, όπου καλύφθηκε τα 5,5 εκατομμύρια του ελληνικού πληθυσμού και τώρα γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί, να καλυφθεί το σύνολο του ελληνικού λαού, αλλά 3,5 εκατομμύρια με την προσθήκη νέων νοσοκομειακών γιατρών. Πρέπει όμως να τονίσω εξίσου ότι το θέμα του προσωπικού γιατρού είναι ένα σχέδιο το οποίο ισχύει σε όλο τον προηγμένο κόσμο, ότι παντού υπάρχει ο προσωπικός γιατρός, ότι αυτός είναι ο οποίος βλέπει τον ασθενή, ξέρει το ιστορικό του και είναι αυτός ο οποίος κατευθύνει τον ασθενή στους υπόλοιπους γιατρούς, γιατρούς ή και ακόμα αν χρειαστεί στα νοσοκομεία».