Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Εκτός σχεδίου δόμηση: Διχάζουν οι σκόρπιες αποφάσεις της Πολιτείας

  • Η εκτός σχεδίου δόμηση έχει "παγώσει" με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2017 και 2018, με αναμονή νέου νομοσχεδίου για την αποκατάσταση της δόμησης σε αυτές τις περιοχές.
  • Υπάρχει έλλειψη σαφούς ρυθμιστικού πλαισίου, καθώς οι δήμοι δεν έχουν ευθύνη για την πολεοδόμηση, ενώ οι αποφάσεις του ΣτΕ έχουν προκαλέσει μείωση της αξίας πολλών ακινήτων και ακύρωση οικοδομικών αδειών.
  • Η ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αποτελεσματική ρύθμιση της εκτός σχεδίου δόμησης, με προτάσεις για τη χρήση αεροφωτογραφιών ως εργαλείο ελέγχου και την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την αποφυγή αυθαίρετης δόμησης.

Υπήρχαν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2017 και το 2018 με τις οποίες στην ουσία πάγωσε η εκτός σχεδίου δόμηση, είπε στο ΕΡΤNEWS ο τοπογράφος Μιχάλης Καλογιαννάκης.

«Αναμένεται κάποιο νομοσχέδιο ώστε να δούμε να ξεπαγώνει από εδώ και πέρα, και σε ποιο βαθμό, η δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές. Πριν περίπου ένα χρόνο υπήρξε ένα νομοσχέδιο σε διαβούλευση, σταμάτησε λόγω των ευρωεκλογών, τώρα φαίνεται να ξαναξεκινάει, και στις αρχές του 2025 αναμένεται να ψηφιστεί.

Παλαιότερα για να χτίσεις θα έπρεπε να έχεις πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό. Ο κάθε δήμος έλεγε ότι κάθε οδός είναι κοινόχρηστη, άρα έχεις πρόσωπο και έδινε οικοδομική άδεια.

  • Ήρθε το Συμβούλιο της Επικρατείας και είπε κακώς συμβαίνει αυτό, γιατί οι δήμοι δεν έχουν ευθύνη να πολεοδομούν.

Το κεντρικό κράτος έχει αυτή την ευθύνη, άρα πρέπει αυτοί οι οδοί να είναι από το κεντρικό κράτος, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εγκεκριμένοι πολεοδομικά.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει μπει μια μελέτη για τα νησιά, μέχρι τέλος του έτους θα έχει τελειώσει, όπου θα κατηγοριοποιηθούν οι οδοί και θα εγκριθούν ποιοι δρόμοι συνολικά είναι πολεοδομικά εγκεκριμένοι.

Αφού γίνει αυτό, θα ανοίξει πάλι μέσα σε ένα πλαίσιο η εκτός σχεδίου δόμηση, κι αυτό το πλαίσιο θα οριστεί ξανά από το επόμενο νομοσχέδιο.

Στις περιοχές της Κεντρικής Ελλάδος, επειδή αργεί αυτή η μελέτη, οι εγκεκριμένοι οδοί θα βγουν κάποια άλλα κριτήρια».

Όσον αφορά στις αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες είπε ότι «πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο επιστημονικά τεκμηριωμένο, ώστε οι αντιδράσεις να είναι όσο γίνεται λογικές. Υπάρχει βέβαια και το οικονομικό και το κοινωνικό, κόστος.

Με τις αποφάσεις του ΣτΕ πολλές περιουσίες σε χάθηκαν, απομειώθηκαν. Π.χ. ένα οικόπεδο που άξιζε 200.000, αυτή τη στιγμή μπορεί να μην αξίζει τίποτα. Έχουν ακυρωθεί οικοδομικές άδειες στα νησιά, κυρίως στην Πάτμο και σε κάποια άλλα.

Το ΣτΕ πάντα αποφασίζει μεμονωμένα για συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά δημιουργεί μια νομολογία που ακολουθούν οι υπόλοιπες αποφάσεις στα δικαστήρια.

Λύσεις «μπαλώματα»

Κάθε πέντε χρόνια η ελληνική πολιτεία αναρωτιέται αν έχει ρυθμίσει σωστά την εκτός σχεδίου δόμηση, κι έρχεται και δημιουργεί νέες νομικές καταστάσεις που ανατρέπουν αυτά που γνωρίζαμε δεκαετίες, είπε στο ΕΡΤNEWS ο τέως πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Ελλάδας Γιώργος Ρούσκας.

«Συγκεκριμένα παραδείγματα εκτός σχεδίου δόμησης: όσα οικόπεδα είναι «τυφλά» μέχρι το 2003 δικαιούνται δόμηση. Έρχονται όμως μεταγενέστερες νομοθετικές διατάξεις που αρχίζουν και περιορίζουν τα οικόπεδα αυτά με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα χάος.

Ειδικότερα, μετά από την πρόθεση του ΣτΕ, το οποίο επιθυμεί να χαράζει την ελληνική οικιστική πολιτική. Αυτό οδηγεί σε συγκεκριμένες λύσεις μπαλώματα, οι οποίες ανατρέπουν δεδομένες καταστάσεις.

  • Άλλο συγκεκριμένο παράδειγμα: Ακούγεται ότι αν αυξηθεί η αρτιότητα από 4 στα 8 στρέμματα, η κατάσταση θα βελτιωθεί. Μα όπου έχει γίνει αυτό, όπως στην Πάρο, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί.
  • Αυτό που είναι το ουσιαστικό ζήτημα είναι ότι η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να ελέγξει την εκτός σχεδίου δόμηση.

Δεν έχει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, δεν ακούει τους τεχνικούς και τους νομικούς, οι οποίοι έχουν ορίσει συγκεκριμένες λύσεις.

  • Μία συγκεκριμένη λύση, είναι να συνοδεύει την εκτός σχεδίου δόμηση τωρινή αεροφωτογραφία.

Δηλαδή σήμερα μάλιστα ζητάς άδεια εκτός σχεδίου δόμησης. Τι έχεις ήδη οικοδομήσει; Φέρε την αεροφωτογραφία.

  • Αν δεν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα, θα έχουμε την 6η γενιά αυθαιρέτων» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Νοεμβρίου του 2024

Σήμερα, Παρασκευή (22.11.2024), σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η...

Ουκρανία: Το κοινοβούλιο ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίασή του για λόγους ασφαλείας

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέβαλε τη συνεδρίαση της 22ης Νοεμβρίου...

Ενδιαφέρον της Άρσεναλ για τον Γκιουλέρ

Ο Αρντά Γκιουλέρ παρέμεινε στη Ρεάλ Μαδρίτης και εντυπωσίασε...

ΗΠΑ: Στην τρίτη εκτέλεση θανατικού κρατούμενου με εισπνοή αζώτου προχώρησαν οι αρχές στην Αλαμπάμα

Στην Αλαμπάμα, εκτελέστηκε ο Κάρι Γκρέισον με μέθοδο εισπνοής...

Καιρός σήμερα: Ισχυροί άνεμοι έως 8 μποφόρ και έντονες καταιγίδες – Στους 23 βαθμούς η θερμοκρασία

Σήμερα, 22 Νοεμβρίου 2024, αναμένονται σφοδρές βροχές και καταιγίδες...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Νέες επιχορηγήσεις 976 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» – Στα 4,2 εκατ. ευρώ το ποσό

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά σε νέα πληρωμή 976 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», με συνολικό ποσό 4.256.719,49 ευρώ.Από το ποσό αυτό,...

Ένθετο Οικονομία: Μικροί μισθοί και ακριβές κατοικίες εμποδίζουν τους νέους να αποδεσμευτούν από το πατρικό τους

Στην ΕΕ, οι νέοι κατά μέσο όρο εγκαταλείπουν το πατρικό τους στα 26 έτη, με την Ελλάδα να έχει μέση ηλικία 31 ετών, κατατάσσοντας...

Live η συνέντευξη Τύπου του Ν. Παπαθανάση για τα επιλεγμένα επενδυτικά σχέδια Αναπτυξιακής Μετάβασης

Η συνέντευξη Τύπου του Νίκου Παπαθανάση, αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επικεντρώνεται στην παρουσίαση επενδυτικών σχεδίων για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.Συμμετέχει επίσης ο...

Ο ΓΓ Κοινωνικής και Στεγαστικής πολιτικής για το «Σπίτι μου 2» και τις αυξήσεις στα βοηθήματα

Ο ΓΓ Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής ανακοίνωσε έκτακτες καταβολές επιδομάτων, όπως επιπλέον δόσεις για δικαιούχους επιδόματος παιδιού και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, καθώς και πρόσθετα...

Live από τη Νάξο η εκδήλωση για το Ταμείο Αποανθρακοποίησης Νησιών με ομιλία του Πρωθυπουργού

Η εκδήλωση στη Νάξο αφορά την υπογραφή σύμβασης για τη δημιουργία του Ταμείου Απανθρακοποίησης Ελληνικών Νησιών.Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Ταμείο, το οποίο...

Μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου οι υποβολές για το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας 25.000 νέων της ΔΥΠΑ

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 25.000 νέους λήγει στις 6 Δεκεμβρίου, με 21.000 θέσεις να έχουν ήδη...

ΕΚΠΑ: Ποιες προτάσεις ξεχώρισαν στον διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας μεταπτυχιακών φοιτητών

Η πρωτοβουλία «OLEOCANNA-BRAIN», που συνδυάζει κανναβινοειδή και πολυφαινόλες ελαιολάδου για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας...

Αγορά ακινήτων: Σε κατάσταση ισορροπίας – Σε ποιες περιοχές υπάρχουν ακόμα «ευκαιρίες»

Η ελληνική αγορά ακινήτων έχει εισέλθει σε φάση ισορροπίας μετά από επταετή ανάπτυξη, με ζήτηση που παραμένει, αλλά είναι πιο στοχευμένη και λιγότερο έντονη...

Ελληνικό Δημόσιο: Στις αγορές για 11 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025

Το Ελληνικό Δημόσιο προγραμματίζει να αντλήσει 11 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων το 2025, σχεδόν διπλάσιο ποσό σε σύγκριση με φέτος, λόγω αυξημένων...

Δ. Παπαστεργίου στο GenAI Summit 2024: Προχωράμε με οργανωμένο σχέδιο εκμετάλλευσης της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε το mAigov στο GenAI Summit 2024, ανακοινώνοντας τη δομημένη αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ελληνική δημόσια διοίκηση,...