Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Εγκέφαλος: Το Νο1 σνακ με πρωτεΐνη για καλύτερη γνωστική υγεία – Το προτείνουν οι διαιτολόγοι

  • Η διατροφή έχει σημαντική επίδραση στη γνωστική υγεία, με θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα-3, τα αντιοξειδωτικά, οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες Β να είναι καθοριστικά για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας.
  • Οι σαρδέλες σε κονσέρβα με κράκερ ολικής αλέσεως προτείνονται ως το καλύτερο σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου, λόγω των ωμέγα-3 και της περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες.
  • Η κατανάλωση πρωτεϊνών είναι κρίσιμη για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφών, ενισχύοντας τη συνολική υγεία του εγκεφάλου.

Δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι τα τρόφιμα που τρώτε παίζουν σημαντικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη υγεία σας. Αλλά ξέρατε ότι επηρεάζουν επίσης τη γνωστική υγεία; Στην πραγματικότητα, αυτό που τρώτε μπορεί να είναι τόσο σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου όσο και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η άσκηση και ο ύπνος.

«Με τη σωστή διατροφή, μπορείτε να υποστηρίξετε τη γνωστική υγεία και να προστατευτείτε από τη γνωστική έκπτωση», αναφέρει η Miranda Galati, διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια του Real Life Nutritionist. Αν και δεν υπάρχει ένα μόνο θρεπτικό συστατικό για τη βέλτιστη υγεία του εγκεφάλου, ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Το εγκεφαλικό τεστ που αποτρέπει την άνοια και ενισχύει τη φυσική κατάσταση – Το χρησιμοποιούσαν για τους κατασκόπους στον Ψυχρό Πόλεμο

«Τα θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα λιπαρά ψάρια, τα αντιοξειδωτικά από τα μούρα και τα φυλλώδη λαχανικά, οι πρωτεΐνες από ξηρούς καρπούς και όσπρια και οι βιταμίνες Β είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση και την ενίσχυση της γνωστικής υγείας», σημειώνει ο διατροφολόγος Wa Na Chun, ιδιοκτήτης του One Pot Wellness.

Φυσικά, τα πολυάσχολα προγράμματα που έχουμε οι περισσότεροι μπορεί συχνά να επηρεάσουν τις ώρες των γευμάτων. Αυτό κάνει την επιλογή ισορροπημένων, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά σνακ ουσιαστικό μέρος μιας δίαιτας υγιεινής για τον εγκέφαλο.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για σνακ, η πρωτεΐνη μπορεί μερικές φορές να είναι μια μικρή πρόκληση, ειδικά επειδή πολλά σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αλλοιώνονται εύκολα αλλοιώσιμα. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί μοιράζονται το καλύτερο σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για τη γνωστική υγεία, καθώς και άλλες τροφές για έναν υγιή εγκέφαλο.

Το καλύτερο σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για καλύτερη γνωστική υγεία

Αν ψάχνετε για ένα σνακ γεμάτο θρεπτικά συστατικά ώστε να υποστηρίξετε την υγεία του εγκεφάλου, δεν θα χρειαστεί να πάτε πιο μακριά από τους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σαρδέλες σε κονσέρβα μαζί με κράκερ ολικής αλέσεως είναι το Νο1 σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη για καλύτερη γνωστική υγεία.

Ποιο είναι το φρούτο με την περισσότερη πρωτεΐνη, σύμφωνα με διατροφολόγους – Ιδανικό για δίαιτα

Τι το καθιστά τόσο αποτελεσματικό; Γεμάτο με πρωτεΐνη και υγιή λίπη, αυτό το αντισυμβατικό σνακ είναι ευέλικτο πάντα διαθέσιμο. «Οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και παρέχουν 20 έως 25 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα 84 γραμμαρίων», εξηγεί ο Chun και προτείνει:

«Για ένα γρήγορο σνακ, απλώς στραγγίστε το υγρό από μια κονσέρβα σαρδέλας και προσθέστε λίγο στυμμένο χυμό λεμονιού ή μαύρο πιπέρι για γεύση. Σερβίρετε τα σε κράκερ ολικής αλέσεως ή τοστ για ένα ισορροπημένο σνακ που υποστηρίζει τη γνωστική υγεία».

Γιατί η πρωτεΐνη είναι σημαντική για τη γνωστική υγεία

«Η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών είναι κρίσιμη για ένα υγιές σώμα, και ειδικά για τον εγκέφαλό σας», τονίζει η Galati και εξηγεί: «Πολλά αμινοξέα, τα οποία αποτελούν πρωτεϊνούχα τρόφιμα, χρησιμοποιούνται για την κατασκευή νευροδιαβιβαστών και άλλων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο».

Αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που η πρωτεΐνη μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλό σας. «Είναι επίσης πιθανό η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών να απομακρύνει ορισμένους από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα ανθυγιεινά λίπη στη διατροφή σας, υποστηρίζοντας μια πιο αντιφλεγμονώδη και υγιεινή για τον εγκέφαλο διατροφή συνολικά», προσθέτει η Galati.

Για παράδειγμα, μια μελέτη σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης, ιδιαίτερα από το κρέας, τα αυγά και τα όσπρια, συσχετίστηκε με καλύτερη γνωστική λειτουργία, λιγότερη απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.

Πρόσθετη έρευνα διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που κατανάλωναν λίγο περισσότερη πρωτεΐνη, ειδικά φυτική, παρουσίασαν λιγότερη απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία. Επομένως, μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμο να προσθέσετε ή να αυξήσετε τα φασόλια και τα όσπρια στη διατροφή σας.

Άλλα θρεπτικά συστατικά για την υγεία του εγκεφάλου

Η πρωτεΐνη δεν είναι η μόνη θρεπτική ουσία που είναι σημαντική για τη γνωστική λειτουργία. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να παραμείνετε διαυγείς:

Αυτό το πρόγραμμα διατροφής 7 ημερών μειώνει χοληστερίνη και φλεγμονές, σύμφωνα με διαιτολόγο

  • Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
  • Αντιοξειδωτικά
  • Βιταμίνες και μέταλλα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

“Σκοτεινοί Πίνακες”: Η Ειρήνη ανησυχεί μήπως είναι έγκυος

Η αστυνομική ομάδα ερευνά την ιστορία της κόρης του...

Ποιος είναι ο λόγος που η Σελίνα Γκόμεζ λέει «ευτυχώς, κάτι νέο»;

Οι πρώτες μέρες προβολής στην Αμερική, πήγαν εξαιρετικά, όπως...

Πέπε Ρομέρο & Κρίστοφ Έσενμπαχ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Πιστεύω πως η τύφλωση μου προσέφερε μεγαλύτερη ενόραση στον...

Αποχωρεί στο τέλος της χρονιάς από την Ρόμα ο Ντιμπάλα

Η Ρόμα προσπαθεί να επεκτείνει τη συνεργασία της με...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αλτσχάιμερ: Ένα καινοτόμο τεστ στο δάκτυλο ανιχνεύει τη νόσο ταχύτατα και με ακρίβεια – Σημαντική ανακάλυψη

Ένα νέο καινοτόμο τεστ ανίχνευσης της νόσου Αλτσχάιμερ, που πραγματοποιείται με τη συλλογή μερικών σταγόνων αίματος από το δάχτυλο, αποδεικνύει ότι μπορεί να ανιχνεύσει...

Το χειμερινό όσπριο που ενισχύει την υγεία της καρδιάς και του πεπτικού και συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Τα φασόλια είναι ένα χειμωνιάτικο όσπριο πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη, το οποίο προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς, του πεπτικού συστήματος και...

Κινητό: Ποια ανησυχία κρύβει η υπερβολική συγκέντρωση ψηφιακών δεδομένων – Οι ειδικοί αποκαλύπτουν

Η υπερβολική αποθήκευση ψηφιακών αρχείων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία και την παραγωγικότητα, και οι ειδικοί προειδοποιούν για την πιθανότητα εμφάνισης μιας...

Αυτό που αποκαλύπτει η δύναμη της λαβής σας για την υγεία σας – Ποιες προπονήσεις θα την ενισχύσουν

Η δύναμη της λαβής είναι ένας καλός δείκτης της συνολικής υγείας και σχετίζεται με καρδιαγγειακά προβλήματα, νοητική έκπτωση και άλλες καταστάσεις υγείας.Η ενδυνάμωση του...

COVID-19: 531 νέες νοσηλείες, 27 θάνατοι και 7 διασωληνώσεις

Στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 531 νέες εισαγωγές για COVID-19, με σταθερή θετικότητα και 27 θάνατοι, ενώ οι νέες διασωληνώσεις ανήλθαν σε...

Καταναλώνετε λιπαρά γεύματα; Πείτε κακάο ή τσάι για να ουδετερώσετε την επίδραση των λιπιδίων

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση κακάο και τσαγιού πλούσιου σε φλαβονόλες μπορεί να εξουδετερώσει τις αρνητικές επιπτώσεις των λιπαρών τροφών στο σώμα,...

Η COVID-19 μπορεί να πλήξει όγκους – Μελέτη αποκαλύπτει τι εντυπωσιακό συνέβη σε καρκινοπαθείς όταν νόσησαν

Νέα μελέτη υποδεικνύει ότι τα ανοσοκύτταρα που παράγονται κατά τη διάρκεια σοβαρής λοίμωξης από COVID-19 μπορεί να συρρικνώσουν καρκινικούς όγκους, προσφέροντας νέες θεραπευτικές δυνατότητες...

Καρδιά: Πόσοι παλμοί είναι φυσιολογικοί ανά ηλικία – Πώς να υπολογίσετε τον σφυγμό σας και τι να κάνετε αν είναι υψηλός ή χαμηλός

Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας, που κυμαίνεται από 60 έως 100 παλμούς ανά λεπτό για ενήλικες, είναι σημαντικός δείκτης της υγείας της καρδιάς και επηρεάζεται...

Διαβήτης: Το κρυφό σύμπτωμα στα μάτια που συχνά αγνοείτε

Ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 μπορεί να προκαλέσει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ένα σοβαρό οφθαλμικό σύμπτωμα που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση αν δεν...

Πώς επηρεάζει ο καφές το πεπτικό μας σύστημα – Πόσο πρέπει να πίνουμε για να ενισχύσουμε τα «καλά» βακτήρια

Η κατανάλωση καφέ επηρεάζει θετικά το μικροβίωμα του εντέρου, συνδέοντας την κατανάλωση περισσότερων από τρία φλιτζάνια ημερησίως με υψηλότερα επίπεδα του βακτηρίου Lawsonibacter asaccharolyticus,...