Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Σακχαρώδης διαβήτης: ποιες είναι οι επιπλοκές που οδηγούν σε αναπηρία-Πώς θα προστατευθείτε

  • Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, νεφροπάθεια και νευροπάθεια, που επηρεάζουν την υγεία πολλών συστημάτων του σώματος και μπορεί να οδηγήσουν σε αναπηρία αν δεν αντιμετωπιστούν.
  • Οι επιπλοκές διακρίνονται σε οξείες (όπως η υπογλυκαιμία και η διαβητική κετοξέωση) και χρόνιες (όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το διαβητικό πόδι), με τις χρόνιες να είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έκθεσης σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης.
  • Η πρόληψη των επιπλοκών περιλαμβάνει την αποτελεσματική διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης, την υγιεινή διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, την αποφυγή του καπνίσματος και τις τακτικές ιατρικές εξετάσεις για πρώιμο εντοπισμό και παρέμβαση.

Ο σακχαρώδης διαβήτης σχετίζεται με επιπλοκές που αφορούν το καρδιαγγειακό, το νευρικό και το νεφρικό σύστημα.

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει ο σακχαρώδης διαβήτης και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η νόσος αφορά πλέον περισσότερους από 800 εκατομμύρια ενήλικες.

Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί τη γλυκόζη. Η υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, οι οποίες επηρεάζουν πολλά συστήματα του σώματος και μπορεί να είναι σοβαρές εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.Διαβήτης:

Τα 6 σημάδια στα πόδια που σας προειδοποιούν

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, 14 Νοεμβρίου, οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Τεντολούρης (Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου Νοσοκομείου Λαϊκό), Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Νοσοκομείου Αλεξάνδρα) και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν τις κύριες επιπλοκές της νόσου.

Οι επιπλοκές του διαβήτη διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τις οξείες και τις χρόνιες.

Οξείες Επιπλοκές. Οι οξείες επιπλοκές σχετίζονται με απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μπορούν να εκδηλωθούν οποιαδήποτε στιγμή. Οι δύο κύριες οξείες επιπλοκές είναι:

  •  Υπογλυκαιμία: Πρόκειται για πτώση των επιπέδων γλυκόζης κάτω από τα φυσιολογικά όρια, συχνά λόγω υπερβολικής δόσης ινσουλίνης, έλλειψης τροφής ή υπερβολικής σωματικής άσκησης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τρόμο, εφίδρωση, ταχυκαρδία και, σε σοβαρές περιπτώσεις, απώλεια συνείδησης ή και επιληπτικές κρίσεις.
  •  Διαβητική Κετοξέωση: Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 και προκύπτει, όταν το σώμα δεν έχει αρκετή ινσουλίνη και αρχίζει να χρησιμοποιεί τα λίπη για ενέργεια, παράγοντας κετόνες. Αυτό προκαλεί οξύτητα στο αίμα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως κώμα.

Χρόνιες Επιπλοκές. Οι χρόνιες επιπλοκές του διαβήτη είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έκθεσης σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης και αφορούν κυρίως το καρδιαγγειακό, το νευρικό και το νεφρικό σύστημα. Αυτές περιλαμβάνουν:

Καρδιαγγειακές Παθήσεις: Ο ΣΔ αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, όπως στεφανιαία νόσο και έμφραγμα, καθώς και για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα προκαλούν βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνουν τη συσσώρευση αθηρωματικών πλακών, με αποτέλεσμα την απόφραξη των αρτηριών. «Σιωπηρό» έμφραγμα, δηλαδή έμφραγμα χωρίς πόνο μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αλλά, σύμφωνα με μελέτες, οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σιωπηρή καρδιακή προσβολή.

Νεφροπάθεια: Η διαβητική νεφροπάθεια είναι η βλάβη των νεφρών λόγω των υψηλών επιπέδων σακχάρου, που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται σταδιακά και περιλαμβάνουν αυξημένη πρωτεΐνη στα ούρα και αυξημένη πίεση. Η καλή ρύθμιση της γλυκόζης και της αρτηριακής πίεσης είναι κρίσιμη για την πρόληψη της νεφροπάθειας.

Νευροπάθεια: Η διαβητική νευροπάθεια είναι βλάβη των νεύρων και μπορεί να επηρεάσει διάφορα σημεία του σώματος, όπως τα άκρα, προκαλώντας αίσθημα καύσου, πόνο, μούδιασμα και αδυναμία. Η περιφερική νευροπάθεια είναι συχνή στα κάτω άκρα και αυξάνει τον κίνδυνο για τραυματισμούς και έλκη, τα οποία δύσκολα επουλώνονται.

Αμφιβληστροειδοπάθεια: Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς του ματιού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όρασης και, τελικά, σε τύφλωση. Η διατήρηση της γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα και οι τακτικοί οφθαλμολογικοί έλεγχοι είναι σημαντικοί για την πρόληψη αυτής της επιπλοκής.

Διαβητικό Πόδι: Η βλάβη στα νεύρα και τα αγγεία στα πόδια μπορεί να οδηγήσει σε διαβητικά έλκη και λοιμώξεις, τα οποία δύσκολα επουλώνονται και, σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό. Η καλή φροντίδα των ποδιών και οι τακτικές επισκέψεις σε γιατρούς βοηθούν στην αποφυγή αυτής της επιπλοκής.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό Nature (‘Nature Reviews Endocrinology’), με την σταδιακή μείωση των θανατηφόρων επιπλοκών από το καρδιαγγειακό σύστημα στους σακχαροδιαβητικούς, ο καρκίνος και η άνοια αρχίζουν να αποτελούν σημαντικά προβλήματα στους ασθενείς αυτούς.

Ο σακχαρώδης διαβήτης σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα για ανάπτυξη διαφόρων ειδών καρκίνου, ιδιαίτερα καρκίνων του γαστρεντερικού και γυναικολογικών καρκίνων.

Παράλληλα, η εισαγωγή στο νοσοκομείο και η πιθανότητα θανάτου από λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19, της πνευμονίας, και των λοιμώξεων στα νεφρά και τα κάτω άκρα, είναι μεγαλύτερες. Οι γνωσιακές και οι κινητικές δυσλειτουργίες, το μη αλκοολικό λιπώδες ήπαρ, η αποφρακτική άπνοια ύπνου και η κατάθλιψη είναι επίσης συχνά νοσήματα στα άτομα πάσχοντα από σακχαρώδη διαβήτη.

Αποτελεσματική διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα

Η καλύτερη στρατηγική για την πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη είναι η συνεχής, αποτελεσματική διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, η καθημερινή σωματική δραστηριότητα και η αποφυγή καπνίσματος.

Διαβήτης: Η Νο1 τροφή για σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με διατροφολόγους

Οι τακτικές επισκέψεις στον γιατρό είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση του χρόνιου αυτού νοσήματος και των επιπλοκών του.

Επιπλέον, η ολιστική προσέγγιση με εξειδικευμένες εξετάσεις από ειδικούς γιατρούς, όπως οι τακτικές εξετάσεις για την καρδιά, τα νεφρά, τα μάτια και τα πόδια, μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των επιπλοκών σε πρώιμο στάδιο, επιτρέποντας την έγκαιρη παρέμβαση.

Οι επιπλοκές του διαβήτη είναι σοβαρές, αλλά η ενημέρωση, η πρόληψη και η έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να ζήσουν χωρίς επιπλοκές, ο σακχαρώδης διαβήτης να αντιμετωπίζεται με επιτυχία και να διασφαλίζεται η διατήρηση του μέγιστου προσδόκιμου επιβίωσής τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Πέμυ Ζούνη: Δικαιώθηκε κατά συνεργάτιδάς της για τη φερόμενη συνεργασία με τον Ανγκ Λι

Η Πέμυ Ζούνη δικαιώθηκε μετά από έξι χρόνια νομικής...

Συναγερμός στο Λονδίνο για ύποπτη σακούλα κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ – Πραγματοποιήθηκε ελεγχόμενη έκρηξη

Βρετανοί αστυνομικοί πραγματοποίησαν ελεγχόμενη έκρηξη κοντά στην πρεσβεία των...

Νότια Κορέα: Προμήθεια αντιαεροπορικών πυραύλων από τη Ρωσία στη Βόρεια Κορέα αντί της αποστολής Βορειοκορεατών στρατιωτών

Η Ρωσία παρέχει αντιαεροπορικούς πυραύλους και στρατιωτική τεχνολογία στη...

Ποινές σε ΑΕΚ και Καλλιθέα για τους αγώνες του Κυπέλλου

Η ΑΕΚ επιβλήθηκε χρηματική ποινή 2.500 ευρώ για παράβαση...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κινητό: Ποια ανησυχία κρύβει η υπερβολική συγκέντρωση ψηφιακών δεδομένων – Οι ειδικοί αποκαλύπτουν

Η υπερβολική αποθήκευση ψηφιακών αρχείων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία και την παραγωγικότητα, και οι ειδικοί προειδοποιούν για την πιθανότητα εμφάνισης μιας...

Αυτό που αποκαλύπτει η δύναμη της λαβής σας για την υγεία σας – Ποιες προπονήσεις θα την ενισχύσουν

Η δύναμη της λαβής είναι ένας καλός δείκτης της συνολικής υγείας και σχετίζεται με καρδιαγγειακά προβλήματα, νοητική έκπτωση και άλλες καταστάσεις υγείας.Η ενδυνάμωση του...

COVID-19: 531 νέες νοσηλείες, 27 θάνατοι και 7 διασωληνώσεις

Στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 531 νέες εισαγωγές για COVID-19, με σταθερή θετικότητα και 27 θάνατοι, ενώ οι νέες διασωληνώσεις ανήλθαν σε...

Καταναλώνετε λιπαρά γεύματα; Πείτε κακάο ή τσάι για να ουδετερώσετε την επίδραση των λιπιδίων

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση κακάο και τσαγιού πλούσιου σε φλαβονόλες μπορεί να εξουδετερώσει τις αρνητικές επιπτώσεις των λιπαρών τροφών στο σώμα,...

Η COVID-19 μπορεί να πλήξει όγκους – Μελέτη αποκαλύπτει τι εντυπωσιακό συνέβη σε καρκινοπαθείς όταν νόσησαν

Νέα μελέτη υποδεικνύει ότι τα ανοσοκύτταρα που παράγονται κατά τη διάρκεια σοβαρής λοίμωξης από COVID-19 μπορεί να συρρικνώσουν καρκινικούς όγκους, προσφέροντας νέες θεραπευτικές δυνατότητες...

Καρδιά: Πόσοι παλμοί είναι φυσιολογικοί ανά ηλικία – Πώς να υπολογίσετε τον σφυγμό σας και τι να κάνετε αν είναι υψηλός ή χαμηλός

Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας, που κυμαίνεται από 60 έως 100 παλμούς ανά λεπτό για ενήλικες, είναι σημαντικός δείκτης της υγείας της καρδιάς και επηρεάζεται...

Διαβήτης: Το κρυφό σύμπτωμα στα μάτια που συχνά αγνοείτε

Ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 μπορεί να προκαλέσει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ένα σοβαρό οφθαλμικό σύμπτωμα που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση αν δεν...

Πώς επηρεάζει ο καφές το πεπτικό μας σύστημα – Πόσο πρέπει να πίνουμε για να ενισχύσουμε τα «καλά» βακτήρια

Η κατανάλωση καφέ επηρεάζει θετικά το μικροβίωμα του εντέρου, συνδέοντας την κατανάλωση περισσότερων από τρία φλιτζάνια ημερησίως με υψηλότερα επίπεδα του βακτηρίου Lawsonibacter asaccharolyticus,...

Παρατείνεται για 3 χρόνια η παραμονή στο ΕΣΥ ιατρών που ολοκληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους

Το υπουργείο Υγείας κατέθεσε νομοσχέδιο που παρατείνει τη θητεία ιατρών και φαρμακοποιών του ΕΣΥ που συμπληρώνουν φέτος το 67ο έτος της ηλικίας τους, δίνοντάς...

Ο κολπικός πόνος στην εμμηνόπαυση κατέστρεψε την καθημερινότητά μου – Πώς κατάφερε να τον θεραπεύσει

Ο κολπικός πόνος κατά την εμμηνόπαυση είναι ένα συχνό αλλά σπάνια συζητούμενο πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από αιδοιοκολπική ατροφία, και επηρεάζει περίπου το...