- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει χρηματοδότηση 300 εκατομμυρίων ευρώ για πέντε διασυνοριακά αμυντικά έργα μέσω του εργαλείου EDIRPA, με στόχο την ενίσχυση του συντονισμού άμυνας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
- Τα έργα εστιάζουν σε συστήματα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας, σύγχρονα θωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά, και συμμετέχουν 20 κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Κύπρου, αλλά όχι της Ελλάδας.
- Η χρηματοδότηση αποσκοπεί επίσης στην υποστήριξη της Ουκρανίας και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας άμυνας, με την Πρόεδρο της Κομισιόν να χαρακτηρίζει την απόφαση ως σημαντικό βήμα στη συνεργασία για την άμυνα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδότηση για πέντε διασυνοριακά έργα που στοχεύουν στην ενίσχυση του συντονισμένου προγραμματισμού άμυνας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, μέσω του εργαλείου Ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Άμυνας μέσω Κοινών Προμηθειών (EDIRPA). Κάθε έργο θα λάβει 60 εκατομμύρια ευρώ, με συνολική χρηματοδότηση 300 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα έργα αυτά αντιπροσωπεύουν συνολικά πάνω από 11 δισεκατομμύρια ευρώ σε αξία προμηθειών. Οι πρωτοβουλίες εστιάζουν σε τρεις βασικούς τομείς: συστήματα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας, σύγχρονα θωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά.
Σημαντικά έργα περιλαμβάνουν την πρωτοβουλία «MISTRAL» για συστήματα πολύ μικρής εμβέλειας αεροπορικής άμυνας και το έργο «CPoA 155mm» για πυρομαχικά πυροβολικού. Η συνεργασία αφορά 20 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Κύπρος αλλά όχι η Ελλάδα, πολλά εκ των οποίων συμμετέχουν για πρώτη φορά σε κοινές προμήθειες, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη ρητή δέσμευση για μια ενιαία προσέγγιση άμυνας στην Ευρώπη.
Επιπλέον, αυτά τα έργα στοχεύουν στην υποστήριξη της Ουκρανίας παρέχοντας κρίσιμα προϊόντα άμυνας εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων. Το πρόγραμμα EDIRPA είναι σχεδιασμένο να ενισχύσει τις οικονομίες κλίμακας, να βελτιώσει την αλληλεπίδραση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και να ενδυναμώσει τη βιομηχανία άμυνας στην Ευρώπη, εν τέλει ενισχύοντας τη συνολική ετοιμότητα άμυνας εντός της ΕΕ.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την απόφαση του απερχόμενου Κολεγίου των Επιτρόπων ως «ένα σημαντικό βήμα στη συνεργασία για την άμυνα».
Η Μάργκρετε Βεστάγερ, απερχόμενη Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη κατάλληλη για την Ψηφιακή Εποχή, δήλωσε πως «είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε τον προϋπολογισμό της ΕΕ για να υποστηρίξουμε τα κράτη μέλη στην κοινή προμήθεια αμυντικών προϊόντων. Αυτή η επιχείρηση έχει στεφθεί με επιτυχία: επενδύουμε 300 εκατομμύρια ευρώ σε 5 έργα που αντιμετωπίζουν κρίσιμα και επείγοντα κενά αμυντικής ικανότητας. Αυτό θα επιτρέψει να προσφέρουμε καλύτερη αξία για τα εθνικά αμυντικά προγράμματα, να βελτιώσουμε την αλληλεπίδραση των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων, να ενισχύσουμε τη βιομηχανία μας και να καταστήσουμε την Ευρώπη καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις αμυντικές απειλές. Σημαντικά, τα επιλεγμένα έργα θα αυξήσουν επίσης την υποστήριξή μας στην Ουκρανία, με επιπλέον αμυντικό εξοπλισμό».
Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος