- Τα ρεβίθια, ένα παραδοσιακό μεσογειακό όσπριο, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, προσφέροντας οφέλη όπως η διαχείριση του βάρους, η βελτίωση της πέψης και η μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο.
- Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες στα ρεβίθια συμβάλλει στην επιβράδυνση της πέψης και στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ οι διαλυτές φυτικές ίνες ενισχύουν την υγεία του εντέρου.
- Η κατανάλωση ρεβιθιών μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, και προτείνεται να καταναλώνονται σε διάφορες συνταγές, όπως χούμους ή προσθήκη σε σαλάτες.
Ένα μεσογειακό όσπριο που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην κουζίνα χωρών τόσο της Μεσογείου όσο και της Μέσης Ανατολής αναδεικνύεται στη σύγχρονη εποχή ως ισχυρός σύμμαχος για την προστασία της υγείας από ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος.
Η γεύση του, που προσομοιάζει με αυτή των ξηρών καρπών και η κοκκώδης υφή του, συνδυάζεται ιδανικά με πολλά άλλα τρόφιμα και συστατικά, ενώ ως πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών, μπορεί να προσφέρει ποικίλα οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων η διαχείριση του βάρους, η βελτίωση της πέψης και η μείωση του κινδύνου ασθενειών.
Διαβήτης: 5 νόστιμα σνακ που σταθεροποιούν το σάκχαρο και αναστρέφουν την αντίσταση στην ινσουλίνη
Επιπλέον, αυτό το όσπριο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και αποτελεί εξαιρετικό υποκατάστατο του κρέατος σε πολλά χορτοφαγικά και vegan πιάτα.
Το μεσογειακό όσπριο και η διατροφική του αξία
Ένας γιατρός του NHS μίλησε για τα ρεβύθια και τα χαρακτηριστικά τους που προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Συγκεκριμένα, 1 φλιτζάνι (164 γραμμάρια) μαγειρεμένα ρεβίθια προσφέρει:
- Θερμίδες: 269
- Πρωτεΐνη: 14,5 γραμμάρια
- Λίπος: 4 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 45 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 12,5 γραμμάρια
- Μαγγάνιο: 74% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
- Φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9): 71% της DV
- Χαλκός: 64% του DV
- Σίδηρος: 26% του DV
- Ψευδάργυρος: 23% του DV
- Φώσφορος: 22% του DV
- Μαγνήσιο: 19% του DV
- Θειαμίνη: 16% του DV
- Βιταμίνη Β6: 13% της DV
- Σελήνιο: 11% του DV
- Κάλιο: 10% του DV
Πώς τα ρεβύθια μειώνουν τον κίνδυνο υψηλού σακχάρου και καρκίνου
Ο Δρ. Amir Khan τόνισε την υψηλή περιεκτικότητα του οσπρίου σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, εξηγώντας ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά λειτουργούν ταυτόχρονα για να επιβραδύνουν την πέψη, προάγοντας ένα αίσθημα πληρότητας. Σε ένα βίντεο του TikTok, εξήγησε περαιτέρω: «Τα ρεβύθια έχουν επίσης τη δυνατότητα να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα».
@dramirkhanclips Do you like chickpeas? #chickpeas #chickpea #health #healthy #healthyliving #healthyfood #healthylifestyle #doctor#doctors#gp#gpbehindcloseddoors #fy#fyp#foryou#foryoupage ♬ original sound – DrAmirKhanClips
Αναλύοντας περαιτέρω αυτές τις επωφελείς ιδιότητες των ρεβυθιών, ο ειδικός αναφέρθηκε στον χαμηλό γλυκαιμικό τους δείκτη και τον τρόπο με τον οποίο οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων, οδηγώντας σε μια σταθερή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και όχι σε απότομη άνοδο.
Ο γιατρός μίλησε επίσης για τις διαλυτές φυτικές ίνες που βρίσκονται στα ρεβύθια, οι οποίες σχηματίζουν μια ουσία που μοιάζει με γέλη στον πεπτικό σωλήνα, η οποία είναι ευεργετική για τα φιλικά προς το έντερο βακτήρια και δυνητικά μειώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.
Επιπλέον, ο Δρ. Khan αποκάλυψε ότι τα ρεβύθια είναι μια πλούσια πηγή μαγνησίου και καλίου, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Τα όσπρια που καίνε το λίπος και μειώνουν το κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου
Προσθέτοντας ένα ακόμη όφελος στον ήδη εκτενή κατάλογο των λόγων για τους οποίους πρέπει να συμπεριλάβετε τα ρεβύθια στη διατροφή σας, ο ειδικός τόνισε τον πιθανό ρόλο τους στην πρόληψη του καρκίνου.
«Η κατανάλωση ρεβυθιών προάγει επίσης την παραγωγή βουτυρικού από το σώμα σας. Αυτό είναι ένα λιπαρό οξύ που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο παχύ έντερο, μειώνοντας πιθανώς τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου», εξήγησε.
Πώς να συμπεριλάβετε τα ρεβύθια στη διατροφή σας
Ολοκληρώνοντας το βίντεο, ο Δρ. Khan επαίνεσε τα ρεβίθια ως μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και μοιράστηκε μερικές προτάσεις για να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας: «Φάτε τα ως χούμους ή προσθέστε τα σε σαλάτες. Σε κάθε περίπτωση, είναι πεντανόστιμα».
Οι χρήστες του TikTok που παρακολούθησαν το βίντεο του γιατρού πρόσφεραν τις δικές τους νόστιμες συνταγές με ρεβίθια. «Τα σκεπάζω με φυτικό λάδι, αλάτι, πιπέρι και σκόνη κάρυ και τα ψήνω στο φούρνο», ανέφερε κάποιος, ενώ ένας άλλος έγραψε: «Το κάρυ με ρεβύθια και σπανάκι είναι το γεύμα μου δύο φορές την εβδομάδα».
Σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του βρετανικού Συστήματος Υγείας (NHS_, πρέπει να στοχεύουμε σε τουλάχιστον 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αυτή την ποσότητα, μόλις 100 γραμμάρια βρασμένα ρεβύθια περιέχουν 8 γραμμάρια φυτικών ινών, καθιστώντας τα μια εύκολη επιλογή για να καταναλώσετε φυτικές ίνες.
Οι 2 αλλαγές στη διατροφή που συμβάλλουν σε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης
Η έρευνα δείχνει ότι οι φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα ρεβύθια είναι εξαιρετικά σημαντικά γιατί θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις.