- Περίπου 4.000 παράνομοι ανθρακωρύχοι είναι εγκλωβισμένοι σε υπόγειες στοές του ορυχείου Στιλφοντέιν στη Νότια Αφρική, καθώς η κυβέρνηση έχει διακόψει την τροφοδοσία τους με τρόφιμα και νερό για να τους αναγκάσει να βγουν στην επιφάνεια.
- Οι ανθρακωρύχοι, γνωστοί ως «Ζάμα Ζάμα», προέρχονται κυρίως από γειτονικές χώρες και φοβούνται ότι θα απελαθούν αν συνεργαστούν με τις αρχές.
- Η παράνομη εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων κοστίζει στην κυβέρνηση εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ οι συνθήκες στις στοές είναι εξαιρετικά δύσκολες, με τους ανθρακωρύχους να περνούν μήνες κάτω από τη γη αναζητώντας χρυσό.
Υπολογίζεται ότι περίπου 4.000 παράνομοι ανθρακωρύχοι χρυσού έχουν εγκλωβιστεί εδώ και ένα μήνα σε υπόγειες στοές του ορυχείου Στιλφοντέιν στη βορειοδυτική Νότια Αφρική, αφού η κυβέρνηση διέκοψε την τροφοδοσία τους με τρόφιμα και νερό σε μια προσπάθεια να τους αναγκάσει να βγουν στην επιφάνεια και να τους συλλάβει.
Οι αποκλεισμένοι εργάτες αρνούνται να συνεργαστούν με τις αρχές, καθώς πολλοί από αυτούς είναι από γειτονικές χώρες, όπως το Λεσότο και η Μοζαμβίκη, χωρίς έγγραφα και φοβούνται ότι θα απελαθούν.
Οι παράνομοι ανθρακωρύχοι ονομάζονται «Ζάμα Ζάμα» («πάρε μια ευκαιρία» στα Ζουλού) στη Νότια Αφρική και δραστηριοποιούνται σε εγκαταλελειμμένα ορυχεία της χώρας. πλούσιας σε πολύτιμα μέταλλα και ορυκτά. Η παράνομη εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων και ορυκτών κοστίζει στην κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.
Πολλά ορυχεία της Νότιας Αφρικής έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια και οι εργαζόμενοι έχουν απολυθεί.
Για να επιβιώσουν, οι ανθρακωρύχοι, αλλά και μετανάστες χωρίς έγγραφα, πάνε στα εγκαταλελειμμένα ορυχεία ώστε να σκάψουν για χρυσό που θα τον πουλήσουν αργότερα στη μαύρη αγορά.
Αυτή τη στιγμή, χωρίς πρόσβαση σε προμήθειες, οι συνθήκες στις στοές εικάζεται ότι είναι τραγικές.
Πολλοί περνούν ακόμη και μήνες κάτω από τη γη σε αναζήτηση χρυσού, ενώ έχει αναπτυχθεί και μια μικρή οικονομία γύρω από αυτή τη δραστηριότητα, με ανθρώπους να πουλάνε φαγητό και τσιγάρα στους παράνομους ανθρακωρύχους.
Κάτοικοι της περιοχής ζήτησαν από τις αρχές να βοηθήσουν τους ανθρακωρύχους, όμως αρνήθηκαν, καθώς η αστυνομία διστάζει να μπει στο ορυχείο, φοβούμενη ότι κάποιοι από αυτούς που βρίσκονται στις στοές μπορεί να είναι οπλισμένοι.
Προς το παρόν, οι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν αποκλείσει εισόδους και εξόδους σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τους ανθρακωρύχους να βγουν έξω και δεν επιτρέπουν την προμήθεια τροφίμων και νερού στους αποκλεισμένους, αν και επέτρεψαν προσωρινά σε κατοίκους της περιοχής να στείλουν κάποιες προμήθειες με σχοινί.
Πηγές: BBC, CNN