Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

Ένωση Ασθενών: Κινδυνεύει η πρόσβαση στις απαραίτητες θεραπείες

  • Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο περιορισμού της πρόσβασης των ασθενών σε απαραίτητες θεραπείες, λόγω υπέρβασης της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και ανεπάρκειας του δημόσιου συστήματος υγείας.
  • Κατά τη συνάντηση με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, επισημάνθηκε η ανάγκη για Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική που θα διασφαλίζει έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και θα ενισχύει τη δημόσια χρηματοδότηση στον τομέα της υγείας.
  • Η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ, υποδεικνύοντας ανισότητες στην πρόσβαση σε φάρμακα και υπηρεσίες, και απαιτούνται άμεσες μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της κατάστασης.

Η Ένωση Ασθενών συναντήθηκε με την φαρμακοβιομηχανία και τονίζει την ανάγκη για Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας μετά την ανακοίνωση της υπέρβασης της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και τις δηλώσεις των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας ότι υπάρχει κίνδυνος περιορισμού της πρόσβασης των ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την εύρεση λύσεων που θα αποτρέψουν τις υφιστάμενες ή μελλοντικές επιπτώσεις στην απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε αναγκαίες θεραπείες, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, πραγματοποίησε συνάντηση με τους εκπροσώπους των συνδέσμων φαρμακευτικών επιχειρήσεων της χώρας μας.

ΣΦΕΕ: Μόνο 40 καινοτόμα φάρμακα από τα 200 έχουν έρθει στην Ελλάδα

Κατά τη συνάντηση ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στην φαρμακευτική περίθαλψη, καθώς όπως τονίστηκε η αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης υποδηλώνει «την ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος να εκτιμήσει και να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των πολιτών» και δημιουργεί ένα περιβάλλον ανασφάλειας για τους ασθενείς

Ποιοι συμμετείχαν στη συνάντηση

Συγκεκριμένα στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΦΕΕ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας, το μέλος του Δ.Σ. κ. Κυριάκος Μπερμπεριάν, ο Γενικός Διευθυντής κ. Μιχάλης Χειμώνας και στελέχη της διοίκησης.

Από την πλευρά της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. κ. Βασίλειος Πενταφράγκας, καθώς και η Γενική Διευθύντρια κα. Φαίη Κοσμοπούλου και στελέχη της διοίκησης, ενώ από το PhARMA Innovation Forum η Πρόεδρος κα. Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, το μέλος του Δ.Σ. κα. Cornelia Zanetti και ο Γενικός Διευθυντής κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Την Ένωση Ασθενών Ελλάδας εκπροσώπησαν η Πρόεδρος, κα. Βάσω Ραφαέλα Βακουφτσή, η Β’ Αντιπρόεδρος κα. Κατερίνα Κουτσογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας κ. Νίκος Δέδες, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας κα. Μαρία Ευστρατίου, η Διευθύντρια κα. Ναταλία Τουμπανάκη και ο Υπεύθυνος Δημοσίων Υποθέσεων κ. Τάσος Σαμουηλίδης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης υπήρξε συμφωνία στα κάτωθι:

Η διασφάλιση έγκαιρης και ισότιμης πρόσβασης στη φαρμακευτική καινοτομία, παραμένει πρόκληση, ειδικά με τις επικρατούσες συνθήκες στη χώρα μας, ενώ παραμένει περιορισμένη και επηρεάζεται από μια σειρά εμποδίων.

Η συνεχής αύξηση των επιστροφών φαρμάκων μειώνει τα κίνητρα εισαγωγής νέων φαρμάκων στην Ελλάδα και οδηγεί πολλές εταιρίες να περιορίσουν τα προϊόντα τους στην ελληνική αγορά αποσύροντας καθιερωμένα καταξιωμένα φάρμακα, κάτι που οδηγεί σε περιορισμό της πρόσβασης των ασθενών σε αναγκαίες θεραπείες.

Το χάσμα μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων στην Ελλάδα όσον αφορά τις αναφερόμενες μη καλυπτόμενες ιατρικές ανάγκες είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ.

Η ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική περίθαλψη απαιτεί συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων (Πολιτεία, PIF, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και Ένωση Ασθενών Ελλάδας) και συντονισμένες ενέργειες.

Οι διαδικασίες αποζημίωσης και διαπραγμάτευσης φαρμάκων σε εθνικό επίπεδο είναι κρίσιμες για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και η βελτιστοποίηση των διαδικασιών θα επιτρέψει στους ασθενείς να έχουν ταχύτερη πρόσβαση.

Η πρόσβαση στη φαρμακευτική περίθαλψη απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση, μακρόχρονο σχεδιασμό που θα οδηγήσει σε ένα σταθερό και προβλέψιμο υποστηρικτικό πλαίσιο, επιτάχυνση των διαδικασιών, και ενίσχυση των μηχανισμών που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες.

Στην Ελλάδα οι άμεσες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία των ασθενών είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ, οδηγώντας σε ανισότητες στην πρόσβαση σε φάρμακα και υπηρεσίες υγείας. Συγκεκριμένα η ιδιωτική δαπάνη για το 2023 εκτιμάται σε 434 εκατ. ευρώ και αποτελεί τμήμα μόνο της συνολικής ιδιωτικής δαπάνης για φάρμακα που για το 2023 υπολογίζεται σε 1,8 δις και είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη (Εκτίμηση ΙΟΒΕ: Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα & Στοιχεία 2023).

Η αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης υποδηλώνει μεταξύ άλλων την ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος να εκτιμήσει και να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των πολιτών

Η υψηλή ιδιωτική δαπάνη δημιουργεί ένα περιβάλλον ανασφάλειας για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, οδηγώντας τους τελικά σε καταστροφικές δαπάνες για την υγεία.

Η σταδιακή μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα, ιδίως για τις θεραπείες χρόνιων παθήσεων, θα μπορούσε να περιορίσει την ιδιωτική δαπάνη και να βελτιώσει την πρόσβαση.

Κίνδυνος περιορισμού της πρόσβασης των ασθενών σε φάρμακα

Με βάση τα παραπάνω και στο τρέχον πλαίσιο οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και την αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν στο συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και στις αυξημένες ιδιωτικές δαπάνες υγείας, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας εκφράζει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό της για τον κίνδυνο περιορισμού της πρόσβασης των ασθενών στα απαραίτητα φάρμακα, είτε λόγω αδυναμίας των πολιτών να ανταπεξέλθουν στο κόστος της συμμετοχής, είτε λόγω του ενδεχόμενου απόσυρσης υφιστάμενων θεραπειών, ή μη εισαγωγής καινοτόμων φαρμάκων στη χώρας μας.

Ως εκ τούτου, και με δεδομένες τις ανάγκες και ανησυχίες των ασθενών, καθίσταται πλέον ξεκάθαρο ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για:

Ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης της υγείας και κατ’ επέκταση και του προϋπολογισμού του φαρμάκου, τουλάχιστον στα επίπεδα του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης κάλυψη των φαρμακευτικών και ιατρικών αναγκών των ασθενών και να αποτραπεί η συνεχής μετακύλιση του κόστους σε αυτούς.

Σημειώνεται ότι οι δημόσιες δαπάνες υγείας ως ποσοστό των συνολικών κυβερνητικών δαπανών στην Ελλάδα βρίσκονται στο 10% σε αντίθεση με το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ που είναι στο 14%, ενώ η δημόσια κατά κεφαλήν δαπάνη για την υγεία παραμένει ακόμα πολύ χαμηλή και σημαντικά κατώτερη του Μ.Ο. των χωρών της Ε.Ε.

Διασφάλιση της καθολικής, συνεχούς και ομαλής πρόσβασης τόσο στα υφιστάμενα όσο και σε νέα καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες, που είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής και την επιβίωση των ασθενών, χωρίς εμπόδια ή καθυστερήσεις στην έγκριση και την προμήθεια τους, έτσι ώστε τα φαρμακευτικά προϊόντα:

  • να διατίθενται σε εύλογο χρόνο,
  • να χορηγούνται σύμφωνα με τις θεραπευτικές ανάγκες και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα,
  • να είναι προσβάσιμα ανεξάρτητα από τοποθεσία, ηλικία ή εισόδημα,
  • το κόστος για τους ασθενείς (συμμετοχή) να λαμβάνει υπόψη κριτήρια όπως ηλικία, εισόδημα, βαρύτητα της πάθησης και συννοσηρότητες, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται δυσανάλογα ομάδες συμπολιτών μας.

Διαφάνεια και επικοινωνία σχετικά με τις οικονομικές υπερβάσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποκατάσταση της ισορροπίας στον τομέα της υγείας, έτσι ώστε οι ασθενείς να έχουν πλήρη εικόνα και να γνωρίζουν τα επόμενα βήματα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι χρειάζεται να τεθούν οι αρχές και το σκεπτικό μιας Εθνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής, η οποία θα προσδιορίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια ποια θα πρέπει να είναι η φαρμακευτική δαπάνη που θα καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού με το αποδοτικότερο κόστος, θα αξιολογεί σε πραγματικό χρόνο, θα παρεμβαίνει και θα καθορίζει την φαρμακευτική δαπάνη, ενώ θα διασφαλίζει τη λειτουργία αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών.

PIF: Στο 83% εκτινάχθηκε το Clawback- Μόνο 2 στα 10 νοσοκομειακά φάρμακα καλύπτει το κράτος

Οι ασθενείς χαιρετίζουν την πρόθεση της Κυβέρνησης να υιοθετήσει ένα μνημόνιο συνεργασίας που να θέτει μακροχρόνιο και δεσμευτικό πλαίσιο στη φαρμακευτική πολιτική με στόχο τη δημιουργία ενός προβλέψιμου, σταθερού και βιώσιμου περιβάλλοντος, την έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε όλες τις θεραπείες που έχουν ανάγκη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.

Παράλληλα, θα πρέπει η Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αποτελούν πάγιο και διαχρονικό αίτημα όλων των εταίρων στην υγεία προκειμένου η χώρα μας να μπορέσει να λαμβάνει τεκμηριωμένα (με βάση επιδημιολογικά κ.α. στοιχεία) αποφάσεις για την υγεία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Βαρύς ο πέλεκυς της UEFA: Πουλούσαν αλκοόλ στις εξέδρες

Η UEFA θα επιβάλει αυστηρό πρόστιμο λόγω ελλείμματος ασφάλειας...

«Μακάρι να ακούσω ότι πέθανες» – Τα μηνύματα του 30χρονου στη Δώρα λίγες ώρες πριν τη δολοφονία στο Αγρίνιο

Ο 30χρονος δολοφόνος έστειλε μηνύματα μίσους στη Δώρα, εκφράζοντας...

Eurovision 2025: Η ανακοίνωση της ΕΡΤ για τις υποψηφιότητες – Πότε θα γίνει ο εθνικός τελικός

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση υποβολής υποψηφιοτήτων για την εκπροσώπηση...

Eurovision 2025: H ανακοίνωση της ΕΡΤ για τις υποψηφιότητες – Πότε θα γίνει ο εθνικός τελικός

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση υποβολής υποψηφιοτήτων για την εκπροσώπηση...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καρκίνος: 3 τύποι που προκαλούν συμπτώματα στο πρόσωπο – Ποια είναι και πώς να τα παρατηρήσετε

Υπάρχουν τρεις τύποι καρκίνου που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα στο πρόσωπο: καρκίνος του πνεύμονα, καρκινοειδείς όγκοι και καρκίνος του δέρματος.Συμπτώματα όπως πρήξιμο, κοκκινίλα ή...

Υπέρταση: Τα 3 βότανα και μπαχαρικά που ρίχνουν φυσικά την πίεση – Τι να προσέχετε όταν τα καταναλώνετε

Η υπέρταση επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, αλλά υπάρχουν φυσικές θεραπείες για τη μείωσή της πριν από τη...

Φινλανδία: Νέα μέθοδος ανάπτυξης αιμοφόρων αγγείων σε εργαστηριακά οργανοειδή

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Όουλου στη Φινλανδία ανέπτυξαν νέα μέθοδο για την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων σε εργαστηριακά οργανοειδή, χρησιμοποιώντας χοριοαλλαντοϊκή μεμβράνη εμβρύου...

«Διαγνώστηκα με καρκίνο του εντέρου σταδίου 4 στα 25 μου – Το ασυνήθιστο σύμπτωμα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι»

Η Ellie Wilcock, 27 ετών, διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου σταδίου 4 το 2022 και προειδοποιεί για τα πρώιμα συμπτώματα που είχε, όπως έντονος...

Καρδιά: Ποιο γάλα αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα στις γυναίκες – Μέχρι πόσο πρέπει να πίνουν

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση μη ζυμωμένου γάλακτος αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου και καρδιακής προσβολής στις γυναίκες, ιδιαίτερα όταν η...

Το μεσογειακό όσπριο που ρίχνει το σάκχαρο και προστατεύει από καρκίνο

Τα ρεβίθια, ένα παραδοσιακό μεσογειακό όσπριο, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, προσφέροντας οφέλη όπως η διαχείριση του βάρους, η βελτίωση της...

Τα 7 καλύτερα σνακ για να φάτε αν πεινάτε τη νύχτα – Δεν παχαίνουν και βοηθούν στον ύπνο

Το άρθρο προτείνει 7 υγιεινά σνακ για τη νύχτα, τα οποία δεν παχαίνουν και μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του ύπνου, όπως το στήθος...

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα να τρώμε το βραδινό για να μην πάρουμε βάρος

Η κατανάλωση βραδινών γευμάτων μετά τις 10 το βράδυ σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη καύση λίπους, σύμφωνα με μελέτη που...

Μείωση της βλάβης στη δημόσια υγεία, την περιβαλλοντική ρύπανση και το κάπνισμα

Η εκδήλωση «Μείωση της Βλάβης στη Δημόσια Υγεία – Περιβαλλοντική Ρύπανση και Κάπνισμα» διοργανώθηκε από την επιστημονική ομάδα της Παπαστράτος, με στόχο την ανάδειξη...

Πόσα push-ups κάνετε; Δείτε πόσα πρέπει να μπορείτε σε κάθε ηλικία για να είστε υγιείς

Ο αριθμός των push-ups που μπορεί να κάνει κάποιος είναι ένας καλός δείκτης της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και της γενικότερης υγείας, με έρευνες να δείχνουν...