Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

Το καλύτερο είδος ψωμιού για τους διαβητικούς- Βοηθά στην απώλεια βάρους και προστατεύει από χρόνιες παθήσεις

  • Η ειδικός υγείας Vanessa Kimbell προτείνει στους διαβητικούς να επιλέγουν προζυμένιο ψωμί, καθώς έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  • Το προζυμένιο ψωμί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, σίδηρο και βασικές βιταμίνες, ενώ έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και ενισχυμένη υγεία του εντέρου.
  • Η Kimbell τονίζει τη σημασία της προσεκτικής επιλογής ψωμιού, προειδοποιώντας ότι πολλές φορές το φρεσκοψημένο ψωμί στα σούπερ μάρκετ μπορεί να είναι ανθυγιεινό, καλώντας τους καταναλωτές να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες.

Η ειδικός υγείας Vanessa Kimbell συμβουλεύει τους ανθρώπους για το είδος ψωμιού που πρέπει να εντάξουν στη διατροφή τους, ιδιαίτερα εάν είναι διαβητικοί.

Η Kimbell, ιδρύτρια του Sourdough School και αναγνωρισμένη ειδικός στη διατροφική αξία του ψωμιού, μίλησε σχετικά με τα είδη που πρέπει να προτιμούμε στην εκπομπή του Dr Tim Spector στο κανάλι του ZOE στο YouTube.

Απώλεια βάρους: Πώς το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά μπορούν να ενισχύσουν το μεταβολισμό – Το κόλπο για να το πετύχετε

Σε συνομιλία με τον Dr Spector, ανέφερε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος ψωμιού που όλοι πρέπει να προτιμούν. Τόνισε ότι η επιλογή ψωμιού θα πρέπει να γίνεται με την ίδια προσοχή όπως η επιλογή ενός καλού κρασιού.

«Μην παίρνετε ποτέ ένα ψωμί χωρίς να κοιτάξετε την ετικέτα και να διαβάσετε τη λίστα των συστατικών. Αν δείτε μια μεγάλη λίστα με συστατικά που δεν αναγνωρίζετε ή δεν μπορείτε καν να προφέρετε, αφήστε το», σημείωσε.

Η Kimbell επίσης ανέφερε ότι το φρεσκοψημένο ψωμί που βρίσκεται σε ορισμένες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ μπορεί στην πραγματικότητα να είναι έως και 12 μηνών.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη που παραχώρησε:

Ποιο είδος ψωμιού αποτελεί την ιδανική επιλογή;

Η ίδια, η οποία ολοκλήρωσε το διδακτορικό της με επίκεντρο τη διατροφή και την πεπτικότητα του ψωμιού, πιστεύει ότι το προζυμένιο ψωμί μπορεί να είναι η πιο υγιεινή επιλογή. Η έρευνά της εξετάζει τα οφέλη του προζυμιού στην υγεία του εντέρου και την ψυχική ευεξία, ειδικά όταν καταναλώνεται με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το κιμτσί και το προζυμένιο ψωμί έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη τύπου 2.

Το προζυμένιο ψωμί μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, να ενισχύσει την υγεία της μικροχλωρίδας του εντέρου και να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Η διαδικασία ζύμωσης του προζυμιού σημαίνει ότι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το αντίστοιχο κανονικό ψωμί. Αυτό σημαίνει ότι κάνει την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα πιο αργή, οπότε θα μπορούσε να είναι καλύτερη επιλογή για άτομα με διαβήτη», αναφέρει το British Heart Foundation.

Το προζυμένιο ψωμί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, σίδηρο και βασικές βιταμίνες, όπως το φυλλικό οξύ. Επιπλέον, περιέχει αντιοξειδωτικά που ενδέχεται να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου διαφόρων μορφών καρκίνου, χρόνιων ασθενειών και των επιπτώσεων της γήρανσης.

Πώς το ψωμί με προζύμι επηρεάζει τον τρόπο που γερνάτε – Τι λένε οι ειδικοί

Τι είναι το προζυμένιο ψωμί και ποια είναι τα οφέλη του;

Έρευνες έχουν δείξει ότι το προζυμένιο ψωμί λειτουργεί ως πρεβιοτικό, που σημαίνει ότι οι φυτικές ίνες του βοηθούν στην ανάπτυξη των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο, τα οποία παίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπημένης και υγιούς πέψης.

Το προζυμένιο ψωμί παρασκευάζεται από ζύμη που ζυμώνεται χάρη στη φυσική παρουσία γαλακτοβάκιλλων και μαγιάς. Προέρχεται από μια καλλιέργεια που μπορεί να είναι εκατοντάδων ετών, προσδίδοντας κάθε φορά τη δική της ξεχωριστή γεύση.

Επιπλέον, το προζυμένιο ψωμί περιέχει συνήθως λιγότερη γλουτένη από άλλα είδη ψωμιού, αν και δεν είναι εντελώς χωρίς γλουτένη. Το προζυμένιο ψωμί μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, αλλά είναι καλό να λάβετε υπόψη τα εξής:

  • Το προζυμένιο ψωμί είναι συχνά φτιαγμένο με λευκό αλεύρι, αλλά το ολικής αλέσεως προζυμένιο ψωμί έχει περισσότερες φυτικές ίνες.
  • Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με άλλα ψωμιά, οπότε αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πιο αργά.
  • Γενικά είναι πιο εύπεπτο από άλλα είδη ψωμιού.
  • Μπορεί να βοηθήσει σε μια διατροφή απώλειας βάρους, καθώς οι υψηλές φυτικές ίνες του προζυμιού βοηθούν να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Ποιο ψωμί πρέπει να κόψετε γιατί αυξάνει το σάκχαρο – Ποια ψωμιά βοηθούν στο αδυνάτισμα

Ενώ η απόλαυση λευκού ψωμιού περιστασιακά είναι επιτρεπτή, η επιλογή ψωμιού ολικής αλέσεως ως την καθημερινή επιλογή είναι η καλύτερη λύση για την καλή υγεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Ο Σιβηρικός Σίμπα: Το άριστα διατηρημένο “γατάκι” της Αρκτικής 37.000 χρόνια πριν

Ένα μουμιοποιημένο γατάκι από την εποχή των παγετώνων, ηλικίας...

Αμφίβολος ο Γούντμπερι για τον Πανιώνιο

Ο Γούντμπερι είναι αμφίβολος για τον επόμενο αγώνα του...

“Φρίντα Λιάππα – Οι τρεις πρώτες ταινίες” στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και ο σκηνοθέτης Κυριάκος Αγγελάκος, με αφορμή την...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καβάλα: Τα παιδιά στέλνουν μήνυμα για τη σημασία της καλής ψυχικής υγείας μέσα από το παιχνίδι και τα τραγούδια

Οι μαθητές της Ε’ τάξης του 15ου δημοτικού σχολείου Καβάλας συμμετείχαν σε εκδήλωση για την ψυχική υγεία, σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ ΜΕΑ και...

Μακροζωία: Το φρούτο που μπορεί να προσθέσει 5 χρόνια στη ζωή σας, σύμφωνα με μελέτη

Η τακτική κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να προσθέσει έως και 5 χρόνια στη ζωή, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, και να καταπολεμήσει τις αρνητικές επιπτώσεις της...

Θεμιστοκλέους για νοσοκομεία: «Στους παθολόγους έχουμε πρόβλημα»

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα δωρεάν απογευματινών χειρουργείων θα διαρκέσει έως το τέλος του 2025, με δυνατότητα παράτασης και το...

Ένωση Ασθενών: Κινδυνεύει η πρόσβαση στις απαραίτητες θεραπείες

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο περιορισμού της πρόσβασης των ασθενών σε απαραίτητες θεραπείες, λόγω υπέρβασης της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης...

Καρκίνος: 3 τύποι που προκαλούν συμπτώματα στο πρόσωπο – Ποια είναι και πώς να τα παρατηρήσετε

Υπάρχουν τρεις τύποι καρκίνου που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα στο πρόσωπο: καρκίνος του πνεύμονα, καρκινοειδείς όγκοι και καρκίνος του δέρματος.Συμπτώματα όπως πρήξιμο, κοκκινίλα ή...

Υπέρταση: Τα 3 βότανα και μπαχαρικά που ρίχνουν φυσικά την πίεση – Τι να προσέχετε όταν τα καταναλώνετε

Η υπέρταση επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, αλλά υπάρχουν φυσικές θεραπείες για τη μείωσή της πριν από τη...

Φινλανδία: Νέα μέθοδος ανάπτυξης αιμοφόρων αγγείων σε εργαστηριακά οργανοειδή

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Όουλου στη Φινλανδία ανέπτυξαν νέα μέθοδο για την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων σε εργαστηριακά οργανοειδή, χρησιμοποιώντας χοριοαλλαντοϊκή μεμβράνη εμβρύου...

«Διαγνώστηκα με καρκίνο του εντέρου σταδίου 4 στα 25 μου – Το ασυνήθιστο σύμπτωμα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι»

Η Ellie Wilcock, 27 ετών, διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου σταδίου 4 το 2022 και προειδοποιεί για τα πρώιμα συμπτώματα που είχε, όπως έντονος...

Καρδιά: Ποιο γάλα αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα στις γυναίκες – Μέχρι πόσο πρέπει να πίνουν

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση μη ζυμωμένου γάλακτος αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου και καρδιακής προσβολής στις γυναίκες, ιδιαίτερα όταν η...

Το μεσογειακό όσπριο που ρίχνει το σάκχαρο και προστατεύει από καρκίνο

Τα ρεβίθια, ένα παραδοσιακό μεσογειακό όσπριο, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, προσφέροντας οφέλη όπως η διαχείριση του βάρους, η βελτίωση της...