- Το σπήλαιο Talgua, γνωστό και ως «Σπήλαιο των λαμπερών κρανίων», έχει λάβει την ονομασία αυτή λόγω της αντανάκλασης φωτός από κρυστάλλους ασβεστίου που επικαλύπτουν τα ανθρώπινα οστά, τα οποία δεν λάμπουν από μόνα τους.
- Ανακαλύφθηκαν 23 κοιτάσματα ανθρώπινων οστών, υποδεικνύοντας ότι το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως οστεοφυλάκιο για δευτερεύουσες ταφές, προκαλώντας τους αρχαιολόγους να επανεκτιμήσουν την ιστορία της Ονδούρας.
- Η εύρεση μαρμάρινων αγγείων στο σπήλαιο υποδηλώνει την ύπαρξη κοινωνικής διαστρωμάτωσης και υψηλού επιπέδου δεξιοτεχνίας στην παραγωγή τους, υποδεικνύοντας ότι οι πολύπλοκες κοινωνίες είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται στην περιοχή από νωρίς.
Το όνομα του σπηλαίου μπορεί να ειπωθεί ότι είναι λάθος ονομασία, καθώς τα κρανία στην πραγματικότητα δεν λάμπουν από μόνα τους. Αντίθετα, οι σωροί των ανθρώπινων οστών στην επιφάνεια του σπηλαίου επικαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων από ένα στρώμα κρυστάλλων ασβεστίου. Αυτοί οι κρύσταλλοι αντανακλούν το φως, δίνοντας έτσι στα οστά μια λαμπερή εμφάνιση.Το κύριο χαρακτηριστικό του σπηλαίου μπορούμε να πούμε ότι είναι τα οστά. Έχει αναφερθεί ότι ανακαλύφθηκαν 23 κοιτάσματα στο σπήλαιο Talgua, σχεδόν όλα από τα οποία περιείχαν τα λείψανα περισσότερων του ενός ατόμων. Το σπήλαιο ονομάστηκε οστεοφυλάκιο και χρησιμοποιήθηκε ως χώρος για δευτερεύουσες ταφές.Ενώ παραμένουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το σπήλαιο, η ανακάλυψη αυτού του χώρου ταφής ανάγκασε τους αρχαιολόγους να επανεκτιμήσουν την ιστορία της Ονδούρας. Για παράδειγμα, τα μαρμάρινα αγγεία που βρέθηκαν στην τοποθεσία ήταν αντικείμενα που απαιτούσαν υψηλό βαθμό δεξιότητας για την παραγωγή τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τέτοια αγγεία έπρεπε να κοπούν από ένα μόνο τεμάχιο μαρμάρου και στη συνέχεια να λειανθούν με το χέρι. Δεδομένου του όγκου της προσπάθειας που απαιτείται για την παραγωγή τέτοιων σκαφών, έχουν συσχετιστεί με την ελίτ. Ως εκ τούτου, η ανακάλυψη στο σπήλαιο Talgua δείχνει ότι η κοινωνική διαστρωμάτωση, η οποία θεωρείται χαρακτηριστικό των πολύπλοκων κοινωνιών, είχε ήδη συμβεί στην Ονδούρα σε αρκετά πρώιμη χρονική περίοδο.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
photo: pixabay