- Το θαλάσσιο ιγκουάνα Γκαλαπάγκος είναι η μοναδική σαύρα που ζει και αναζητά τροφή στη θάλασσα, τρέφεται κυρίως με υποβρύχια φύκια και είναι ενδημικό είδος στο αρχιπέλαγος των Γκαλαπάγκος.
- Έχει εξελιχθεί από ινγκουάνα που πιθανόν παρασύρθηκαν στη θάλασσα από τη Νότια Αμερική πριν από εκατομμύρια χρόνια, και έχει προσαρμοστεί στις υποβρύχιες συνθήκες με ειδικά χαρακτηριστικά όπως κοντό ρύγχος και πεπλατυσμένες ουρές.
- Διαθέτει μηχανισμούς για την αποβολή του επιπλέον αλατιού από το αίμα του και έχει σκούρο γκρι χρώμα για καλύτερη απορρόφηση ηλιακής ενέργειας μετά από τις βουτιές του σε κρύα νερά.
Το πλάσμα αυτό αναζητά τροφή στη θάλασσα ψάχνοντας φύκια, τα οποία αποτελούν σχεδόν το σύνολο της διατροφής του.
Το θαλάσσιο ιγκουάνα είναι η μόνη σαύρα στον κόσμο με την ικανότητα να ζει και να αναζητά τροφή στη θάλασσα και είναι ενδημική στο αρχιπέλαγος των Γκαλαπάγκος. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ινγκουάνα που κατοικούν στη ξηρά από τη Νότια Αμερική πρέπει να έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα πριν από εκατομμύρια χρόνια πάνω σε κορμούς ή άλλα συντρίμμια, και τελικά προσγειώθηκαν στα Γκαλαπάγκος. Από αυτό το είδος προέκυψαν τα θαλάσσια ινγκουάνα, τα οποία εξαπλώθηκαν σε όλα σχεδόν τα νησιά του αρχιπελάγους.
Φαίνονται άγρια, αλλά στην πραγματικότητα είναι ήπια φυτοφάγα ζώα, που επιβιώνουν αποκλειστικά με υποβρύχια φύκια και φύκια. Το κοντό, αμβλύ ρύγχος τους και τα μικρά, αιχμηρά σαν ξυράφι δόντια τους τους βοηθούν να ξύσουν τα φύκια από τα βράχια και οι πεπλατυσμένες ουρές τους τους επιτρέπουν να κινούνται σαν κροκόδειλοι μέσα στο νερό. Τα νύχια τους είναι μακριά και αιχμηρά για να προσκολλώνται σε βράχους στην ακτή ή υποβρύχια σε βαριά ρεύματα. Έχουν σκούρο γκρι χρώμα για να απορροφούν καλύτερα το ηλιακό φως μετά τις επιδρομές τους στα παγωμένα νερά των Γκαλαπάγκος. Και μάλιστα έχουν ειδικούς αδένες που καθαρίζουν το αίμα τους από επιπλέον αλάτι, το οποίο καταπίνουν ενώ τρέφονται.
Galápagos marine iguana
They are a species of iguana found only on the Galápagos Islands (Ecuador). This one is foraging in the sea for algae, which makes up almost all of its diet
— Science girl (@gunsnrosesgirl3) November 15, 2024
photo: pixabay