Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024

Ηλεκτρονικό βραχιολάκι: Έρχεται το 2025 στα επείγοντα – Σε ποια μεγάλα νοσοκομεία και πώς θα χρησιμοποιείται

  • Το Υπουργείο Υγείας προγραμματίζει την εισαγωγή ηλεκτρονικού βραχιολιού στα επείγοντα νοσοκομεία από το 2025, αρχικά σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής όπως το «Αττικόν» και ο «Ευαγγελισμός», για την αντιμετώπιση των μεγάλων αναμονών.
  • Το ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα φέρει barcode, επιτρέποντας την άμεση πρόσβαση σε ιατρικές πληροφορίες του ασθενούς και θα παρακολουθεί την αναμονή του, βοηθώντας το ιατρικό προσωπικό να παρέμβει σε περιπτώσεις υπερβολικής καθυστέρησης.
  • Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα συμμετάσχει ενεργά, παρέχοντας καθοδήγηση και υποστήριξη στους ασθενείς, βελτιώνοντας την εμπειρία τους κατά την παραμονή τους στα επείγοντα.

Την απόφασή του να αντιμετωπίσει με τη βοήθεια της τεχνολογίας τις μεγάλες αναμονές στις εφημερίες των νοσοκομείων εξήγησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ειδικότερα, το «έξυπνο» ηλεκτρονικό βραχιολάκι είναι μια καινοτομία στη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Δημόσιων Νοσοκομείων, που επιθυμεί να εισάγει το Υπουργείο Υγείας από τις αρχές του νέου έτους, επισημαίνει ο ίδιος.

Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί αρχικά σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως το «Αττικόν» και ο «Ευαγγελισμός». Κεντρικό στοιχείο του προγράμματος είναι το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που θα φορούν οι ασθενείς κατά την είσοδό τους στα επείγοντα και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί. 

Το βραχιολάκι θα φέρει barcode, το οποίο, όταν σκαναριστεί, θα παρέχει άμεση πρόσβαση σε όλες τις ιατρικές πληροφορίες του ασθενούς.

«Θα μπαίνει “βραχιολάκι” και θα κάνουμε “tracking” και θα βλέπουμε, γιατί αυτός ο άνθρωπος περιμένει τόσες ώρες και δεν ασχολείται κανένας. Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει στην Ελλάδα ποτέ. Έχω αποφασίσει να ασχοληθώ με την αναμονή στα Επείγοντα πολύ, γι’ αυτό το λέω, πως από το Πάσχα και μετά θα κρίνετε τον Άδωνι Γεωργιάδη στο θέμα της αναμονής.

Η αναμονή στην Ελλάδα είναι σε απαράδεκτα επίπεδα και δεν είναι τωρινό φαινόμενο, είναι πολλές δεκαετίες. Έχει έρθει η ώρα να μειώσουμε και την ταλαιπωρία του κόσμου», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στον ιστότοπο iatropedia.gr.

Όπως είπε, το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες του εξωτερικού και κυρίως σε νοσοκομεία στις ΗΠΑ. Ο κ. Γεωργιάδης το είδε για να εφαρμόζεται με επιτυχία σε Δημόσιο Νοσοκομείο του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη χώρα. Όπως αφηγήθηκε, με την επιστροφή του στην Αθήνα, επικοινώνησε άμεσα με τον αρμόδιο υφυπουργό, Μάριο Θεμιστοκλέους και την ΗΔΙΚΑ και το πρόγραμμα άρχισε να μπαίνει σε εφαρμογή.

To «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» όταν εφαρμοστεί, αναμένεται να περιορίσει την αίσθηση εγκατάλειψης που αισθάνονται συχνά οι ασθενείς στις αίθουσες αναμονής των εφημεριών.

Πρόκειται, κατ’ ουσίαν, για ένα «έξυπνο» βραχιόλι, φτιαγμένο από μαλακό πλαστικό, το οποίο τοποθετείται στον καρπό του ασθενούς κατά την είσοδό του στο νοσοκομείο. Θυμίζει αρκετά τα βραχιολάκια που τοποθετούνται σε μαιευτήρια σε νεογέννητα βρέφη, αμέσως μετά τον τοκετό.

Με τη χρήση ενός ειδικού απομακρυσμένου δικτύου το προσωπικό του νοσοκομείου θα μπορεί να «βλέπει» το βραχιολάκι και μαζί με αυτό να παρακολουθεί την «πλοήγηση» του ασθενή στα διαφορετικά τμήματα των ΤΕΠ και κυρίως τον χρόνο της αναμονής του, ούτως ώστε όταν αυτός υπερβαίνει τον καθορισμένο, να παρεμβαίνει για την επίσπευση της εξυπηρέτησής του.

Αυτό θα καθιστά τον ασθενή περισσότερο «ορατό» στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και θα περιορίσει το «άγχος» και τη μοναξιά που νιώθει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Επείγοντα.

Ακόμη, όπως αναφέρθηκε, στην εξέλιξή της λειτουργίας, αναμένεται να διαθέτει barcode, το οποίο όταν σκαναριστεί θα μπορεί να εμφανίζει όλες τις ιατρικές πληροφορίες του ασθενούς.

Όπως ακόμη αναφέρει στη συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Γιάννα Σουλάκη, ο υπουργός Υγείας έχει βάλει «προσωπικό στοίχημα» μέχρι το τέλος της θητείας του να βάλει μια τάξη στο χάος των Επειγόντων.

Παρομοίως, αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, οι εθελοντές του οποίου θα αναλάβουν ενεργό ρόλο στα μεγάλα νοσοκομεία, προσφέροντας καθοδήγηση και υποστήριξη στους πολίτες, ιδιαίτερα σε καταστάσεις άγχους ή αποπροσανατολισμού.

Ο Ερυθρός Σταυρός θα ενισχύσει τη λειτουργία των υπηρεσιών, παρέχοντας πρακτική και συναισθηματική υποστήριξη, συμβάλλοντας παράλληλα στην οργάνωση της ροής των ασθενών.

«Το βασικό τους καθήκον είναι να κάνουν τη ζωή των ασθενών στα Επείγοντα πιο εύκολη. Θα τους υποδέχονται και θα τους κατευθύνουν εκεί που πρέπει να πάνε (…) Αυτά τα μικρά καθημερινά ανθρώπινα θα τα λύσουμε με τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού που θα βοηθάνε τους ασθενείς και θα τους κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

«Προβληματική προσωπικότητα» η Ειρήνη Μουρτζούκου, είπε η δικηγόρος – «Ανοιχτό» να σταματήσει να την εκπροσωπεί

Η δικηγόρος της Ειρήνης Μουρτζούκου, Βούλα Δημητριάδου, άφησε ανοιχτό...

Σπαλέτι: «Η Ιταλία δεν πρέπει να ξεχάσει την αποτυχία, τώρα να απολαύσει το ποδόσφαιρο»

Ο προπονητής Σπαλέτι τόνισε τη σημασία της μνήμης της...

Βασάλος σε Χρηστίδου: «Ψάξε βρες καλύτερους» – «Είμαστε στον αέρα, το ξέρετε» – Η αντίδραση της παρουσιάστριας

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος προκάλεσε αναστάτωση στην εκπομπή "Χαμογέλα και...

Μάικ Τάισον: «Έκανα σεξ με δύο άτομα με HIV, πέθαναν και οι δύο»

Ο Μάικ Τάισον αποκάλυψε ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μελέτη – Η μουσική ως θεραπεία: Πως επιδρά στην ψυχική, συναισθηματική και σωματική υγεία

Η μουσική έχει βαθιά επίδραση στην ψυχική, συναισθηματική και σωματική υγεία, προσφέροντας ηρεμία, βελτίωση διάθεσης και βοήθεια στη διαχείριση του άγχους.Μελέτη του 2013 δείχνει...

Μελέτη: Τα αυγά προστατεύουν τον εγκέφαλο και μειώνουν τη χοληστερόλη

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο δείχνει ότι η κατανάλωση 2-4 αυγών την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα...

Astribot S1: Το Ρομπότ – “νοικοκυρά” – Μαγειρεύει βάφλες, φτιάχνει τσάι και παίζει μουσική(vid)

Το Astribot S1 είναι ένα ρομπότ-νοικοκυρά που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την καθημερινότητα, αναλαμβάνοντας διάφορες οικιακές εργασίες.Είναι ικανό να μαγειρεύει βάφλες, να ετοιμάζει...

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας στην τελετή εικονικής πραγματικότητας για τα F-16

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ντιμίταρ Γκλάβτσεφ, ανέφερε τη σημασία του εκσυγχρονισμού των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια τελετής παρουσίασης ενός συστήματος εικονικής...

Στην Ελλάδα, ετησίως 697 νέες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας – Ενημερωτική εκστρατεία για τον εμβολιασμό κατά του HPV

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας ξεκινά νέα εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό κατά του ιού HPV, που ευθύνεται για το 5% των καρκίνων παγκοσμίως,...

Φινλανδία: Καινοτομία στην ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων σε εργαστηριακά οργανοειδή – Τι σημαίνει

Το πανεπιστήμιο του Όσλο στη Φινλανδία ανέπτυξε μια νέα μέθοδο για τη δημιουργία λειτουργικών αιμοφόρων αγγείων σε εργαστηριακά οργανοειδή, με σκοπό να προσεγγίσουν καλύτερα...

Ο ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε το νέο φάρμακο Leqembi (lecanemab) για τη θεραπεία ήπιας γνωστικής εξασθένησης ή ήπιας άνοιας λόγω Αλτσχάιμερ, ανατρέποντας προηγούμενη...

Το «Φεγγάρι του Κάστορα»: Αύριο η τελευταία υπερπανσέληνος του χρόνου – Γιατί είναι ιδιαίτερη

Η πανσέληνος του Νοεμβρίου, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Κάστορα», είναι η τελευταία υπερπανσέληνος του 2023, με μεγαλύτερη και φωτεινότερη εμφάνιση.Ο Νοέμβριος ονομάζεται «μήνας...

Ανακαλύφθηκε είδος σκουληκιού που τρώει και χωνεύει πλαστικό

Ερευνητές από το Διεθνές Κέντρο Φυσιολογίας και Οικολογίας Εντόμων ανακάλυψαν ότι ο αλευροσκώληκας της Κένυας μπορεί να καταναλώσει και να αποικοδομήσει πλαστικό, ιδιαίτερα πολυστυρένιο,...

Νέο πειραματικό φάρμακο μειώνει την όρεξη χωρίς να προκαλεί ναυτία

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανέπτυξαν ένα νέο πειραματικό φάρμακο που μειώνει την όρεξη και αυξάνει την καύση θερμίδων χωρίς να προκαλεί ναυτία.Η...