Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024

Επιστήμονας θεραπεύτηκε από τον καρκίνο του μαστού με δική της αντισυμβατική θεραπεία -Το πρωτοποριακό εμβόλιο που χρησιμοποίησε

  • Η Δρ. Beata Halassy, ερευνήτρια μολυσματικών ασθενειών, θεραπεύτηκε από καρκίνο του μαστού επινοώντας ένα πειραματικό εμβόλιο που συνδυάζει ιό της ιλαράς και ιό παρόμοιο με γρίπη, το οποίο εγχύθηκε απευθείας στον όγκο της.
  • Η θεραπεία της ήταν επιτυχής, με τον όγκο να συρρικνώνεται και να αποκολλάται από τους γύρω ιστούς, οδηγώντας σε ύφεση της νόσου για τέσσερα χρόνια, αν και προκάλεσε ηθικά ζητήματα στην επιστημονική κοινότητα.
  • Παρά την επιτυχία της, η προσέγγιση της Δρ. Halassy δεν έχει εγκριθεί για ευρεία χρήση και οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς που θα θελήσουν να δοκιμάσουν πειραματικές θεραπείες χωρίς κατάλληλη ρύθμιση.

Όταν η Beata Halassy ανακάλυψε ότι ο καρκίνος του μαστού της σταδίου 3 είχε επιστρέψει παρά το γεγονός ότι είχε υποβληθεί σε μαστεκτομή, δεν μπορούσε να περάσει από έναν ακόμη βάναυσο κύκλο χημειοθεραπείας.

Η 53χρονη ερευνήτρια μολυσματικών ασθενειών αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, χρησιμοποιώντας την εμπειρία δεκαετιών που είχε στην ιολογία για να δημιουργήσει και να εγχύσει ένα πειραματικό εμβόλιο απευθείας στον όγκο στο στήθος της.

5 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού- Πώς θα προστατευθούν οι γυναίκες

Το εμβόλιο που «εξόντωσε» τα καρκινικά κύτταρα του μαστού

Συνδύασε έναν ιό της ιλαράς και ένα παθογόνο που μοιάζει με γρίπη για να δημιουργήσει ένα ισχυρό εμβόλιο που επιτέθηκε απευθείας στον όγκο και τροφοδότησε το ανοσοποιητικό της σύστημα για να σκοτώσει τυχόν καρκινικά κύτταρα που είχαν απομείνει.

Η Δρ. Halassy γνώριζε ότι το πείραμά της ενείχε τον κίνδυνο να σχηματιστεί ένας θανατηφόρος θρόμβος αίματος στους πνεύμονές της ή να προκαλέσει μια διαφορετική, απρόβλεπτη θανατηφόρα αντίδραση. Όμως, ως εκ θαύματος, ήταν επιτυχές και πλέον βρίσκεται σε ύφεση, ελεύθερη από τον καρκίνο εδώ και τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, η επιτυχία της θεραπείας έχει εγείρει ηθικά ερωτήματα, τα οποία τόσο η Δρ. Halassy όσο και άλλοι ειδικοί σε ιούς πρέπει να αντιμετωπίσουν. Δημοσίευσε τα εντυπωσιακά της αποτελέσματα στο περιοδικό Vaccines, τα οποία ωστόσο οι ειδικοί φοβούνται ότι θα μπορούσαν να εμπνεύσουν μιμητές.

«Το βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο αποτέλεσμα αυτής της αντισυμβατικής θεραπείας, η οποία δεν είχε καμία σημαντική τοξικότητα, ήταν αναμφίβολα ευεργετικό», γράφει η Δρ. Halassy.

Το τελευταίο συμβάν της με τον καρκίνο του μαστού ήταν το τρίτο στάδιο το 2020, το οποίο θεωρείται προχωρημένο με μεγάλες πιθανότητες να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Πώς αποφάσισε να αντιμετωπίσει «μόνη της» τον καρκίνο του μαστού

Η Δρ. Halassy είχε περάσει χρόνια μελετώντας ιούς και, ως επιζήσασα από τον καρκίνο, άρχισε να ενδιαφέρεται για τον αναδυόμενο τομέα της ογκολυτικής ιοθεραπείας (OVT). Αυτή η πειραματική θεραπεία περιλαμβάνει γενετικά μηχανικούς ιούς που μολύνουν, αναπαράγονται και σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, ενώ παράλληλα εξοικονομούν υγιή κύτταρα.

Αφού εγχυθούν στο σημείο του καρκίνου, διασπούν τα καρκινικά κύτταρα και τα ανοίγουν, εκθέτοντας το περιεχόμενό τους στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα καρκινικά κύτταρα που πεθαίνουν απελευθερώνουν υλικά που στη συνέχεια βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει και να επιτεθεί στον καρκίνο.

Καρκίνος: Ο ξηρός καρπός που μπορεί να είναι το «κλειδί» για την αναχαίτιση της εξάπλωσής του

Η Δρ. Halassy σχεδίασε το εμβόλιο στο εργαστήριό της στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ στην Κροατία. Επέλεξε να χρησιμοποιήσει έναν ιό της ιλαράς και έναν ιό που μοιάζει με γρίπη, γνωστό ως VSV, που έχουν αποδειχθεί ότι μολύνουν τον τύπο του κυττάρου από το οποίο προήλθε ο όγκος της.

Είχε, μάλιστα, προηγούμενη εμπειρία εργασίας και με τους δύο ιούς, οι οποίοι έχουν καλό προφίλ ασφάλειας. Το στέλεχος της ιλαράς που επέλεξε χρησιμοποιείται ευρέως σε παιδικά εμβόλια και το στέλεχος του VSV προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη. Η Δρ. Halassy έφτιαξε η ίδια το ιογενές υλικό και ένας συνάδελφος της χορήγησε τις θεραπείες σε διάστημα δύο μηνών.

Οι ογκολόγοι της συμφώνησαν να την παρακολουθούν κατά τη διάρκεια της αυτοθεραπείας, ώστε να μπορεί να μεταβεί στη συμβατική χημειοθεραπεία εάν τα πράγματα πήγαιναν στραβά.

Αλλά η προσέγγιση ήταν αποτελεσματική: ο όγκος συρρικνώθηκε και έγινε πιο μαλακός, ενώ αποκολλήθηκε από τον θωρακικό μυ και από το δέρμα όπου είχε εισβάλει, κάτι που επέτρεψε στους γιατρούς να τον αφαιρέσουν πιο εύκολα. Στη συνέχεια πήρε ένα αντικαρκινικό φάρμακο για να μην επιστρέψει η ασθένεια.

«Σίγουρα προκλήθηκε μια ανοσολογική απάντηση», υπογράμμισε η Δρ. Halassy, η οποία προσπάθησε για χρόνια να κάνει ιατρικά περιοδικά να δημοσιεύσουν τα ευρήματά της, αλλά η μία απόρριψη ερχόταν μετά την. «Το κύριο μέλημα ήταν πάντα ηθικά ζητήματα», εξήγησε.

Πολλές οι επιφυλάξεις της επιστημονικής κοινότητας για την προσέγγιση της επιστήμονα

Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές υγείας των ΗΠΑ έχουν εγκρίνει μόνο έναν τύπο OVT και είναι φτιαγμένος για τη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος. Ωστόσο, δεν έχει εγκριθεί καμία θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Η εφαρμογή της Δρ. Halassy δεν έχει εγκριθεί για ευρεία χρήση.

Πάντως, οι ογκολόγοι και άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η προσέγγιση είναι επικίνδυνη για τους απλούς ανθρώπους με καρκίνο, οι οποίοι μπορεί να είναι πιο διατεθειμένοι να δοκιμάσουν μια πειραματική θεραπεία.

Ο Jacob Sherkow, ερευνητής δικαίου και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign, ο οποίος ειδικεύεται στην ιατρική δεοντολογία, δήλωσε ότι θα προτιμούσε να δει μια συζήτηση των ηθικών επιπτώσεων μαζί με την αναφορά της υπόθεσης για να δώσει περισσότερο βάθος στο θέμα.

Καρκίνος του μαστού: Νέα φάρμακα αλλάζουν την πρόγνωση και τη θεραπεία – Ελπίδα για τους ασθενείς

Δεν είναι γνωστό πόσα άτομα λαμβάνουν OVT, όμως υπολογίζεται ότι 623.405 ασθενείς έχουν καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μελανώματος ή της ουροδόχου κύστης που έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος και έχει εισέλθει στο στάδιο τέσσερα ή πέντε. Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν ενδεχομένως να επωφεληθούν από το OVT.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Εξετάζει Μπραχίμ Ντίαθ η Μίλαν

Η Μίλαν εξετάζει την απόκτηση του Μπραχίμ Ντίαζ, καθώς...

Εμφατικό πέρασμα από τα Χανιά για την πρωτοπόρο Κηφισιά

Η Κηφισιά επικράτησε με 3-0 των Χανίων, διατηρώντας την...

Φλώρινα: Aνακαλύπτοντας την μυστηριώδη πόλη με την ακαταμάχητη γοητεία

Ο νομός Φλώρινας, γνωστός για την μοναδική του ομορφιά...

Στο νοσοκομείο 15χρονη μετά από κατανάλωση αλκοόλ σε κλαμπ

Μια 15χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» λόγω υπερβολικής...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η διατροφή του χειμώνα για να έχετε ενέργεια, διάθεση και καλή υγεία!

Η διατροφή το χειμώνα μπορεί να βελτιώσει την ενέργεια, τη διάθεση και την υγεία, με προτεινόμενες τροφές όπως ξηρούς καρπούς, σπανάκι και μπανάνες.Τα πράσινα...

Ποιο είδος αλκοόλ είναι το λιγότερο υγιεινό – Όσοι πίνουν είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι και τεμπέληδες

Μια νέα μελέτη που θα παρουσιαστεί στο Liver Meeting 2024 αναδεικνύει ότι η κατανάλωση μπύρας είναι η πιο επιβλαβής μορφή αλκοόλ, με τους καταναλωτές...

Περπάτημα: Πόσα λεπτά καθημερινά χρειάζονται οι άνω των 40 για να ζήσουν 5 χρόνια περισσότερο

Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι άνω των 40 ετών μπορούν να προσθέσουν έως και 5 χρόνια στη ζωή τους με 160 λεπτά...

Η βιταμίνη «σύμμαχος» στην χοληστερίνη και την πίεση – Βοηθά το δέρμα και τον εγκέφαλο. σύμφωνα με την Cleveland Clinic

Η βιταμίνη B3 (νιασίνη) είναι σημαντική για τη μείωση της χοληστερίνης, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και τη βελτίωση της υγείας του δέρματος...

Χρήσιμες συμβουλές για να μειώσετε τη ζάχαρη από τη διατροφή των παιδιών σας

Συνιστάται τα παιδιά ηλικίας 2-18 ετών να καταναλώνουν λιγότερα από 6 κουταλάκια του γλυκού πρόσθετα σάκχαρα ημερησίως για να αποφευχθούν προβλήματα υγείας.Επισημαίνονται στρατηγικές μειώσεως...

Μήπως δεν σκουπίζεστε σωστά μετά την τουαλέτα; Τι μπορεί να προκαλέσει και 4 συμβουλές

Ο σωστός τρόπος σκουπίσματος μετά την τουαλέτα είναι από μπροστά προς τα πίσω, για να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης βακτηρίων από τον πρωκτό στην...

Διαβήτης: Τα φρούτα που συστήνει διαιτολόγος της Cleveland Clinic – Ποια πρέπει να αποφεύγετε;

Οι ασθενείς με διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν φρούτα, καθώς περιέχουν υγιεινούς υδατάνθρακες και φυτικές ίνες που βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.Τα φρούτα...

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεται να τρώτε ανά ηλικία – Τι πρέπει να προσέχετε μετά τα 60

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης είναι 0,83g ανά κιλό σωματικού βάρους, με ειδικές προτάσεις για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, που κυμαίνονται από 11g για βρέφη...

Καρκίνος του προστάτη: Υψηλά ποσοστά παρενεργειών και επιπλοκών ακόμα και 12 χρόνια μετά τη θεραπεία

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που υποβλήθηκαν σε ριζική προστατεκτομή ή ακτινοθεραπεία παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνιων επιπλοκών έως 12...

«Στα 71 μου είμαι στην καλύτερη φόρμα της ζωής μου» – Η άσκηση που τονώνει το μυαλό,το σώμα και τη ψυχή της

Η Ruthie Levin, 71 ετών, διατηρεί εξαιρετική φυσική κατάσταση παρά τις σωματικές προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει, όπως απώλεια όρασης και οστεοπόρωση.Ανακάλυψε το spinning σε...