- Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δώσει το "πράσινο φως" για την παράδοση των βαλλιστικών πυραύλων ATACMS στην Ουκρανία, επιτρέποντας τους να πλήξουν στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, σε μια κρίσιμη στιγμή του πολέμου.
- Οι πύραυλοι ATACMS, που έχουν εμβέλεια έως 300 χιλιόμετρα και μπορούν να εκτοξευτούν από συστήματα HIMARS, αναμένονται να επηρεάσουν σημαντικά τις στρατηγικές επιχειρήσεις στην περιοχή, ιδίως στο μέτωπο του Κουρσκ.
- Η Ουκρανία έχει ήδη χρησιμοποιήσει τους ATACMS για να πλήξει ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους, ενώ αναλυτές προτείνουν ότι οι πύραυλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να διαταράξουν γραμμές ανεφοδιασμού και κέντρα διοίκησης των ρωσικών δυνάμεων.
«Πράσινο φως» για να παραδοθούν στην Ουκρανία οι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρής εμβέλειας τύπου ATACMS φαίνεται ότι έχει δώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να χτυπηθούν στόχοι βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Οι πύραυλοι ATACMS μπορούν να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την πορεία των επιχειρήσεων σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο για την πορεία του πολέμου της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
Οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζουν τεράστια αντεπίθεση στην περιφέρεια του Κουρσκ, με την υποστήριξη χιλιάδων στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα και από την άλλη οι ουκρανικές δυνάμεις χάνουν εδάφη στο Ντονέτσκ και συγκεκριμένα στο μέτωπο επιχειρήσεων του Ποκρόφσκ, ενός στρατηγικής σημασίας κόμβου διοικητικής μέριμνας.
Με φόντο τον θρίαμβο του Ρεπουμπλικανού, Ντόναλντ Τραμπ, στις πρόσφατες προεδρικές αμερικανικές εκλογές και τις προγραμματικές του δηλώσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι οι συνθήκες αλλάζουν εις βάρος του Κιέβου και αποφάσισε να «εξισορροπήσει» την κατάσταση προμηθεύοντας την Ουκρανία με τους βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS, ένα όπλο που ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει στην διάθεσή του εδώ και αρκετούς μήνες.
Αυτό όμως που δεν είχε ο Ζελένσκι ήταν η άδεια των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους ATACMS εναντίον θέσεων και στόχων του ρωσικού στρατού μέσα στο ρωσικό έδαφος. Λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά, την λειτουργία και τα αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει στο πεδίο επιχειρήσεων, οι αμερικανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι είναι «δώρο» για τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις την δεδομένη χρονική στιγμή.
Map from ISW: Where ATACMS missiles can strike
With a maximum range of 300 kilometers, ATACMS missiles could target key sites such as the Kursk airfield and surrounding military bases. pic.twitter.com/vrNHLTn2BQ
— NEXTA (@nexta_tv) November 17, 2024
The range of ATACMS and other Western missiles.
Western media report that the United States has decided to allow Ukraine to use them against targets deep inside Russia. pic.twitter.com/BCqthWpCiF— Devana (@DevanaUkraine) November 17, 2024
Τα χαρακτηριστικά των ATACMS
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι τύπου ATACMS (Army Tactical Missile Systems) κατασκευάζονται από την εταιρεία Lockheed Martin και μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε αποστάσεις έως και 300 χιλιόμετρα (οι νεότερες εκδόσεις), με πολεμική κεφαλή βάρους 375 κιλών.
Μπορούν να εκτοξευθούν είτε από συστήματα HIMARS είτε από συστήματα ΠΕΠ (Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων) τύπου M270 και χάρη στην βαλλιστική τους τροχιά, μπορούν να καταστρέψουν στόχους με μεγάλη ταχύτητα έως 3 Mach αλλά και με ακρίβεια, αφού αξιοποιούν σύστημα καθοδήγησης με GPS.
Το πρόγραμμα ανάπτυξης των ATACMS χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, καθώς οι ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι υπήρχε η ανάγκη για ένα κατευθυνόμενο όπλο που θα μπορούσε να χτυπήσει στόχους πίσω «από τις γραμμές του εχθρού», αφού μέχρι τότε οι Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν «χαζές βόμβες» και μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά.
Πλέον, οι ΗΠΑ διαθέτουν δύο ειδών πυραύλων τύπου ATACMS. Μια διαμόρφωση που έχει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας και μια διαμόρφωση που διαθέτει πολεμική κεφαλή με πυρομαχικά διασποράς.
Η παράδοση και η χρήση τους στην Ουκρανία
Οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει υπό άκρα μυστικότητα ένα μυστικό αριθμό πυραύλων τύπου ATACMS στην Ουκρανία, η οποία φαίνεται πως του χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στις 17 Απριλίου 2024 εναντίον ενός αεροδρομίου των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην κατεχόμενη Κριμαία. Επίσημα, οι ATACMS είχαν συμπεριληφθεί σε «πακέτο» στρατιωτικής βοήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων που ενέκρινε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις 12 Μαρτίου 2024.
Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι πως οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους ATACMS. Αναλυτές εκτιμούν ότι προτεραιότητα μπορεί να δοθεί στο μέτωπο του Κουρσκ, όπου έχει παρατηρηθεί μια τεράστια συγκέντρωση ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων, οχημάτων και εξοπλισμού.
Μια άλλη επιλογή θα ήταν οι γραμμές ανεφοδιασμού, διοικητικής μέριμνας, επιμελητείας και τα κέντρα ελέγχου των ρωσικών δυνάμεων, με στόχο να διαταράξουν τον συντονισμό, την οργάνωση και την ικανότητα των Ρώσων να πραγματοποιούν επιθέσεις τόσο στο Κουρσκ όσο και στο Ντονέτσκ.
Καθίσταται σαφές ότι οι πύραυλοι ATACMS, λόγω του αριθμού τους, θα αναπτυχθούν με γνώμονα την επιρροή τους στο θέατρο επιχειρήσεων και ως εκ τούτου θα χρησιμοποιηθούν εναντίον ανάλογης αξίας στόχους.
Πηγή: onalert.gr