Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024

Τράπεζα της Ελλάδος: 18,7 δισεκ. τα έσοδα από τον τουρισμό στο 9μηνο – Στα 7,7 δισεκ. το έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών

  • Τα έσοδα από τον τουρισμό στην Ελλάδα ανήλθαν σε 18,7 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2024, με 3,5 δισ. ευρώ να εισέρχονται μόνο τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 7,9% σε σχέση με το 2023.
  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 7,7 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών.
  • Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε, εν μέρει λόγω της αύξησης των αφίξεων και εσόδων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες, αν και το συνολικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων ανήλθε σε 8,3 δισ. ευρώ.

Η καλή πορεία των τουριστικών εισπράξεων και τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου, έφεραν στην ελληνική οικονομία 18,7 δισεκ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2024. Μόνο το Σεπτέμβριο μπήκαν στα ταμεία 3,5 δισεκ. ευρώ, καθώς αυξήθηκαν τόσο οι αφίξεις όσο και τα έσοδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος,  το Σεπτέμβριο καταγράφηκε αύξηση τουριστικών εσόδων 260 εκατ. ευρώ (7,9% σε ποσοστό) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 με τις αφίξεις να είναι αυξημένες κατά 6,6%.

Τα συνολικά έσοδα την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου έφθασαν στα 18,7 δισεκ. ευρώ από 18 δισεκ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Ωστόσο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε μικρή αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη βελτίωση των ισοζυγίων υπηρεσιών, πρωτογενών και σε μικρότερο βαθμό, δευτερογενών εισοδημάτων. Ειδικότερα:

  • Τον Σεπτέμβριο του 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 56,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και διαμορφώθηκε σε 316,5 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών διευρύνθηκε, λόγω της μείωσης των εξαγωγών και της παράλληλης αύξησης των εισαγωγών.
Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5,0% (αύξηση 4,1% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,7% (6,2% σε σταθερές τιμές).
Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν αύξηση κατά 10,0% (8,2% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 2,4% (1,7% σε σταθερές τιμές).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε, λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ενώ τα ισοζύγια μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών επιδεινώθηκαν. Σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 6,6% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 7,9%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων μειώθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, αντανακλώντας τη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε μικρή μείωση σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2023, ως αποτέλεσμα της μείωσης των καθαρών πληρωμών, κυρίως στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας.

  • Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1 δισεκ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 7,7 δισεκ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε, λόγω της αύξησης των εισαγωγών και της ταυτόχρονης μείωσης των εξαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,7% ( 3,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,9% (3,3% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μικρή μείωση κατά 0,6%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές κατέγραψαν αύξηση κατά 3,5% ( 3,3% και 3,6% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε, λόγω της βελτίωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών κατέγραψε μικρή μείωση. Σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 9,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 4,1%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων σημείωσε άνοδο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα, αλλά και της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων υπερδιπλασιάστηκε έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

  • Τον Σεπτέμβριο του 2024, το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε έλλειμμα 70,9 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος τον αντίστοιχο μήνα του 2023, αντανακλώντας κυρίως το μηδενισμό των καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, το ισοζύγιο κεφαλαίων εμφάνισε έλλειμμα 623,9 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος την αντίστοιχη περίοδο του 2023, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης, καθώς και της καταγραφής καθαρών πληρωμών έναντι καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

  • Τον Σεπτέμβριο το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) αυξήθηκε κατά 175,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και διαμορφώθηκε σε 387,4 εκατ. ευρώ.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων διευρύνθηκε κατά 3,7 δισεκ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 8,3 δισεκ. ευρώ.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

  • Τον Σεπτέμβριο του 2024, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν καθαρές ροές ύψους 95,6 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού καθαρές ροές ύψους 393,8 εκατ. ευρώ, χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 373,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού και στην άνοδο κατά 192,1 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές επιχειρήσεων μη κατοίκων. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 1,4 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων καταγράφηκε αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, πρωτίστως λόγω της στατιστικής προσαρμογής για την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 638,0 εκατ. ευρώ) και της ανόδου κατά 335,0 εκατ. ευρώ της χορήγησης δανείων σε μη κατοίκους, καθώς και της αύξησης κατά 148,4 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό.

Η αύξηση των υποχρεώσεών τους προέρχεται από τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 638,0 εκατ. ευρώ) και από την αύξηση κατά 582,4 εκατ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 950,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εσωτερικό (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).

Την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν καθαρές ροές ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, σημείωσαν καθαρές ροές ύψους 3,1 δισεκ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 4,4 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά πρωτίστως την άνοδο κατά 7,5 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, καθώς και την αύξηση κατά 1,7 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές εγχώριων επιχειρήσεων.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση κατά 6,3 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη στατιστική προσαρμογή για την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 2,5 δισεκ. ευρώ) και από την αύξηση κατά 1,3 δισεκ. ευρώ της χορήγησης δανείων σε μη κατοίκους. Η μείωση των υποχρεώσεών τους συνδέεται με την υποχώρηση κατά 2,9 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET) και τη μείωση κατά 1,6 δισεκ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους, η οποία αντισταθμίστηκε ως ένα βαθμό από τη στατιστική προσαρμογή για την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 2,5 δισεκ. ευρώ).

  • Στο τέλος Σεπτεμβρίου τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 13,9 δισεκ. ευρώ, έναντι 11,8 δισεκ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2023.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Χειροβομβίδες, όπλα και εκρηκτικά ανακαλύφθηκαν στην αποθήκη «γιάφκα» στο Παγκράτι

Έφοδος των Αρχών στην αποθήκη «γιάφκα» στο Παγκράτι αποκάλυψε...

Αντζελίνα Τζολί σε Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο: «Η Μαρία Κάλλας όταν συνειδητοποίησε ότι είναι ανίκανη, διαλύθηκε πραγματικά»

Αντζελίνα Τζολί και σκηνοθέτης Πάμπλο Λαραίν παραχώρησαν συνέντευξη ενόψει...

Νένα Χρονοπούλου: «Υποχωρώ από τον καφέ μου για να καλύπτω τα ένσημά μου»

Η Νένα Χρονοπούλου μίλησε για την εμπειρία της ως...

Άννα Κουρή: «Η Τερέζ αποχώρησε 12 ετών, είχε μισθό στη σειρά “Οι Μεν και οι Μεν”»

Η Άννα Κουρή συμμετείχε στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Προϋπολογισμός 2025: Αυξημένα πλεονάσματα, φορολογικά έσοδα αλλά και πληθωρισμός – Στο 2,4% ο στόχος της ανάπτυξης, 1,1 δισεκ. οι παροχές

Ο προϋπολογισμός του 2025 προβλέπει αυξημένα πλεονάσματα και φορολογικά έσοδα, με στόχο ανάπτυξης στο 2,4% του ΑΕΠ και παροχές ύψους 1,1 δισ. ευρώ για...

Αιολική ενέργεια: Έργα ευρείας κλίμακας στην Ελλάδα – Επένδυση ένα δισ. δολάρια από την Amazon με χρηματοδότηση από Εθνική Τράπεζα και Ταμείο Ανάπτυξης

Η Amazon ανακοίνωσε επένδυση άνω του 1 δισ. δολαρίων για την κατασκευή τριών αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών...

Προϋπολογισμός 2025: Αυξημένα πλεονάσματα, φορολογικά έσοδα αλλά πληθωρισμός – Στο 2,4% ο στόχος της ανάπτυξης, 1,1 δισεκ. οι παροχές

Ο προϋπολογισμός 2025 προβλέπει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (2,5% του ΑΕΠ), αύξηση φορολογικών εσόδων και συγκράτηση δαπανών, με στόχο την ανάπτυξη 2,4% και παροχές 1,1...

Επιδότηση ανακαίνισης χωρίς προϋποθέσεις: Τι μεταβάλλεται στο «Σπίτι μου» και άλλα δύο σχέδια

Τρία νέα στεγαστικά προγράμματα θα ξεκινήσουν το 2025, με στόχο την υποστήριξη πάνω από 50.000 νοικοκυριά για την απόκτηση ή ανακαίνιση κατοικιών.Το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω-Ανακαινίζω»...

ΟΔΔΗΧ: Επανέκδοση 10ετούς χρέους με στόχο 250 εκατ. ευρώ

Ο ΟΔΔΗΧ προγραμματίζει δημοπρασία για την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, με επιτόκιο 3,375% και λήξη στις 15 Ιουνίου 2034, με στόχο την...

Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς έρχεται να μεταβάλλει τα δεδομένα στην οδήγηση, αλλά και στο κόστος των ασφαλίστρων

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα ατυχήματα και τα ασφάλιστρα αυτοκινήτων μέσω της ανάλυσης της οδηγικής συμπεριφοράς και της πρόβλεψης επικίνδυνων...

ΗΠΑ – Αγορές: Κλείσιμο χωρίς κατεύθυνση

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, εν αναμονή των αποτελεσμάτων τριμήνου της Nvidia.Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 55,39 μονάδων (-0,13%), κλείνοντας...

Κ. Χατζηδάκης : Οι βουλευτές της ΝΔ θα εγκρίνουν τον προϋπολογισμό – Θα μειώσουμε 12 φόρους

Ο Υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα υποστηρίξουν τον προϋπολογισμό, ο οποίος αποτυπώνει θετικά οικονομικά αποτελέσματα και σταθερότητα...

Γ. Στουρνάρας: Στο 2% το επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας στο τέλος του 2025

Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, προβλέπει μείωση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά 0,25% τον Δεκέμβριο, με περαιτέρω μειώσεις...

Φορολογικές αρχές ΟΟΣΑ: Οι 4 πυλώνες για τον μετασχηματισμό τους

Στο 17ο Διεθνές Φόρουμ Φορολογικών Διοικήσεων του ΟΟΣΑ στην Αθήνα, συμμετείχαν 53 χώρες, με κύριο θέμα τον μετασχηματισμό των φορολογικών διοικήσεων και την υποστήριξη...