- Η κατανάλωση αβοκάντο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cureus και το Journal of the American Heart Association.
- Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και μειώνουν την LDL χοληστερόλη.
- Οι ειδικοί προτείνουν την καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο ή τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα για τη βέλτιστη καρδιοαγγειακή υγεία.
Όλα τα φρούτα κάνουν καλό στην καρδιά. Μούρα, μήλα, μπανάνες… Ανεξάρτητα από το ποιο είναι το αγαπημένο σας φρούτο, η τακτική κατανάλωσή τους ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία. Όμως μια επιστημονική μελέτη αναδεικνύει ένα άλλο φρούτο που είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς, καθώς μειώνει τη χοληστερίνη.
Τι κάνει αυτό το συγκεκριμένο φρούτο τόσο υγιεινό για την καρδιά; Οι καρδιολόγοι εξηγούν τους τρεις κυριότερους λόγους.
Χοληστερίνη: 8 τροφές που τη μειώνουν χωρίς φάρμακα και 5 τροφές-παγίδες που φράζουν τις αρτηρίες
Το Νο1 φρούτο που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα εάν θέλετε να μειώσετε τη χοληστερίνη
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cureus, οι ερευνητές ανέλυσαν τις πολλές επιστημονικές μελέτες που έγιναν σχετικά με την κατανάλωση αβοκάντο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν αυτό το φρούτο τακτικά είχαν χαμηλότερη χοληστερόλη και διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Γιατί τα αβοκάντο είναι τόσο καλά για την υγεία της καρδιάς
Ο Δρ. Anthony Altobelli, Κλινικός Επικεφαλής Καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Robert Wood Johnson, επισημαίνει μιλώντας στο Parade μια άλλη μελέτη που δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς.
«Μια 30ετής μελέτη παρατήρησης περισσότερων από 100.000 επαγγελματιών υγείας που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες του φρούτου κάθε εβδομάδα, που ισοδυναμεί με περίπου ένα ολόκληρο αβοκάντο, μείωσαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 16% και στεφανιαίας νόσου κατά 21%», εξηγεί.
Ο Δρ. Altobelli αναφέρει ότι ο τρόπος για να βιώσετε αυτά τα οφέλη είναι να αντικαταστήσετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (όπως βούτυρο, τυρί και επεξεργασμένα κρέατα) με τροφές φυτικής προέλευσης όπως το αβοκάντο που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά για την καρδιά λιπαρά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό λειτουργεί καλύτερα από την απλή προσθήκη του φρούτου στη διατροφή σας. Υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι για τους οποίους το φρούτου ωφελεί την υγεία της καρδιάς, οι οποίοι επισημαίνονται παρακάτω.
1. Τα αβοκάντο είναι μια καλή πηγή ακόρεστων λιπαρών
Ο Δρ. Altobelli εξηγεί ότι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο το συγκεκριμένο φρούτο είναι τόσο ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς είναι ότι αποτελεί καλή πηγή πολυακόρεστων λιπαρών.
«Τα ακόρεστα λίπη -τόσο τα μονοακόρεστα όσο και τα πολυακόρεστα- μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς γιατί μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη μείωση της φλεγμονής», σημειώνει η Michelle Routhenstein, διαιτολόγος καρδιολόγος στο Entirely Nourished.
Τονίζει ότι αυτό διαφέρει από τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία ανεβάζουν την LDL χοληστερόλη και ως εκ τούτου αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε αβοκάντο – Από τι κινδυνεύουν
«Η LDL, που συχνά αποκαλείται “κακή” χοληστερόλη, μετακινεί τη χοληστερόλη σε όλο το σώμα, αλλά όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, σχηματίζοντας συσσώρευση», τονίζει ο Δρ. Altobelli και προσθέτει:
«Αυτή η συσσώρευση στενεύει τις αρτηρίες, περιορίζοντας τη ροή του αίματος και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων».
2. Το αβοκάντο είναι καλή πηγή φυτικών ινών
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα αβοκάντο κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς είναι επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ο Δρ. Sharayne Mark, καρδιολόγος στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, αναφέρει ότι περίπου το 80% του αβοκάντο αποτελείται από φυτικές ίνες.
«Εκτός από τα αμέτρητα οφέλη τους στη βελτίωση της υγείας του εντέρου, οι φυτικές ίνες μειώνουν τη χοληστερόλη, γεγονός που προάγει τη μείωση της φλεγμονής και την απομάκρυνση των αποβλήτων», επισημαίνει ο Δρ. Mark.
Ο Δρ. Altobelli προσθέτει ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες, ειδικότερα, συνδέονται με τη χοληστερόλη στο πεπτικό σύστημα, εμποδίζοντάς την να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης.
«Επιπλέον, μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και υποστηρίζει τη διαχείριση του βάρους -και τα δύο απαραίτητα για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων», υπογραμμίζει.
3. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Ο τρίτος λόγος για τον οποίο το αβοκάντο ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία είναι επειδή είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι μια δίαιτα που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.
Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά, καθώς και άλλες φυτικές τροφές όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια και το τόφου.
Αυτοί δεν είναι οι μόνοι λόγοι για τους οποίους το αβοκάντο είναι τόσο ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το αβοκάντο περιέχει επίσης λουτεΐνη και κάλιο, άλλα θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά συνεργάζονται για να υποστηρίξουν το σώμα, όλα συσκευασμένα σε ένα νόστιμο φαγητό.
Φραγμένες αρτηρίες: 5 μαύρες υπερτροφές που «καθαρίζουν» φυσικά την LDL χοληστερόλη
Πόσο συχνά πρέπει να τρώτε αβοκάντο για να επωφεληθείτε από όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι υγιεινά για την καρδιά; Οι ειδικοί λένε ότι είναι ασφαλές να τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα, αλλά ακόμα και λίγες φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για να ωφεληθείτε.