- Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας, που κυμαίνεται από 60 έως 100 παλμούς ανά λεπτό για ενήλικες, είναι σημαντικός δείκτης της υγείας της καρδιάς και επηρεάζεται από παράγοντες όπως η ηλικία, το άγχος και η σωματική δραστηριότητα.
- Οι χαμηλότεροι καρδιακοί ρυθμοί ηρεμίας συνδέονται με καλύτερη φυσική κατάσταση και μακροχρόνια υγεία, ενώ υψηλότεροι ρυθμοί μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα όπως υπέρταση ή κακή φυσική κατάσταση.
- Σημαντικό είναι να παρακολουθείτε τον καρδιακό σας ρυθμό και να ενημερώνετε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε μόνιμες αλλαγές, είτε αυτές είναι υψηλές (ταχυκαρδία) είτε χαμηλές (βραδυκαρδία), καθώς μπορεί να υποδεικνύουν υποκείμενα προβλήματα υγείας.
Τι μπορεί να δείχνει ο καρδιακός ρυθμός μας σε ηρεμία ανάλογα με την ηλικία μας; Τι μπορεί να δείχνουν οι παλμοί μας για τη συνολική μας υγεία;
Ο καρδιακός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας ή αλλιώς ο σφυγμός είναι ο αριθμός των χτύπων της καρδιάς σας ανά λεπτό όταν δεν κάνετε κάποια δραστηριότητα. Μην τον συγχέετε με την αρτηριακή πίεση, τη δύναμη με την οποία κυκλοφορεί το αίμα. Είναι, επίσης, ένας σημαντικός δείκτης που προσφέρει μια εικόνα για την καρδιά και τη συνολική υγεία σας, ειδικά καθώς μεγαλώνετε, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).
Καρδιά: Πώς θα εντοπίσετε προειδοποιητικά σημάδια και θα προλάβετε την καρδιακή νόσο
Είστε εξοικειωμένοι με την αίσθηση της καρδιάς σας να χτυπά δυνατά, το αίμα να κυκλοφορεί στις φλέβες σας με αυξανόμενο ρυθμό όταν φοβάστε, νιώθετε στρες ή γυμνάζεστε. Ίσως παρακολουθείτε τον καρδιακό σας ρυθμό σε αυτές τις στιγμές για να διατηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση υψηλή και το άγχος χαμηλό.
Αλλά πόσο συχνά ελέγχετε τον καρδιακό σας ρυθμό όταν είστε σε ηρεμία;
Τι επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό;
Ο καρδιακός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας δεν είναι ενιαίος για όλους. Εκτός από την ηλικία, παράγοντες όπως το άγχος, οι ορμόνες, η ανησυχία, η φαρμακευτική αγωγή και η σωματική δραστηριότητα συμβάλλουν στο ποιο ποσοστό μπορεί να θεωρηθεί υγιές για εσάς.
Κατά μέσο όρο, όμως, η AHA αναφέρει ότι ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας 60 έως 100 παλμών ανά λεπτό (bpm) θεωρείται «φυσιολογικός» για τους περισσότερους ενήλικες.
Αθλητές ή πολύ ενεργά άτομα μπορεί να έχουν ρυθμό ηρεμίας έως και 40 bpm. Για παράδειγμα, ο Ολυμπιονίκης Μάικλ Φελπς διατηρούσε 38 bpm σε ηρεμία στο απόγειο της καριέρας του.
Όσο περισσότερο χρειάζεται η καρδιά σας να δουλέψει για να αντλήσει αίμα σε όλο το σώμα σας όταν δεν ασκείστε, τόσο υψηλότερος είναι ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας σας. Για αυτόν τον λόγο, ένας χαμηλότερος καρδιακός ρυθμός ηρεμίας είναι δείκτης υγιούς και αποτελεσματικής καρδιάς.
Καρδιοπάθεια: Τα 7 ελάχιστα γνωστά συμπτώματα που εμφανίζονται μόνο τη νύχτα
Έρευνες έχουν δείξει ότι υψηλότερος καρδιακός ρυθμός ηρεμίας σχετίζεται με αυξημένο σωματικό βάρος, υψηλότερη αρτηριακή πίεση και κακή φυσική κατάσταση, σύμφωνα με την AHA. Άλλες μελέτες έχουν δείξει σχέση μεταξύ χαμηλού καρδιακού ρυθμού ηρεμίας και μακροζωίας.
Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας σχετίζεται με την εκγύμναση του καρδιαγγειακού συστήματος, λέει ο Δρ. Joseph Ebinger, διευθυντής της καρδιολογικής εντατικής θεραπείας στο Smidt Heart Institute στο Cedars-Sinai Medical Center του Λος Άντζελες.
«Όσο περισσότερο γυμνάζεστε και έχετε τακτική καρδιοαγγειακή δραστηριότητα, τόσο χαμηλότερος θα είναι ο καρδιακός σας ρυθμός ηρεμίας» αναφέρει ο Ebinger στο Fortune.
«Αυτό αντανακλά ένα υγιές καρδιοαγγειακό σύστημα, όπου η καρδιά μπορεί να χτυπά δυνατά σε κάθε χτύπο και δεν χρειάζεται να χτυπάει πιο συχνά για να διοχετεύσει το αίμα που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργούν όλα τα όργανα».
Καρδιακή προσβολή: Συμπτώματα και θεραπεία
Πόσοι παλμοί το λεπτό θεωρούνται φυσιολογικοί;
Παρακάτω εμφανίζονται τυπικοί καρδιακοί ρυθμοί ηρεμίας ανά ηλικία, σε χτύπους ανά λεπτό (bpm):
ΗΛΙΚΙΑ
ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΗΡΕΜΙΑΣ
Νεογέννητα (Γέννηση – 4 εβδομάδες)
100–205 bpm*
Βρέφη (4 εβδομάδες – 1 έτος)
100–180 bpm*
Νήπια (1–3 ετών)
98–140 bpm*
Παιδιά προσχολικής ηλικίας (3–5 ετών)
80–120 bpm
Μαθητές (5–12 ετών)
75–118 bpm
Έφηβοι (13–17 ετών)
60–100 bpm
Ενήλικες (18+ ετών)
60–100 bpm
Καρδιά: Αυτό το σημάδι, όταν πέφτετε για ύπνο, προειδοποιεί ότι κινδυνεύετε από στεφανιαία νόσο
Πώς να μετρήσετε τον σφυγμό σας
Τα έξυπνα ρολόγια και άλλες συσκευές φυσικής κατάστασης είναι εξαιρετικά χρήσιμες για όσους θέλουν λεπτομερή, μακροχρόνια δεδομένα για τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας τους, αλλά οι σύγχρονες τεχνολογίες δεν είναι απαραίτητες, επισημαίνει ο Ebinger. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ρολόι ή χρονόμετρο και τα δύο σας δάχτυλα.
Ο καρπός, το εσωτερικό του αγκώνα, η πλευρά του λαιμού ή η κορυφή του ποδιού είναι τα καλύτερα σημεία για να εντοπίσετε τον σφυγμό σας, σύμφωνα με την AHA. Είναι επίσης καλή ιδέα να τον ελέγχετε το πρωί, μετά από καλό ύπνο, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι.
Ακολουθήστε τις οδηγίες για μια αποτελεσματική μέτρηση από τον καρπό σας:
- Εντοπίστε την αρτηρία στο εσωτερικό του καρπού σας. Τοποθετήστε ελαφρά τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο στην αρτηρία. Θα πρέπει να νιώθετε κάθε χτύπο κάτω από τα δάχτυλά σας
- Μετρήστε τον αριθμό των χτύπων σε 60 δευτερόλεπτα
«Μπορείτε επίσης να μετρήσετε για 30 δευτερόλεπτα και να πολλαπλασιάσετε με το δύο, ή 20 δευτερόλεπτα και να πολλαπλασιάσετε με το τρία» εξηγεί ο Ebinger.
«Πρέπει αυτός ο ρυθμός να είναι κανονικός, σαν μετρονόμος. Αν νιώσετε ότι ο καρδιακός σας ρυθμός είναι ακανόνιστος, αυτό είναι ένδειξη να δείτε έναν γιατρό».
Πρησμένο χέρι: Ποιας επικίνδυνης ασθένειας της καρδιάς μπορεί να είναι σύμπτωμα
Τι να κάνετε αν ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας σας είναι πολύ υψηλός ή χαμηλός;
Σκεφτείτε τον καρδιακό σας ρυθμό σαν την ένδειξη ελέγχου κινητήρα στο ταμπλό του αυτοκινήτου σας. Μπορεί να σας ειδοποιήσει για ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας που ίσως δεν γνωρίζετε. Για παράδειγμα, αν αρρωσταίνετε, η επερχόμενη ασθένεια θα αντανακλάται πιθανόν σε έναν υψηλότερο καρδιακό ρυθμό, εξηγεί ο Ebinger.
Όταν όμως μια μόνιμη αλλαγή στον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας σας δεν μπορεί να αποδοθεί σε ασθένεια, νέο φάρμακο ή αλλαγή στην άσκηση, ενημερώστε τον γιατρό σας.
«Αν ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας σας είναι σταθερά πάνω από 100, είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί ιατρικά» επισημαίνει ο Ebinger στο Fortune.
Η βραδυκαρδία και η ταχυκαρδία
Η ταχυκαρδία, δηλαδή η καρδιά που χτυπά με πάνω από 100 bpm, μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες, από την αφυδάτωση έως την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης. Η κούραση, η ναυτία, η εφίδρωση και η ζάλη είναι πιθανά συμπτώματα. Η AHA προτείνει να μιλήσετε με το γιατρό σας αν έχετε συχνά επεισόδια ταχυκαρδίας.
Η βραδυκαρδία, από την άλλη, εμφανίζεται όταν ο καρδιακός ρυθμός πέφτει κάτω από 60 bpm. Καταστάσεις όπως η υπνική άπνοια και οι χημικές ανισορροπίες στο αίμα μπορούν να την προκαλέσουν. Οι μεγαλύτεροι ενήλικες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτή τη μορφή αρρυθμίας, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο ο ρυθμός να πέφτει κάτω από 60 bpm σε βαθύ ύπνο, σημειώνει η ΑΗΑ.
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης : Ποια είναι τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση
Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιακού ρυθμού
Η αύξηση της καρδιοαγγειακής άσκησης είναι ένας προφανής τρόπος για τη μακροχρόνια μείωση του καρδιακού ρυθμού ηρεμίας, αλλά και ο διαλογισμός είναι ένας χαλαρωτικός τρόπος με παρόμοια αποτελέσματα, λέει ο Ebinger. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθά στη μείωση του καρδιακού ρυθμού σε περιόδους άγχους και στην πρόληψη της καρδιοπάθειας.
Καρδιά: Πως προστατεύουμε την υγεία της – Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά ο έλεγχος σύμφωνα με το ΕΛΙΚΑΡ
«Ο καρδιακός ρυθμός είναι συνδεδεμένος με το μυαλό και την καρδιά και όταν είμαστε αγχωμένοι… ο ρυθμός αυξάνεται και αυτό είναι φυσιολογικό» συμπληρώνει ο Ebingere και καταλήγει: Μέθοδοι για τον έλεγχο του στρες, όπως ο διαλογισμός, είναι εξαιρετικά χρήσιμες».