- Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος τονίζει την ανάγκη για αναδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του νέου προέδρου, προκειμένου να ξανασυνδεθεί με την κοινωνία και να επανακαθορίσει τη φωνή του κόμματος.
- Σχολιάζοντας το πρόσφατο ντιμπέιτ, αναφέρει ότι υπήρξε σοβαρότητα και πολιτική αντιπαράθεση, αλλά εκφράζει ανησυχία για την έλλειψη συζήτησης γύρω από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
- Υπογραμμίζει ότι η ευθύνη βαρύνει αυτούς που αγνόησαν τη λαϊκή ψήφο, σημειώνοντας ότι η πολιτική και ηθική ευθύνη είναι σημαντικές για όσους παραβιάζουν την εντολή των πολιτών.
«Ο καινούργιος πρόεδρος πρέπει να ξαναχτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να αρχίσουμε, με επικεφαλής τον πρόεδρο, μια δουλειά μυρμηγκιού, έτσι ώστε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να ξανααπευθυνθούμε στην κοινωνία που θεωρώ ότι έχει ανάγκη από μία φωνή και μία παρουσία σαν τον ΣΥΡΙΖΑ» επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, μια μέρα μετά το ντιμπέιτ των υποψήφιων προέδρων του κόμματος που βρίσκεται όπως χαρακτηριστικά είπε, σε μία πρωτοφανή κρίση που δεν έχει σχέση με όσα προηγηθεί στο παρελθόν.
Σχολιάζοντας το χθεσινό ντιμπέιτ, αυτό που εισέπραξε ο κ. Ξανθόπουλος, επισήμανε, είναι «μία σοβαρότητα και ευπρέπεια, μία πολιτική αντιπαράθεση, κάτι που μας έλειψε το τελευταίο διάστημα με το τοξικό κλίμα που επικράτησε». «Από εκεί και μετά θεωρώ ότι ο πρόεδρος είναι πρώτος μεταξύ ίσων και για μένα το πολύ μεγάλο στοίχημα του νέου προέδρου είναι να μπορέσει να σφυρηλατήσει τη συλλογικότητα. Το εμείς. Δηλαδή, δεν έχω την άποψη ότι θα έρθει ένας ζογκλέρ ο οποίος με ένα μαγικό ραβδί θα φτιάξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να μπει μπροστά στην κοινή προσπάθεια, να εμπνεύσει, να δουλέψει και βεβαίως να διαμορφώσει μια πολιτική κατεύθυνση, αυτό που λέμε πολιτική γραμμή, πάνω στην οποία θα κινηθούμε» προσέθεσε.
«Ήταν μια διαδικασία πολύ ουσιαστική και βαθιά πολιτική. Υπήρξε μια πολιτική αντιπαράθεση επιπέδου» τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος ενώ προσέθεσε πως δεν συζητήθηκε καθόλου η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η ευρωπαϊκή διάσταση. «Δεν ξέρω αν είναι ευθύνη των προέδρων ή ευθύνη των συντονιστών που δεν έθεσαν έστω στο περιθώριο των τεσσάρων αυτών κατευθύνσεων κάποιες ερωτήσεις, αλλά για μένα είναι καθοριστικής σημασίας. (…) Αισθάνθηκα αμήχανα με την προσπάθεια του Απόστολου Γκλέτσου να «αιτιολογήσει» αυτό που είπε για την ανάγκη να έρθουν ιερόδουλες από ξένες χώρες για τους πρόσφυγες κτλ, κάτι που είναι έξω και από την κουλτούρα της αριστεράς (…) και επίσης κράτησα την αυτοκριτική στιγμή του Παύλου Πολάκη για την ευθύνη που έχει, που ουσιαστικά έφερε και στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη, τουλάχιστον στην πρώτη φάση» συμπλήρωσε.
Όσο αφορά το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τον ρόλο του καθήμενος σε έδρανα άλλα από αυτά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε τα εξής. «Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει οπωσδήποτε εκτός από το πρεστίζ και το θεσμικό της ρόλο, έχει και κάποιες πρακτικές βοήθειες οι οποίες θα μας λείψουν. Δεν μπορώ να πω ότι είναι το ίδιο. Αλλά από την άλλη μεριά η ευθύνη βαρύνει αυτούς που πήραν τις αποφάσεις αυτές κόντρα στην λαϊκή ψήφο. Οι πολίτες ψήφισαν, εξέλεξαν βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτον και δεύτερον όρισαν τον ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτός που θα αγνοεί, που θα παραβεί, που θα αγνοήσει την λαϊκή εντολή, είναι υπεύθυνος και απέναντι στους πολίτες που τον εξέλεξαν και βεβαίως απέναντι στην συνείδησή του. Γιατί το να τσαλαπατάς, το να αγνοείς με τόσο βάναυσο τρόπο την λαϊκή εντολή είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο».