- Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι οι ανησυχίες του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τα εθνικά ζητήματα είναι λογικές και υπαρκτές, αναγνωρίζοντας το δικαίωμά του να τοποθετείται λόγω της εμπειρίας του.
- Η κυβέρνηση εστιάζει στην οικονομική πρόοδο της χώρας και στην ανακούφιση των πολιτών, με στόχο την αύξηση των εισοδημάτων, ενώ αναγνωρίζει ότι έχει ακόμη δρόμο να διανύσει, κυρίως για τη μεσαία τάξη.
- Δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση.
«Είναι ένας πρώην Πρωθυπουργός, ο οποίος με ευπρέπεια τοποθετείται, κατά καιρούς έχει εκδηλώσει κάποιες ανησυχίες, κάποιες επιφυλάξεις», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτώμενος σχετικά με την αγωνία που μπορεί να έχει η κυβέρνηση για τα εσωτερικά της θέματα καθώς αναμένεται και η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα.
«Πριν από λίγες εβδομάδες είχε συνηγορήσει και εκείνος ότι η Κυβέρνηση υπηρετεί τη διαχρονική εθνική γραμμή στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Έχει το ειδικό προνόμιο ως πρώην Πρόεδρος του κόμματος και Πρωθυπουργός να τοποθετείται και πολλές φορές δεν έχουμε σχολιάσει τις τοποθετήσεις του, όπως είχαμε κάνει και με τον κ. Σαμαρά. Και για να το κλείσω δεν υπάρχει κάποια ανησυχία και δεν θέλουμε να προδικάσουμε και καμία δήλωση», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον Σκαϊ.
«Αυτή τη στιγμή η αγωνία της κυβέρνησης είναι αυτή η- κοινώς ομολογούμενη- πρόοδος της χώρας μας σε πολλούς οικονομικούς δείκτες, να μεταφράζεται σε αντίστοιχη ανακούφιση στις τσέπες των πολιτών. Δηλαδή σε αυξήσεις των εισοδημάτων. Χθες είχε και μια πολύ ωραία συζήτηση ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο εκδήλωσης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών», πρόσθεσε.
«Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε, δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε- κυρίως στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία στερήθηκε και συνολικά οι πολίτες τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι κάτι το οποίο προκύπτει κυρίως γιατί στη χώρα αυτή από το 2019 μέχρι σήμερα ακολουθείται μια άλλη πολιτική, μια ξεκάθαρα αναπτυξιακή πολιτική που έχει δημιουργήσει 500.000 θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η έγνοια της κυβέρνησης», τόνισε.
Σε ερώτηση για το τι θα σήμαινε διαφοροποίηση του κ. Καραμανλή σε σχέση με τη διαγραφή του κ. Σαμαρά απάντησε: «Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε εκεί, ούτε ότι θα βρεθούμε εκεί. Είναι ένας πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος με ευπρέπεια τοποθετείται, κατά καιρούς έχει εκδηλώσει κάποιες ανησυχίες, κάποιες επιφυλάξεις. Πριν λίγες εβδομάδες είχε συνηγορήσει και εκείνος ότι η κυβέρνηση υπηρετεί τη διαχρονική εθνική γραμμή στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Έχει το ειδικό προνόμιο ως πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός να τοποθετείται και πολλές φορές δεν έχουμε σχολιάσει τις τοποθετήσεις του, όπως είχαμε κάνει και με τον κ. Σαμαρά. Και για να το κλείσω δεν υπάρχει κάποια ανησυχία και δεν θέλουμε να προδικάσουμε και καμία δήλωση. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Και η δουλειά μας είναι η εφαρμογή του προγράμματός μας, μια σειρά από ζητήματα, στα οποία καλούμαστε να απαντήσουμε».
Πρόσθεσε επίσης πως η κυβέρνηση έχει «δυόμισι χρόνια καθαρού πολιτικού χρόνου. Το δεύτερο το οποίο θέλω να πω έχει μεγάλη σημασία και αυτό ίσως είναι και ο λόγος που είχαμε αυτή την διαφορετική αντίδραση, πολύ πιο ψύχραιμη αντίδραση, πολύ πιο ώριμη αντίδραση από το σύνολο των στελεχών μας. Είναι ότι από το 1993, στο οποίο αναφερθήκαμε, και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, έχει μεσολαβήσει κάτι πάρα πολύ βασικό: Τα χρόνια που γκρέμισαν κάθε βεβαιότητα, τα χρόνια που έδειξαν στον κόσμο ότι το να είσαι σοβαρός, το να επιδιώκεις σταθερότητα και μαζί με αυτήν μια ουσιαστική πρόοδο είναι κάτι το οποίο είναι πολύ πιο σημαντικό από ένα τσιτάτο, από μία ατάκα και, κλείνω με αυτό: Όλη αυτή η φασαρία έγινε -θεωρώ- για κάτι το οποίο ισχύει το αντίθετο. Ακόμα και οι πολύ σκληροί επικριτές, προσωπικά του πρωθυπουργού, κάποιοι συμφωνούν, κάποιοι διαφωνούν με την πολιτική του, συνηγορούν στο ότι η Ελλάδα έχει ισχυροποιηθεί».
Αναφορικά με τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού μετά τα ζητήματα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαρινάκης και το αν σκέφτεται η κυβέρνηση αλλαγή του εκλογικού νόμου, τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση. Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, «Κατά καιρούς εισηγήσεις για τα πάντα γίνονται, αυτή είναι η πολιτική, αλλά εγώ δεν γνωρίζω για καμία τέτοια συζήτηση, ούτε υπάρχει, ούτε έχει ανοίξει τέτοια κουβέντα περί εκλογικού νόμου. Το μόνο που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να συνεχίσει να κάνει πράγματα, τα οποία είναι σημαντικά για τους πολίτες. Παρακολουθώ και εγώ τις εξελίξεις, είναι σημαντικό το γεγονός ότι άλλαξε η αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα, έστω και όχι κατόπιν εκλογών, αλλά κατόπιν αποφάσεων κάποιων βουλευτών, οι οποίες είναι απολύτως σεβαστές, αλλά αυτό το οποίο σας λέω, είναι ότι αυτό το οποίο θα καταλάβει ο κόσμος, επειδή μεσολάβησαν όλα αυτά τα γεγονότα, τα δύσκολα τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα, είναι αν θα αποκτήσει κάποια στιγμή αξιωματική αντιπολίτευση με κοστολογημένη αντιπρόταση».
Επεσήμανε ακόμη ότι «το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι το όχι σε όλα. Εγώ θα πω ότι αυτό είναι η μισή πραγματικότητα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αντιπρόταση και όταν δεν υπάρχει αντιπρόταση δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση».