- Ο Σεπ Μπλάτερ, πρώην πρόεδρος της FIFA, δήλωσε ότι δημιούργησε ένα «τέρας» καθώς ο οργανισμός εξελίχθηκε από οικονομικά προβληματική οντότητα σε οικονομικό κολοσσό, με τις πρώτες χορηγίες να έρχονται μόλις το 1976.
- Επισημαίνει τον υπερκορεσμό των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, τονίζοντας ότι οι αυξανόμενοι αριθμοί τουρνουά και ομάδων, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 με 48 ομάδες, μπορεί να αποξενώσουν τους φιλάθλους και να μειώσουν το ενδιαφέρον για το άθλημα.
- Ο Μπλάτερ εκφράζει ανησυχία για την αυξανόμενη βία και το κόστος εισιτηρίων, υπογραμμίζοντας ότι το ποδόσφαιρο έχει μετατραπεί από κοινωνικοπολιτιστική δραστηριότητα σε πεδίο μάχης, χάνοντας την αρχική του αξία.
Ο Μπλάτερ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της FIFA για 17 χρόνια πριν από την απομάκρυνσή του το 2015, αποκάλυψε πώς ο οργανισμός εξελίχθηκε από μια οικονομικά προβληματική οντότητα σε έναν οικονομικό κολοσσό. Αναλογιζόμενος τις πρώτες μέρες του ως διευθυντής αναπτυξιακών προγραμμάτων της FIFA το 1975, ο 88χρονος Ελβετός δήλωσε ότι η διοργανώτρια αρχή απείχε κάποτε πολύ από την οικονομική δύναμη που είναι σήμερα και ότι ακόμη και μεγάλοι χορηγοί όπως η Adidas δεν παρείχαν σχεδόν καθόλου μετρητά.
Σε συνέντευξή του, ο Μπλάτερ δήλωσε: «Δημιούργησα ένα τέρας. Η FIFA ήταν φτωχή όταν ξεκίνησα εκεί ως διευθυντής αναπτυξιακών προγραμμάτων το 1975. Χορηγοί όπως η Adidas δεν πλήρωναν χρήματα, έδιναν μόνο μπάλες και φανέλες. Η πρώτη συμφωνία χορηγίας που έφερε πραγματικά χρήματα ήταν αυτή με την Coca-Cola το 1976. Μετά υπήρξε η δημόσια τηλεόραση, η οποία ξαφνικά επέτρεψε τη διαφήμιση. Το ποδόσφαιρο έγινε ένα σούπερ προϊόν για την τηλεόραση, ένα σούπερ σόου που μπορούσε να πουληθεί για πολλά χρήματα. Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που απέφερε πραγματικά χρήματα ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Νότια Αφρική. Όταν ο (Τζιάνι) Ινφαντίνο έγινε πρόεδρος το 2016, κάθισε σε μια έτοιμη φωλιά- η μηχανή του χρήματος έτρεχε. Τώρα την τροφοδοτεί όλο και περισσότερο».
Ο Μπλάτερ εξέφρασε έντονη ανησυχία για τον υπερκορεσμό των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων και τις επιζήμιες επιπτώσεις τους στο άθλημα, καθώς επέκρινε την επέκταση τόσο των διεθνών όσο και των συλλογικών τουρνουά στο πλαίσιο της FIFA και της UEFA.
«Γινόμαστε μάρτυρες του ξεπουλήματος του ποδοσφαίρου», δήλωσε. «Πάρτε την ευρωπαϊκή ένωση, την UEFA. Παλαιότερα υπήρχε ένα κύπελλο για τους πρωταθλητές, ένα για τους κυπελλούχους και ένα άλλο για τις εμπορικές πόλεις. Σήμερα υπάρχει ένα Champions League με 36 ομάδες, ένα Europa League με 36, ένα Conference League με 36. Και μετά υπάρχει το Nations League.
Στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 θα συμμετάσχουν 48 ομάδες, οι οποίες εκπροσωπούν σχεδόν το ένα τέταρτο των ενώσεων μελών της FIFA. Επιπλέον, το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA πρόκειται να επεκταθεί σε 32 ομάδες το 2025. Ενώ αυτές οι αλλαγές έχουν πανηγυρίσει για τη δημιουργία τεράστιων εσόδων». Ο Μπλάτερ προειδοποίησε ότι κινδυνεύουν να αποξενώσουν τους φιλάθλους.
«Σαράντα οκτώ χώρες συμμετέχουν ήδη στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2026, δηλαδή σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των χωρών μελών της FIFA», δήλωσε. «Επιπλέον, από το 2025 θα υπάρχει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA με 32 ομάδες. Όλοι χειροκροτούν γιατί υπάρχουν πολλά χρήματα. Αλλά αυτός ο υπερκορεσμός οδηγεί σε μείωση του ενδιαφέροντος για το ποδόσφαιρο, το παρατηρώ και εγώ ο ίδιος. Quo Vadis, ποδόσφαιρο;».
Ο Μπλάτερ επεσήμανε επίσης το αυξανόμενο κόστος για τους φιλάθλους και την αυξανόμενη βία εντός και εκτός γηπέδου ως δείκτες της ανησυχητικής πορείας του αθλήματος. Στηλίτευσε το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο από κοινωνικοπολιτιστική δραστηριότητα που δίδασκε μαθήματα ζωής μετατράπηκε σε πεδίο μάχης από κάθε άποψη.
«Σχεδόν παντού πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση αυτή τη στιγμή», είπε. «Τα εισιτήρια γίνονται όλο και πιο ακριβά. Με την αυξανόμενη εμπορευματοποίηση, υπάρχει περισσότερη βία σε όλα τα επίπεδα, εντός και εκτός γηπέδου. Αντί να παραμείνει αυτό που ήταν, ένα κοινωνικοπολιτιστικό αγαθό, ένα μέρος όπου μαθαίνεις να κερδίζεις αλλά και να χάνεις, το ποδόσφαιρο γίνεται όλο και περισσότερο πεδίο μάχης από κάθε άποψη».//Λ.