Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Ρύζι ή μακαρόνια; Ποιο είναι πιο θρεπτικό και ιδανικό για διατροφή, σύμφωνα με επιστήμονες

Η σύγκριση θρεπτικής αξίας του ρυζιού και των ζυμαρικών αποκαλύπτει πώς η επιλογή τους μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι ειδικοί προτείνουν την καστανή εκδοχή και τονίζει τη σημασία των συνοδευτικών συστατικών.
  • Το ρύζι και τα ζυμαρικά είναι δημοφιλή τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, αλλά η επιλογή τους εξαρτάται από την προσθήκη άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως λιπαρά και πρωτεΐνες, για τη μείωση του γλυκαιμικού δείκτη.
  • Το καστανό ρύζι είναι πλουσιότερο σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες σε σχέση με το λευκό ρύζι, ενώ τα ζυμαρικά ολικής άλεσης προσφέρουν περισσότερες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
  • Και οι δύο επιλογές μπορούν να είναι υγιεινές, αλλά προτιμάται το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης για τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία τους.

Είναι πιο υγιεινό το ρύζι ή τα ζυμαρικά; Υπάρχει μία βασική διατροφική διαφορά, λένε οι διατροφολόγοι. Το ρύζι και τα ζυμαρικά είναι από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα στον πλανήτη. Μπορούν να σερβιριστούν ως συνοδευτικά ή ως κύρια πιάτα, είτε κρεμώδη με σάλτσα είτε σοταρισμένα με λαχανικά.

Όπως κι αν προτιμάτε να τα τρώτε, το ρύζι και τα ζυμαρικά είναι γνωστά για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και αποτελούν το άμυλο του γεύματος. Αυτό παρέχει γρήγορη ενέργεια στο σώμα, αλλά μπορεί επίσης να ανεβάσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ειδικά το λευκό ρύζι και τα ζυμαρικά από λευκό αλεύρι.

Ασφάλεια τροφίμων: Ποια τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να πλένετε και ποια πρέπει

«Το κλειδί είναι να προσθέσετε λιπαρά και πρωτεΐνη σε αυτό το γεύμα γεμάτο υδατάνθρακες για να μειώσετε τον γλυκαιμικό δείκτη, το μέτρο για το πόσο γρήγορα αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα», εξηγεί η Patricia Bannan, διατροφολόγος στο Λος Άντζελες και συγγραφέας του βιβλίου «From Burnout to Balance».

«Το ρύζι και τα ζυμαρικά μπορεί να έχουν κακή φήμη αν τα καταναλώνετε σε υπερβολική ποσότητα», αναφέρει στο TODAY.

«Αλλά όταν τα συνδυάζετε με άλλα μακροθρεπτικά συστατικά, μπορούν πραγματικά να δημιουργήσουν ένα πολύ ισορροπημένο γεύμα και να μην προκαλούν αυτές τις απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο». Τόσο το ρύζι όσο και τα ζυμαρικά μπορούν να ενταχθούν στη μεσογειακή διατροφή, προσθέτει η Bannan.

Ζυμαρικά: Το απλό λάθος που κάνουμε κατά το μαγείρεμα και μας παχαίνουν

Φωτογραφία: Pille Priske, Unsplash

Ρύζι: Διατροφική αξία

Το ρύζι είναι δημητριακό που προέρχεται από φυτό. Αποτελεί βασικό τρόφιμο σε όλο τον κόσμο, είναι φθηνό, παρέχει καλές θερμίδες και είναι καλή πηγή μαγνησίου, φωσφόρου, μαγγανίου, σεληνίου, σιδήρου, φυλλικού οξέος, θειαμίνης και νιασίνης. Είναι χαμηλό σε λιπαρά.

Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει 12 κιλά ρυζιού τον χρόνο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ρυζιού των ΗΠΑ. Το καστανό ρύζι είναι ολικής άλεσης, ελάχιστα επεξεργασμένο και περιέχει περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά, ελαφρώς περισσότερη πρωτεΐνη και περισσότερες φυτικές ίνες από το λευκό ρύζι, από το οποίο έχουν αφαιρεθεί οι εξωτερικές στρώσεις πίτουρου και φύτρου.

«Γι’ αυτό το καστανό ρύζι μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερη ώρα. Αλλά οι διαφορές είναι στην πραγματικότητα μικρότερες από ό,τι νομίζετε. Επομένως και τα δύο είδη ρυζιού είναι ωφέλιμα για την υγεία», εξηγεί η διατροφολόγος Natalie Rizzo, διατροφική συντάκτρια.

Μία κούπα μαγειρεμένου καστανού ρυζιού περιέχει, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ:

  • 250 θερμίδες
  • 2 γραμμάρια λιπαρά
  • 52 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 5 γραμμάρια πρωτεΐνη
  • 3 γραμμάρια φυτικές ίνες

Μία κούπα μαγειρεμένου λευκού ρυζιού περιέχει:

  • 205 θερμίδες
  • Λιγότερο από 1 γραμμάριο λιπαρά
  • 44 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 4 γραμμάρια πρωτεΐνη
  • Λιγότερο από 1 γραμμάριο φυτικές ίνες

Το λευκό ρύζι είναι συνήθως εμπλουτισμένο με φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, προσθέτει η Bannan. Ωστόσο, λόγω της επεξεργασίας, περιέχει λιγότερα φυτοθρεπτικά συστατικά, φυσικές χημικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά και μπορεί να συμβάλουν στην πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος.

Το λευκό ρύζι μαγειρεύεται πιο γρήγορα και πολλοί προτιμούν την πιο απαλή υφή του. Έχει παρόμοιο γλυκαιμικό δείκτη με τη ζάχαρη. «Ωστόσο, δεν θα συνέκρινα το ρύζι με τη ζάχαρη γιατί το ρύζι περιέχει πολλά άλλα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία, ενώ η ζάχαρη όχι», επισημαίνει η Rizzo.

Οι πιο νόστιμες και υγιεινές συνταγές με ζυμαρικά από την Κλινική Κλίβελαντ

Φωτογραφία: Μandy Bourke, Unsplash

Ζυμαρικά: Διατροφική αξία

Τα ζυμαρικά είναι ανθρώπινη εφεύρεση. Παραδοσιακά φτιάχνονται από αλεύρι και αυγά που σχηματίζουν ζύμη, η οποία διαμορφώνεται σε διάφορα σχήματα και βράζεται. Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περίπου 9 κιλά ζυμαρικών τον χρόνο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ζυμαρικών.

Τα ζυμαρικά είναι φυσικά πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και συνήθως εμπλουτίζονται με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθιστώντας τα παρόμοια με το ρύζι. Μία κούπα μαγειρεμένων ζυμαρικών περιέχει:

  • 220 θερμίδες
  • 1 γραμμάριο λιπαρά
  • 43 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 8 γραμμάρια πρωτεΐνη
  • 2,5 γραμμάρια φυτικές ίνες (αυξάνονται σε 5,5 γραμμάρια για ζυμαρικά ολικής άλεσης)

Γιατί δεν πρέπει να σπάμε τα μακαρόνια στη μέση – Πώς πρέπει να τα μαγειρεύουμε

Ποιο είναι πιο υγιεινό: Ζυμαρικά ή ρύζι;

Και το ρύζι και τα ζυμαρικά αποτελούν υγιεινά μέρη μιας διατροφής, λέει η Rizzo. Αν έπρεπε όμως να διαλέξει, θα προτιμούσε το καστανό ρύζι επειδή δεν είναι επεξεργασμένο.

«Είναι καλύτερο να καταναλώνουμε τρόφιμα όσο το δυνατόν πιο ολόκληρα. Είναι επίσης γεμάτο θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα», αναφέρει.

Τα ζυμαρικά, ιδιαίτερα οι ποικιλίες ολικής άλεσης ή εκείνα που παρασκευάζονται από φασόλια, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, κάτι που αξίζει να το έχετε υπόψη σας, προσθέτει. Η Bannan συνιστά απλώς να επιλέγουμε την εκδοχή ολικής άλεσης, είτε πρόκειται για ρύζι είτε για ζυμαρικά, όποτε αυτό είναι δυνατό.

«Αν δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, ειλικρινά θα έλεγα να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο πιάτο σας και απλά να μην το παρακάνετε», σημειώνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Η Ρωσία πλήττει την Ουκρανία με πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα που περιλαμβάνουν δυτικά κομμάτια

Η Ουκρανία πλήττεται τις τελευταίες εβδομάδες από ένα κύμα...

Ο Σλοτ δεν λαμβάνει υπόψη τον Άλισον για την επόμενη χρονιά

Ο τερματοφύλακας Άλισον δεν υπολογίζεται από τον προπονητή Σλοτ...

Πυρκαγιά στην Αλίαρτο Βοιωτίας – Απογειώθηκαν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην Αλίαρτο Βοιωτίας το...

Κηδεία Μανούσου Μανουσάκη: Όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος στο ύστατο αντίο στον εμβληματικό δημιουργό

Ο εμβληματικός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης απεβίωσε σε ηλικία 74...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Είμαι ειδήμων στην εμμηνόπαυση – Τα 3 συμπληρώματα που αυξάνουν τη λίμπιντο των γυναικών

Η εμμηνόπαυση, που εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 45 και 55 ετών, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως άγχος, αλλαγές στη διάθεση, και μειωμένη λίμπιντο λόγω πτώσης...

Περπάτημα: Ποια είναι πιο κρίσιμη, η απόσταση ή η ταχύτητα, για να ενισχύσετε την καρδιά και να κάψετε λίπος;

Το περπάτημα προσφέρει σημαντικά οφέλη για την καρδιά και την ψυχική υγεία, ενεργοποιώντας το αγγειακό σύστημα και βελτιώνοντας τη χρήση του σακχάρου στο αίμα.Η...

“Βραχιόλι” στους ασθενείς στις εφημερίες από τον Δεκέμβριο – Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία από 28 Νοεμβρίου

Από τις 28 Νοεμβρίου, ξεκινούν δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για 34.000 ασθενείς, οι οποίοι περιμένουν πάνω από ένα έτος, με στόχο τη μείωση του...

Είμαι διαιτολόγος: Οι 6 κατηγορίες κρέατος που έχουν σχέση με καρκίνο στους ηλικιωμένους άνω των 50

Ορισμένα κρέατα, όπως τα επεξεργασμένα και τα κόκκινα, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα για άτομα άνω των 50 ετών.Οι ειδικοί προειδοποιούν να περιορίσουμε...

Δυσφορία στην πλάτη: Από την έλλειψη ποιας συνηθισμένης βιταμίνης μπορεί να προέρχεται

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να σχετίζεται με την έλλειψη βιταμίνης D, η οποία επηρεάζει την υγεία των οστών και τους μύες, προκαλώντας συμπτώματα...

Καρκίνος: Νέα καινοτόμος ανακάλυψη φέρνει πιο αποτελεσματική και λιγότερο επικίνδυνη θεραπεία

Νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, όπου επιστήμονες παρουσίασαν καινοτόμο στρατηγική για την καταπολέμηση του καρκίνου, εστιάζοντας στη διακοπή αλληλεπιδράσεων βασικών πρωτεϊνών, που...

Αποζημιώνονται πρωτοποριακές ακριβές θεραπείες, αλλά όχι οι βιοδείκτες

Παρά τις προόδους και τις καινοτόμες θεραπείες στην Αιματολογία, οι βιοδείκτες για την παρακολούθηση της θεραπείας δεν αποζημιώνονται από το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα.Η...

Χοληστερίνη: Το παράξενο σύμπτωμα αυξημένης χοληστερόλης που εντοπίζεται στα χέρια – Τι πρέπει να προσέξετε

Η υψηλή χοληστερίνη επηρεάζει περίπου τρία εκατομμύρια Έλληνες, συχνά χωρίς εμφανή συμπτώματα, αλλά μπορεί να εντοπιστεί μέσω αλλαγών στα νύχια, όπως ανοιχτό χρώμα.Η ιατρική...

Έτσι ανακάλυψα ότι έχω καρκίνο του θυρεοειδούς – Τα σημάδια της 38χρονης που οδήγησαν στη διάγνωση

Η Camille S., σήμερα 48 ετών, διαγνώστηκε με καρκίνο του θυρεοειδούς το 2014, αφού αρχικά θεώρησε τα συμπτώματα που παρουσίαζε φυσιολογικά λόγω άγχους και...

Υπέρταση: Η ιδανική στιγμή να καταναλώσετε πρωινό για μειωμένη αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με ειδικούς καρδιολογίας

Η κατανάλωση ενός θρεπτικού πρωινού μέσα σε μία έως δύο ώρες μετά το ξύπνημα μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη...