Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

COP29: Συμφώνησαν για χορήγηση 300 δισ. στις πιο φτωχές χώρες – Έντονη αντίδραση από την Ινδία

Στη διάσκεψη COP29, σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν στην παροχή 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για τις φτωχές χώρες, αλλά η Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια για την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης.
  • Στη διάσκεψη COP29 στο Μπακού, σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν να χορηγήσουν 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στις φτωχότερες χώρες μέχρι το 2035 για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αν και το ποσό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια που ζητούσαν οι αναπτυσσόμενες χώρες.
  • Η Ινδία εξέφρασε σφοδρή αντίθεση στη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την «οφθαλμαπάτη» και «πενιχρό ποσό», ενώ άλλες αναπτυσσόμενες χώρες συμφώνησαν με την κριτική της, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης.
  • Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε ότι η συμφωνία παρέχει μια βάση για μελλοντικές ενέργειες, αν και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για πιο φιλόδοξους στόχους.

Μετά από δύο εβδομάδες τεταμένων διαπραγματεύσεων και διαφωνιών στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29, που διεξήχθη στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, σχεδόν 200 κράτη κατέληξαν σε συμφωνία καταβολής στις φτωχότερες χώρες 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο ως το 2035 με στόχο να βοηθηθούν ώστε να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές της κλιματικής αλλαγής και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τα έθνη αγωνίστηκαν να συμβιβάσουν τις μακροχρόνιες διαιρέσεις σχετικά με το πόσα χρήματα θα πρέπει να παρέχουν τα πλούσια έθνη που είναι περισσότερο υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή στις φτωχότερες χώρες που είναι λιγότερο υπεύθυνες αλλά επηρεάζονται περισσότερο από την ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας της Γης.

Τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν στις αναπτυσσόμενες χώρες που χρειάζονται χρήματα για να απεξαρτηθούν από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, να προσαρμοστούν στη μελλοντική υπερθέρμανση και να πληρώσουν για τις ζημιές που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο το πόσο δεν πλησιάζει τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια που ζητούσαν οι αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά είναι τριπλάσιο από την προηγούμενη χρηματοδότηση.

Ο νέος στόχος προορίζεται να αντικαταστήσει την προηγούμενη δέσμευση των πλούσιων χωρών για την παροχή 100 δισ. δολαρίων ετησίως για το κλίμα για τη χρηματοδότηση των φτωχότερων χωρών έως το 2020. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε με δύο χρόνια καθυστέρηση, το 2022, και λήγει το 2025.

Πάντως, η συμφωνία δεν ήρθε με τη συναίνεση που λειτουργούν συνήθως αυτές οι συνεδριάσεις με τις αναπτυσσόμενες χώρες να είναι εξοργισμένες που αγνοήθηκαν.

Ο πρόεδρος της COP29, Μουχτάρ Μπαμπάγιεφ, έκανε δεκτή τη συμφωνία προτού οποιοδήποτε έθνος προλάβει να μιλήσει.

Ορισμένες αντιπροσωπείες δήλωσαν ότι η συμφωνία αυτή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο οι αναπτυσσόμενες χώρες κατηγόρησαν τον πρόεδρο της COP29 πως ήταν άδικος απέναντί τους, ότι η συμφωνία δεν ήταν αρκετή και ότι τα πλούσια έθνη του κόσμου δεν είχαν διάθεση να δώσουν χρήματα για να τα βοηθήσουν.

Σφοδρή αντίδραση από την Ινδία

Πρώτη αντέδρασε η Ινδία με την εκπρόσωπό της, Τσάντνι Ράινα να δηλώνει: «Με λύπη μου πρέπει να πω ότι το έγγραφο αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια οφθαλμαπάτη. Αυτό, κατά τη γνώμη μας, δεν θα αντιμετωπίσει το
τεράστιο μέγεθος της πρόκλησης που όλοι μας αντιμετωπίζουμε. Ως εκ τούτου, είμαστε αντίθετοι με το
έγκριση αυτού του εγγράφου», δήλωσε στην τελική συνεδρίαση της ολομέλειας της συνόδου κορυφής, κάνοντας λόγο για «πενιχρό ποσό».

Η ίδια δήλωσε στο Associated Press ότι έχει χάσει την πίστη της στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών.

Τα φτωχότερα κράτη εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και συμφώνησαν με την Ινδία.

Ο Νκιρούκα Μαντουέκουε, διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου για την Κλιματική Αλλαγή, αποκάλεσε τη συμφωνία «προσβλητική» και «αστεία».

COP29: Συμφώνησαν για χορήγηση 300 δισ. στις πιο φτωχές χώρες – Έντονη αντίδραση από την Ινδία
(AP Photo/Rafiq Maqbool)

«Είμαι απογοητευμένος. Είναι σίγουρα κάτω από το σημείο αναφοράς για το οποίο αγωνιζόμαστε τόσο καιρό», δήλωσε ο Χουάν Κάρλος Μοντερέι από την αντιπροσωπεία του Παναμά.

Σημείωσε ότι μερικές αλλαγές, όπως η προσθήκη των λέξεων «τουλάχιστον» πριν από τον αριθμό 300 δισεκατομμύρια δολάρια και η δυνατότητα αναθεώρησης μέχρι το 2030, βοήθησαν να φτάσουν στη γραμμή του τερματισμού.

«Η καρδιά μας συμπαραστέκεται σε όλα αυτά τα έθνη που αισθάνονται σαν να τα πάτησαν», προσέθεσε.

Το τελικό πακέτο «δεν μιλάει, δεν αντανακλά και δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ότι θα ξεπεράσουμε αυτό το σοβαρό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ακόμα η εκπρόσωπος της Ινδίας.

«Διαφωνούμε απολύτως με τα άδικα μέσα που ακολουθήθηκαν. Είμαστε εξαιρετικά πληγωμένοι από αυτή την ενέργεια του προέδρου και της γραμματείας», συμπλήρωσε.

Μιλώντας εκ μέρους σχεδόν 50 εκ των φτωχότερων εθνών του κόσμου, ο Έβανς Ντάβι Ντζέμα από το Μαλάουι ήταν πιο ήπιος, κάνοντας λόγο για επιφυλάξεις για τη συμφωνία.

COP29: Συμφώνησαν για χορήγηση 300 δισ. στις πιο φτωχές χώρες – Έντονη αντίδραση από την Ινδία
(AP Photo/Joshua A. Bickel)

«Αυτός ο στόχος δεν είναι αυτό που περιμέναμε να πετύχουμε. Μετά από μερικά χρόνια συζητήσεων, δεν είναι φιλόδοξος για μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Μία βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σε ανάρτησή του στο X ότι ήλπιζε σε ένα «πιο φιλόδοξο αποτέλεσμα». Είπε όμως ότι η συμφωνία «παρέχει μια βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε».

Πάντως, υπήρξαν και κάποιοι που ήταν κάπως ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα όπως ο επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα, Βόπκε Χούκστρα, ο οποίος έκανε λόγο για μία νέα εποχή.

«Η COP29 θα μείνει στην ιστορία ως η αρχή μιας νέας εποχής για τη χρηματοδότηση του κλίματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλλά ακτιβιστές στην αίθουσα της ολομέλειας ακούστηκαν να βήχουν πάνω από την ομιλία του Χούκστρα σε μια προσπάθεια να τη διακόψουν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε τη συμφωνία, κάνοντας λόγο για «σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ δεσμεύτηκε πως η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει τη δράση της παρά τον σκεπτικισμό που έχει εκφράσει ο διάδοχός του στον Λευκό Οίκο, Ντόναλντ Τραμπ.

«Παρότι ορισμένοι επιδιώκουν να αρνηθούν ή να καθυστερήσουν την εν εξελίξει επανάσταση της πράσινης ενέργειας στην Αμερική και ανά τον κόσμο, κανείς δεν μπορεί να την αντιστρέψει – κανείς», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Απογοητευτική» και «κατώτερη των προκλήσεων» χαρακτήρισε τη συμφωνία η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ. Παρά τα βήματα προόδου που έγιναν – συμπεριλαμβανομένου του τριπλασιασμού της χρηματοδότησης για τις φτωχότερες χώρους του κόσμου οι οποίες απειλούνται περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής –, η διάσκεψη του Μπακού χαρακτηρίστηκε από «πραγματική αποδιοργάνωση και έλλειψη ηγεσίας εκ μέρους της αζερικής προεδρίας», δήλωσε η υπουργός στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ο Ίμον Ράιαν, υπουργός Περιβάλλοντος της Ιρλανδίας, χαρακτήρισε τη συμφωνία «τεράστια ανακούφιση».

«Δεν ήταν βέβαιο. Αυτό ήταν δύσκολο», δήλωσε. «Επειδή βρισκόμαστε σε μια εποχή διχασμού, πολέμου, (ενός) πολυμερούς συστήματος που αντιμετωπίζει πραγματικές δυσκολίες, το γεγονός ότι μπορέσαμε να το πετύχουμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι πραγματικά σημαντικό», είπε.

Ο εκτελεστικός γραμματέας του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, Σάιμον Στιλ χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την ανθρωπότητα», προσθέτοντας ότι, όπως η ασφάλιση, «λειτουργεί μόνο αν τα ασφάλιστρα καταβάλλονται πλήρως και εγκαίρως».

«Καμία χώρα δεν πήρε όλα όσα ήθελε και φεύγουμε από το Μπακού με ένα βουνό δουλειάς να μένει να γίνει. Επομένως, δεν είναι ώρα για τον γύρο του θριάμβου», είπε ακόμα.

Ο υπουργός Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου Εντ Μίλιμπαντ χαιρέτισε τη συμφωνία ως «μια κρίσιμη συμφωνία της τελευταίας στιγμής για το κλίμα».

«Δεν είναι όλα όσα θέλαμε εμείς ή άλλοι, αλλά είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για όλους μας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «ο νέος χρηματοδοτικός στόχος αντικατοπτρίζει σωστά τη σημασία της υπέρβασης των παραδοσιακών δωρητών όπως η Βρετανία, καθώς και το ρόλο χωρών όπως η Κίνα στη βοήθεια εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της κρίσης».

Η διάσκεψη στο Μπακού ήταν μια «οδυνηρή εμπειρία», σχολίασε η Βραζιλιάνα υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Μαρίνα Σίλβα, η χώρα της οποίας θα φιλοξενήσει την COP30 το 2025.

Αισιοδοξία ότι η συμφωνία θα στείλει μηνύματα

Η συμφωνία θεωρείται ως ένα βήμα προς την κατεύθυνση της βοήθειας προς τις χώρες που βρίσκονται στο τέλος του προγράμματος να δημιουργήσουν πιο φιλόδοξους στόχους για τον περιορισμό ή τη μείωση των εκπομπών αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα, οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν στις αρχές του επόμενου έτους. Αποτελεί μέρος του σχεδίου για τη συνεχή μείωση της ρύπανσης με νέους στόχους κάθε πέντε χρόνια, το οποίο ο κόσμος συμφώνησε στις συνομιλίες του ΟΗΕ στο Παρίσι το 2015.

Η συμφωνία του Παρισιού καθόρισε το σύστημα της τακτικής αναβάθμισης των φιλοδοξιών για την καταπολέμηση του κλίματος ως μακριά για να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ο κόσμος βρίσκεται ήδη στους 1,3 βαθμούς Κελσίου και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται.

Οι χώρες προσδοκούν επίσης ότι η συμφωνία αυτή θα στείλει μηνύματα που θα συμβάλουν στην προώθηση της χρηματοδότησης από άλλες πηγές, όπως οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες και οι ιδιωτικές πηγές.

«Ο στόχος των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι αρκετός, αλλά αποτελεί μια σημαντική προκαταβολή προς ένα ασφαλέστερο και πιο δίκαιο μέλλον», δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων, Άνι Ντάσκγουπτα. «Αυτή η συμφωνία μας βγάζει από την αφετηρία. Τώρα ξεκινάει ο αγώνας για την άντληση πολύ περισσότερης χρηματοδότησης για το κλίμα από μια σειρά δημόσιων και ιδιωτικών πηγών, βάζοντας ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα να εργαστεί για να στηρίξει τη μετάβαση των αναπτυσσόμενων χωρών», προσέθεσε.

Και παρόλο που απέχει πολύ από το απαιτούμενο 1,3 τρισεκατομμύριο δολάρια, είναι περισσότερα από τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν στο τραπέζι σε ένα προηγούμενο σχέδιο του κειμένου, το οποίο εξόργισε πολλές χώρες και οδήγησε σε μια περίοδο απογοήτευσης και κωλυσιεργίας τις τελευταίες ώρες της συνόδου κορυφής.

Πηγή: AP, AFP, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Δώρα Παντέλη: Οι όμορφες εικόνες με τον αγαπημένο της – Η αποκάλυψη για την επίσημη δέσμευσή τους

Η Δώρα Παντέλη δημοσίευσε τρυφερές φωτογραφίες με τον σύντροφό...

Στο +0,7% οι πωλήσεις καινούργιων ΙΧ στην Ευρώπη

Δέκα μήνες εντός του 2024, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων...

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε – Οδηγός για τους εκλογείς

Σε εξέλιξη είναι οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ με...

Κ. Μητσοτάκης: Προϋπολογισμός με κοινωνικά χαρακτηριστικά – 12 αυξήσεις μισθών και 12 μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τον προϋπολογισμό του 2025,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Τζάστιν Τριντό χορεύει ανέμελα σε συναυλία της Taylor Swift – Η μυστική συνοδός του

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό παρακολούθησε μια συναυλία της Taylor Swift στο Τορόντο, όπου χόρεψε και ενθουσιάστηκε με την ατμόσφαιρα.Κατά τη διάρκεια της συναυλίας,...

Βρετανία – καταιγίδα Μπερτ: Δύο πολίτες πέθαναν και χιλιάδες κατοικίες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της καταιγίδας Bert, με έναν άνδρα να σκοτώνεται από πτώση δέντρου και έναν άλλον από πρόσκρουση σε...

Ο Πούτιν διαγράφει μεγάλα χρέη νεοσύλλεκτων που θα μάχονται στην Ουκρανία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που διαγράφει τα χρέη των νεοσύλλεκτων που θα καταταγούν στον στρατό για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, με οφειλές που...

Η Χαμάς δεν έχει μεταφερθεί στην Τουρκία, δηλώνει ο Χακάν Φιντάν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, διέψευσε τις φήμες ότι η ηγεσία της Χαμάς έχει μετακομίσει στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας ότι το Πολιτικό Γραφείο...

Τρεις θάνατοι από την καταιγίδα «Μπερτ» στη Βρετανία – Αταξία στις συγκοινωνίες, χιλιάδες σπίτια χωρίς ηλεκτρικό

Η χιονοθύελλα «Μπερτ» προκάλεσε τρεις θανάτους στη Βρετανία και την Ιρλανδία, με σοβαρές επιπτώσεις στις συγκοινωνίες και πολλές περιοχές χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.Ισχυροί άνεμοι και...

Λίβανος: 45.000 σπίτια σε 18 οικισμούς έχουν καταστραφεί – «Νεκρή» περιοχή επιδιώκει το Ισραήλ

Το Ισραήλ προχωρά σε μαζική καταστροφή 45.000 κατοικιών σε 18 χωριά στον νότιο Λίβανο με σκοπό τη δημιουργία «νεκρής ζώνης» για την αποτροπή της...

Ζελένσκι: Οι ρωσικοί επιθέσεις έχουν καταστρέψει 321 λιμενικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία και 20 πλοία ξένων εθνών

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει την καταστροφή 321 λιμενικών υποδομών στην Ουκρανία και 20 πλοίων άλλων χωρών από τον...

Ην. Βασίλειο: Οι υπηρεσίες ασφαλείας σε επιφυλακή λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων για τα Χριστούγεννα

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σε κατάσταση συναγερμού λόγω της απειλής τρομοκρατικών επιθέσεων από μοναχικούς λύκους κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.Υπάρχει αυξημένη...

Ισραηλινό χτύπημα στη μέση Βηρυτό με τουλάχιστον 11 θύματα – Στόχος ανώτατο στέλεχος της Χεζμπολάχ

Ισραηλινά μαχητικά πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στη συνοικία Μπάστα της Βηρυτού, ισοπεδώνοντας πολυκατοικία και προκαλώντας τουλάχιστον 11 θανάτους, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί.Η...

Στη «σκιά» του Oreshnik και τις προειδοποιήσεις Πούτιν η έκτακτη σύνοδος του NATO την Τρίτη – Συνάντηση Τραμπ με Ρούτε στη Φλόριντα

Ο Πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε για περισσότερα πλήγματα με τον νέο βαλλιστικό πύραυλο Oreshnik, τονίζοντας ότι η Ρωσία διαθέτει αποθέματα έτοιμα προς χρήση, μετά την...