- Έρευνα από Βρετανούς και Γάλλους ειδικούς αποκαλύπτει ότι ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να προστατεύει από την εμφάνιση λίθων στα νεφρά, διαβήτη και αυξημένη χοληστερόλη, μειώνοντας τον κίνδυνο σχηματισμού πέτρας κατά 12%.
- Η αύξηση των περιστατικών λίθων στα νεφρά τα τελευταία χρόνια σχετίζεται κυρίως με τη σύγχρονη διατροφή και την υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, καθιστώντας την κατανάλωση πορτοκαλιών ευεργετική για την υγεία.
- Τα πορτοκάλια προσφέρουν πολλά άλλα οφέλη, όπως ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, χαμηλή θερμιδική περιεκτικότητα, και βελτίωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.
Μια ομάδα Βρετανών και Γάλλων ειδικών διαπίστωσε ότι ένα «υπερφρούτο» που είναι γνωστό ότι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού κατά του βήχα και του κρυολογήματος, μπορεί επίσης να προσφέρει προστασία από την εμφάνιση λίθων στα νεφρά, κάτι που, σύμφωνα με τους, πάσχοντες μπορεί να προκαλέσει πόνο «χειρότερο από τον τοκετό».
Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από μια ερευνητική εργασία του καθηγητή Bhaskar K Somani, παγκοσμίου φήμης ουρολόγου με έδρα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σαουθάμπτον, και του συναδέλφου του, Yazeed Barghouthy, ειδικού στην ουρολογία και χειρουργό στο Γενικό Νοσοκομείο της Valenciennes, στη Γαλλία.
Τι συμβαίνει στη χοληστερόλη σας όταν πίνετε χυμό πορτοκάλι για πρωινό
Μετά από μια ανασκόπηση 13 μελετών που πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο χυμός πορτοκαλιού φαίνεται να παίζει προστατευτικό ρόλο κατά του σχηματισμού λίθων στα νεφρά.
Πορτοκάλι: Το «υπερφρούτο» που προστατεύει από πέτρες στα νεφρά
Εξετάζοντας τις πέτρες στα νεφρά, οι γιατροί ανέφεραν ότι υπάρχει αυξημένος επιπολασμός τις τελευταίες δεκαετίες με αποτέλεσμα έως και ένας στους επτά ανθρώπους σε βιομηχανικά ανεπτυγμένα κράτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, να υποφέρει από την πάθηση κάποια στιγμή στη ζωή του.
Γενικά, υπάρχουν δύο είδη λίθων. Οι περισσότεροι σχηματίζονται από οξυλικό ασβέστιο, το οποίο σχετίζεται με φρούτα όπως το ραβέντι, οι φράουλες και το ακτινίδιο, τα λαχανικά όπως το σπανάκι, τα παντζάρια και το σέλινο, οι ξηροί καρποί, η σοκολάτα, το τσάι και τα ποτά κακάο.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος της αύξησης τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί με πέτρες που σχετίζονται με το ουρικό οξύ, κάτι που οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα της σύγχρονης διατροφής σε ζάχαρη και στον αυξανόμενο αριθμό ασθενών με μεταβολικό σύνδρομο.
Σε γενικές γραμμές, οι γιατροί συνιστούν στα άτομα που είναι ευάλωτα για να εμφανίσουν πέτρες στα νεφρά να μετριάζουν την κατανάλωση τροφών που προκαλούν έξαρση του προβλήματος και να πίνουν πολλά υγρά.
Πώς τα πορτοκάλια αποτρέπει τον σχηματισμό λίθων στα νεφρά
Η νέα ερευνητική εργασία εξέτασε συγκεκριμένα τις επιπτώσεις της κατανάλωσης εσπεριδοειδών και χυμών, συγκεκριμένα πορτοκαλιού, γκρέιπφρουτ και λεμονιού. Οι επιστήμονες βασίστηκαν σε μια μελέτη που διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος σχηματισμού πέτρας αυξήθηκε κατά 37% στους άνδρες που κατανάλωναν γκρέιπφρουτ σε καθημερινή βάση, ενώ μια δεύτερη εργασία έδειξε ότι ο χυμός πορτοκαλιού ήταν προστατευτικός έναντι του σχηματισμού πέτρας με μείωση του κινδύνου κατά 12%.
«Τρεις μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού πέτρας στο ουροποιητικό σύστημα με την κατάποση χυμού γκρέιπφρουτ και προστατευτικό ρόλο για την κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού», τόνισαν οι ερευνητές.
Πέτρες στα νεφρά: 6 φυσικοί τρόποι να τις αντιμετωπίσετε χωρίς φάρμακα
«Οι χυμοί εσπεριδοειδών ασκούν την πιθανή προστατευτική τους δράση με πολλούς τρόπους. Ο πρώτος και πιο προφανής είναι η ευεργετική προσθήκη της πρόσληψης υγρών με την κατανάλωση χυμού εσπεριδοειδών», ανέφεραν οι ειδικοί εξετάζοντας τους λόγους για τα οφέλη των πορτοκαλιών και πρόσθεσαν:
«Ο δεύτερος είναι η περιεκτικότητα των χυμών εσπεριδοειδών σε κιτρικό άλας, που είναι ένας από τους ισχυρότερους αναστολείς του σχηματισμού λίθων στο ουροποιητικό σύστημα».
Αυτή η περιεκτικότητα σε κιτρικό παίζει θεμελιώδη ρόλο στην προστασία από τον σχηματισμό λίθων ουρικού οξέος, κάνοντας τα ούρα πιο αλκαλικά. Το κιτρικό χρησιμοποιείται ακόμη και σε ιατρικές θεραπείες για διάλυση των λίθων ουρικού οξέος, επιτρέποντας σε ορισμένους ασθενείς την πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος και την αποφυγή χειρουργικών επεμβάσεων για την αφαίρεση των λίθων.
Άλλα οφέλη των πορτοκαλιών για την υγεία
Ωστόσο, τα καλά νέα για τους λάτρεις των πορτοκαλιών δεν τελειώνουν εκεί, καθώς αυτό το εσπεριδοειδές προσφέρει πολλά άλλα οφέλη, τα οποία εντόπισε η μελέτη, όπως:
- Λόγω χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, το πορτοκάλι συνιστάται για την πρόληψη του διαβήτη.
- Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C διεγείρει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών διατηρούν το δέρμα υγιές και μειώνουν τα σημάδια γήρανσης.
- Ένα πορτοκάλι περιέχει μόνο 65 θερμίδες, με αποτέλεσμα να συνιστάται ιδιαίτερα σε δίαιτες απώλειας βάρους.
- Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες παρατείνει το αίσθημα πληρότητας.
- Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο προστατεύει τα οστά και τα δόντια, διατηρώντας τα υγιή.
- Η κατανάλωσή του βοηθά στη μείωση της απορρόφησης λίπους και στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.
- Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθιστώντας το ευεργετικό για άτομα με αρθρίτιδα.
- Θεωρείται ευεργετικά για την πρόληψη του καρκίνου αλλά και για την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Το στρογγυλό φρούτο του Οκτωβρίου που προλαμβάνει την αναιμία, προστατεύει από πέτρες στα νεφρά και ενισχύει τον εγκέφαλο
Η επιστημονική ομάδα υποστήριξε, τέλος, ότι η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα πορτοκάλια συμβάλλει επίσης στην προστατευτική τους δράση.