- Οι λέξεις «αλλά», «προσπαθώ» και «δεν μπορώ» μπορούν να σαμποτάρουν την επικοινωνία και να μειώσουν την εμπιστοσύνη στις συζητήσεις.
- Το «αλλά» αναιρεί τον προηγούμενο έπαινο, το «προσπαθώ» δείχνει αδιαφορία και το «δεν μπορώ» εκλαμβάνεται ως απροθυμία, επηρεάζοντας αρνητικά την εικόνα σας.
- Η αντικατάσταση αυτών των λέξεων με πιο θετικές εκφράσεις μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία και την αντίληψη των άλλων για εσάς.
Μιλάτε με έναν συνάδελφο στη δουλειά, και ξαφνικά φαίνεται να χάνει το ενδιαφέρον του; Ίσως να αλλάξει η γλώσσα του σώματός του, ο τόνος της φωνής του να γίνει πιο επίπεδος, ή να σταματήσει να έχει οπτική επαφή με εσάς. Τι συνέβη; Ήταν κάτι που είπατε;
Πιθανότατα, ναι. Υπάρχουν συγκεκριμένες λέξεις που όλοι χρησιμοποιούμε χωρίς να το σκεφτόμαστε, οι οποίες μπορεί να αποδιοργανώσουν τις συζητήσεις, να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη και να μας κρατήσουν πίσω. Ας ρίξουμε φως σε τρεις μικρές και «ύπουλες» λέξεις που ενδέχεται να σαμποτάρουν την επικοινωνία σας. Μάθετε πώς να το χειριστείτε καλύτερα.
Συναισθηματική νοημοσύνη: Η λέξη που βοηθά να πετυχαίνετε ό,τι θέλετε σύμφωνα με ερευνητές
Οι 3 λέξεις που πρέπει να αποφεύγετε για να ενισχύσετε τις επικοινωνιακές δεξιότητες
- «Αλλά»
- «Προσπαθώ» ή «θα προσπαθήσω»
- «Δεν μπορώ»
1. «Αλλά»
Το «αλλά» είναι ύπουλο. Στην επιφάνεια φαντάζει ακίνδυνο, αλλά συχνά αναιρεί ό,τι ειπώθηκε πριν από αυτό. Όταν οι άνθρωποι ακούνε το «αλλά», το ερμηνεύουν ως εξής: «Αγνοήστε ό,τι είπα μόλις. Τώρα ακούστε τι εννοώ πραγματικά».
Να ένα παράδειγμα: «Εκτιμώ όλη τη δουλειά που έχεις κάνει, αλλά πρέπει να το ξανακάνεις.»
Ο έπαινος εξαλείφεται από αυτή τη μικρή λέξη, αφήνοντας μόνο την κριτική. Το «αλλά» επίσης αγαπά να συνεργάζεται με τον φίλο του, το «αν».
- «Αν είχα περισσότερο χρόνο, θα τελείωνα αυτή τη δουλειά»
- «Αν η ομάδα μου με υποστήριζε, θα προπορευόμουν»
Και ας μην ξεχνάμε το φοβερό «ναι, αλλά»: «Ναι, αλλά αυτό δεν θα λειτουργήσει για μένα επειδή…»
Αυτή η φράση είναι ένα «εισιτήριο» προς την αρνητικότητα. Κλείνει τις ιδέες, τις λύσεις και τη συνεργασία.
Η λύση: Αντικαταστήστε το «αλλά» με «και» ή αναδιατυπώστε την πρότασή σας.
«Εκτιμώ όλη τη δουλειά που έχεις κάνει, και θα ήθελα να προσαρμόσουμε μερικά πράγματα για να το κάνουμε ακόμα πιο δυνατό».
Έτσι διατηρείται η θετικότητα και οι παρατηρήσεις και οι διορθώσεις γίνονται πιο εύκολα αποδεκτές.
2. «Προσπαθώ» ή «θα προσπαθήσω»
Αυτή η λέξη μπορεί να φαίνεται ευγενική, αλλά «φωνάζει» αδιαφορία. Είναι σαν να δίνεις στον εαυτό σου μια οδό διαφυγής πριν καν αρχίσεις. Σκεφτείτε πώς ακούγονται οι παρακάτω φράσεις:
- «Θα προσπαθήσω να ολοκληρώσω την αναφορά μέχρι αύριο»
- «Θα προσπαθήσω να έρθω στην συνάντηση»
Το «προσπαθώ» συνήθως σημαίνει: «Άκουσα τι είπες, αλλά δεν είναι προτεραιότητα και δεν θέλω να το παραδεχτώ μπροστά σου».
Άτομα με ισχυρή συναισθηματική νοημοσύνη το αντιλαμβάνονται αμέσως. Το πρόβλημα; Το «προσπαθώ» δημιουργεί αμφιβολία— τόσο στον εαυτό σας όσο και στους άλλους. Αν πάντα «προσπαθείτε», οι άνθρωποι αρχίζουν να σας βλέπουν ως αναξιόπιστο.
Η λύση: Αντικαταστήστε το «προσπαθώ» με «θα».
- «Θα έχω την αναφορά έτοιμη μέχρι αύριο»
- «Θα είμαι εκεί για τη συνάντηση»
Δεσμευθείτε με τα λόγια σας. Όπως είπε ο Γιόντα: «Κάνε κάτι ή μην το κάνεις. Δεν υπάρχει προσπάθεια».
3. «Δεν μπορώ»
Κανείς δεν αρέσκεται στο να ακούει το «δεν μπορώ». Στους συνεργάτες σας, συχνά μεταφράζεται ως «δεν θέλω». Σας κάνει να φαίνεστε απρόθυμος να συμβάλετε, ακόμα και αν αυτό δεν είναι η πρόθεσή σας.
Αν πραγματικά δεν μπορείτε να κάνετε κάτι —ίσως είστε υπερφορτωμένοι, δεν έχετε τις κατάλληλες δεξιότητες ή λείπουν οι πόροι— υπάρχει καλύτερος τρόπος να το διαχειριστείτε. Εστιάστε σε αυτό που μπορείτε να κάνετε αντί να κλείνετε την πόρτα.
Για παράδειγμα: Αντί για «Δεν μπορώ να ολοκληρώσω την αναφορά σήμερα», δοκιμάστε: «Δεν είμαι βέβαιος ότι μπορώ να το τελειώσω μόνος μου. Μπορεί κάποιος να με καθοδηγήσει για να το ολοκληρώσω μέχρι αύριο;».
Αυτή η προσέγγιση δείχνει προσπάθεια και πρωτοβουλία, ακόμα και όταν οι περιορισμοί είναι πραγματικοί.
Οι πέντε λέξεις που χρησιμοποιούν τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη για να γίνουν εξαιρετικοί ηγέτες
Με απλά λόγια, αυτές οι μικρές λέξεις —«αλλά», «προσπαθώ» και «δεν μπορώ»— εισχωρούν στις συνομιλίες μας χωρίς να τις παρατηρούμε, αλλά μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Το «κλειδί» είναι να εντοπίσετε τον εαυτό σας τη στιγμή που τις χρησιμοποιείτε και να κάνετε συνειδητές αλλαγές στον τρόπο που μιλάτε.
Με τον χρόνο, αυτές οι μικρές αλλαγές μπορούν να μεταμορφώσουν το πώς σας βλέπουν οι άλλοι —και πώς βλέπετε εσείς τον εαυτό σας. Έτσι, την επόμενη φορά που θα «πιάσετε» τον εαυτό σας στη μέση μιας πρότασης, κάντε μια παύση και σκεφτείτε ξανά. Τα λόγια σας έχουν περισσότερη δύναμη από όσο πιστεύετε.