- Το βρετανικό κοινοβούλιο προετοιμάζεται για μια ιστορική ψηφοφορία σχετικά με την υποβοηθούμενη ευθανασία, με το νομοσχέδιο να επιτρέπει σε άτομα με ανίατες ασθένειες και προσδόκιμο ζωής κάτω των έξι μηνών να τερματίσουν τη ζωή τους με ιατρική βοήθεια.
- Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες, όπως η έγκριση από δύο γιατρούς και έναν δικαστή, ενώ προκαλεί έντονες συζητήσεις και διχασμούς σχετικά με ηθικά και κοινωνικά ζητήματα.
- Η έκβαση της ψηφοφορίας είναι αβέβαιη, με τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος να παίζουν καθοριστικό ρόλο, ενώ οι Συντηρητικοί είναι διχασμένοι και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες υποστηρίζουν το νομοσχέδιο παρά την αντίθεση κάποιων ηγετικών μελών τους.
Για μια ιστορική ψηφοφορία ετοιμάζεται το βρετανικό κοινοβούλιο. Οι βουλευτές θα ψηφίσουν την Παρασκευή υπέρ ή κατά της υποβοηθούμενης ευθανασίας. Εάν εγκριθεί, το νομοσχέδιο “Τερματισμός ζωής για ενήλικες με ανίατες ασθένειες” θα επιτρέπει σε άτομα με προσδόκιμο ζωής κάτω των έξι μηνών να τερματίσουν τη ζωή τους με ιατρική βοήθεια.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες, όπως έγκριση από δύο γιατρούς και έναν δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η συζήτηση για την υποβοηθούμενη ευθανασία διχάζει βαθιά, θέτοντας ηθικά, θρησκευτικά και κοινωνικά διλήμματα. Οι υποστηρικτές του, όπως οι Λίζα Νάντι, η υπουργός Πολιτισμού Εντ Μίλιμπαντ, ο υπουργός Ενέργειας, υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο προσφέρει την επιλογή σε όσους υποφέρουν αφόρητα, ενώ προβλέπει αυστηρές ποινές για κατάχρηση. Θεωρούν ότι αποτελεί τον πιο αυστηρό νόμο για την υποβοηθούμενη ευθανασία παγκοσμίως.
Αντίθετα, οι επικριτές του νομοσχεδίου, ανάμεσά τους ο πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και θρησκευτικοί παράγοντες, φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει σε «ολισθηρό δρόμο» και καταχρήσεις.
Η έκβαση της ψηφοφορίας για τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης ευθανασίας παραμένει απρόβλεπτη και θα εξαρτηθεί κυρίως από τους 402 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, με την πλειοψηφία να είναι νεοεκλεγμένοι. Οι Συντηρητικοί εμφανίζονται διχασμένοι, ενώ οι 72 Φιλελεύθεροι Δημοκράτες φαίνεται να στηρίζουν το νομοσχέδιο, παρά την αντίθεση του αρχηγού τους, σερ Εντ Ντέιβι, και του πρώην ηγέτη Τιμ Φάρον.
Ρεπορτάζ: Νατάσα Καντζάβελου