- Η εκδήλωση για τα 70 χρόνια του CERN πραγματοποιήθηκε στον Δημόκριτο, με αφορμή την εκλογή του καθηγητή Κωνσταντίνου Φούντα ως προεδρεύοντος του Συμβουλίου του οργανισμού.
- Το CERN, που ιδρύθηκε το 1954, έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιστημονική πρόοδο με σημαντικές ανακαλύψεις, όπως το μποζόνιο Χιγκς και η ανάπτυξη του Παγκόσμιου Ιστού.
- Η Ελλάδα προγραμματίζει να καταθέσει πρόταση στο Ευρωπαϊκό Υπουργικό Συμβούλιο για τη στήριξη ενός νέου επιταχυντή, ενώ τονίστηκε η σημασία της διεθνούς συνεργασίας στην επιστήμη.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη λειτουργία του CERN, -του μεγαλύτερου σε έκταση πειραματικού κέντρου πυρηνικών ερευνών και σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο- διοργανώθηκε εκδήλωση στον Δημόκριτο. Η επέτειος συμπίπτει με την εκλογή του καθηγητή Κωνσταντίνου Φούντα, στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου του, από το νέο έτος.
Το CERN, που ιδρύθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την επιστημονική πρόοδο. Από τις πρώτες ανακαλύψεις των ουδέτερων ρευμάτων στον θάλαμο φυσαλίδων τη δεκαετία του 1970, μέχρι την επαναστατική ανίχνευση του μποζονίου Χιγκς το 2012, ο οργανισμός έχει συμβάλει καθοριστικά στην κατανόηση της φύσης του σύμπαντος.
Εκτός από τις καθαρά επιστημονικές ανακαλύψεις, όπως η δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού και οι καινοτομίες στη θεραπεία του καρκίνου, το CERN έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διάχυση της γνώσης και της τεχνολογίας, με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο. Ο Felix Bloch, ένας από τους πρώτους διευθυντές του CERN, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το όραμά του για συνεργασία μεταξύ των εθνών θα οδηγούσε σε μια τέτοιας κλίμακας πρόοδο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τονίστηκε η συνεισφορά της Ελλάδας στο έργο του CERN. Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φούντας, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου από το νέο έτος, δήλωσε υπερήφανος για τον ρόλο της χώρας μας στο εγχείρημα. Ο ίδιος υπογράμμισε τις τρέχουσες πρωτοβουλίες του οργανισμού, όπως η αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος επιταχυντή, έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2041, καθώς και η ανάπτυξη ενός νέου επιταχυντή, που βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού και της διεθνούς πολιτικής διαπραγμάτευσης για τη χρηματοδότησή του.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Υφυπουργός Ανάπτυξης, η οποία ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα καταθέσει πρόταση στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Υπουργικό Συμβούλιο στις 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, για τη στήριξη της λειτουργίας του νέου επιταχυντή.
Το CERN, μέσα από τις καινοτομίες και τις ανακαλύψεις του, συνεχίζει να αποδεικνύει ότι η επιστήμη δεν έχει σύνορα και ότι η συνεργασία μεταξύ των λαών μπορεί να φέρει αποτελέσματα που αλλάζουν τον κόσμο.
Ρεπορτάζ/ επιμέλεια: Αλέξανδρος Μέμος / Νόρια Μολυβιάτη