- Μια διεθνής ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι τακτικοί καταναλωτές καφέ έχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα του βακτηρίου Lawsonibacter asaccharolyticus στο εντερικό τους μικροβίωμα σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν καφέ.
- Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Microbiology», ανέλυσε δείγματα κοπράνων και αίματος από 22.800 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, καθώς και 54.200 άτομα από 211 άλλες μελέτες.
- Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα αυξημένα επίπεδα του L. asaccharolyticus μπορεί να σχετίζονται με τα οφέλη για την υγεία που αποδίδονται στην κατανάλωση καφέ, υπογραμμίζοντας τη σημασία των τροφών και ροφημάτων στο ανθρώπινο μικροβίωμα.
Μια διεθνής ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά καφέ έχουν πολύ περισσότερα από έναν τύπο βακτηρίων στο έντερό τους σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν. Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Microbiology», η ομάδα ανέλυσε δείγματα κοπράνων και αίματος από ένα μεγάλο αριθμό ασθενών και μελέτησε παρόμοια δεδομένα σε μεγάλες ιατρικές βάσεις δεδομένων, αναζητώντας τις επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ στο μικροβίωμα του εντέρου.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφίμων και ποτών έχει αντίκτυπο στο μικροβίωμα του εντέρου- την κοινότητα μυκήτων, ζυμομυκήτων και βακτηρίων που ζουν στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα. Αλλά το ποια τρόφιμα προάγουν ένα υγιές μικροβίωμα και ποια είναι επιβλαβή, δεν είναι ακόμη καλά κατανοητό.
Σε αυτή τη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα επιδίωξε να μάθει περισσότερα για τον αντίκτυπο ενός μεμονωμένου τροφίμου, ή στην προκειμένη περίπτωση ενός ροφήματος, στο μικροβίωμα. Επέλεξαν τον καφέ, αφενός επειδή τον καταναλώνουν τόσοι πολλοί άνθρωποι και αφετέρου, επειδή είτε πίνουν καθημερινά είτε καθόλου.
Για να μάθουν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ στο μικροβίωμα του εντέρου, οι ερευνητές ξεκίνησαν αναλύοντας ιατρικά δεδομένα για περίπου 22.800 άτομα που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και για άλλα 54.200 άτομα από 211 μελέτες. Αυτό τους επέτρεψε να συγκρίνουν τα δεδομένα δειγμάτων κοπράνων από άτομα που ανέφεραν ότι έπιναν καφέ και από άτομα που δεν έπιναν, ενώ παράλληλα διερεύνησαν τις διαφορές στο μικροβίωμα του εντέρου μεταξύ των δύο ομάδων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια σημαντική διαφορά στις δύο ομάδες – τον αριθμό των πληθυσμών ενός βακτηρίου που ονομάζεται Lawsonibacter asaccharolyticus. Τα άτομα που έπιναν τακτικά καφέ είχαν έως και οκταπλάσια επίπεδα αυτού του βακτηρίου στο μικροβίωμά τους, σε σχέση με εκείνα που δεν έπιναν καφέ – και η διαφορά αυτή παρατηρήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες.
Η ερευνητική ομάδα εξήγησε πως δεν γνωρίζει τι αντίκτυπο μπορεί να έχουν τα υψηλότερα επίπεδα του L. asaccharolyticus στους ανθρώπους, αλλά υποδηλώνουν ότι είναι πιθανό να σχετίζονται με τα οφέλη για την υγεία που έχουν αποδοθεί στην κατανάλωση καφέ. Πάντως, επισημαίνουν οι ερευνητές, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ένα και μόνο τρόφιμο ή ρόφημα μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου.
ΠΗΓΗ: Medicalxpress