Ο Ντάνιελ Ορτέγκα επιδιώκει να «εξολοθρεύσει» την αγάπη της Εκκλησίας από τους πολίτες της Νικαράγουας, σύμφωνα με τον ιστορικό Ουμπέρτο Μπέλι.
Ο κοινωνιολόγος, ιστορικός και πρώην υπουργός Παιδείας της Νικαράγουας, Ουμπέρτο Μπέλι, δήλωσε ότι ο Ορτέγκα, με τη σύζυγό του Ροζάριο Μουρίλο σκοπεύει να «εξαφανίσει» την αγάπη του Χριστού και της Εκκλησίας του από τους Νικαραγουανούς.
Σε ένα κείμενο με τίτλο «γιατί διώκουν την Εκκλησία τόσο σκληρά» και δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα La Prensa, ο Μπέλι, στον οποίο αφαιρέθηκε η η εθνικότητα από τις αρχές της Νικαράγουας τον Φεβρουάριο του 2023, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «πίσω από τα πολιτικά κίνητρα, υπάρχει ένα άλλο έργο πιο κρυμμένο και απαίσιο: η επιθυμία να εξαλειφθεί η αγάπη για τον Χριστό και την Εκκλησία του στον πληθυσμό».
El sociólogo, historiador y exministro de Educación de Nicaragua Humberto Belli dijo que el Gobierno que preside Daniel Ortega con su esposa Rosario Murillo pretende “extirpar” el amor a Cristo y a su Iglesia a los nicaragüenses.https://t.co/1CnnYWh2ah
— EFE Noticias (@EFEnoticias) August 20, 2024
Ο Μονσινιόρ Βάλντεμαρ Στάνισλοου Σόμερταγκ, οι επίσκοποι της Νικαράγουας Σίλβιο Μπάεζ, Ρολάντο Αλβάρες, Ισίδωρο Μόρα και 136 ιερείς από τις διάφορες επισκοπές της χώρας της Λατινικής Αμερικής, εκδιώχθηκαν από τη Νικαράγουα ή εξαναγκάστηκαν σε εξορία την περασμένη εβδομάδα.
Στην μελέτη «Νικαράγουα: Μια διωκόμενη εκκλησία;» της ερευνήτριας από τη Νικαράγουα, Μάρθα Πατρίσια Μολίνα, αποκαλύπτεται ότι 245 θρησκευόμενοι αναγκάστηκαν να εξοριστούν ή εκδιώχθηκαν από τη Νικαράγουα από τότε που ξέσπασε η κοινωνική και πολιτική κρίση τον Απρίλιο του 2018.
Από αυτούς τους 245 θρησκευόμενους, ένας είναι νούντσιο (διπλωματικός εκπρόσωπος), τρεις επίσκοποι, 136 ιερείς που ανήκουν σε διαφορετικές επισκοπές της Νικαράγουας, τρεις είναι διάκονοι, έντεκα ιεροδιδασκαλιστές και 91 θρησκευόμενοι ή μοναχές.
Τον Αύγουστο οι αρχές της Νικαράγουας έχουν στείλει πίσω στο Βατικανό εννέα ιερείς από την Επισκοπή Mεταγκάλπα, με επικεφαλής τον επίσκοπο Αλβάρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κληρικών που εκδιώχθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε εξορία σε 254.
Ο Μπέλι, ο οποίος είναι αδερφός της Τζοκόντα Μπέλι, δήλωσε ότι καμία κυβέρνηση, από την ανεξαρτησία της Κεντρικής Αμερικής στις 15 Σεπτεμβρίου 1821, δεν έχει παρουσιάσει κάτι παρόμοιο κατά της Καθολικής Εκκλησίας της Νικαράγουας.
«Ούτε (ο Πρόεδρος Χοσέ Σάντος) Ζελάγια (1893-1909), ο οποίος μετά τον αφορισμό απέλασε τον Επίσκοπο (Σιμεόν) Περέιρα και άλλους 23 κληρικούς, ούτε το καθεστώς Σαντινίστα της δεκαετίας του ’80 που έδιωξε έναν επίσκοπο και 17 ιερείς», σημείωσε.
Ο Υπουργός Παιδείας κατά τη διάρκεια της διοίκησης της Βιολέτρα Τσαμόρο (1990-1997) διαβεβαίωσε ότι η Νικαράγουα έχει χάσει μέχρι σήμερα περισσότερο από το ένα τέταρτο του καθολικού κλήρου της.
Παρατήρησε επίσης ότι η Επισκοπή της Mεταγκάλπα, στη βόρεια Νικαράγουα, έχει πληγεί περισσότερο καθώς από τους 73 ιερείς που είχε, έχουν απομείνει πλέον μόνο 13.
«Αυτό έχει αφήσει μεγάλα τμήματα των πιστών, και ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, χωρίς πρόσβαση σε θρησκευτικές υπηρεσίες, ακόμη περισσότερο όταν η κυβέρνηση έχει επίσης απαγορεύσει σε λαϊκούς που κηρύττουν το λόγο του Θεού σε απομακρυσμένους τομείς, να λειτουργούν», σημείωσε.
Για τον κοινωνιολόγο και ιστορικό, «ένα ακόμη χαμηλό και σκληρό πλήγμα είναι η κλοπή των τραπεζικών λογαριασμών του 90% των ενοριών και, μαζί με αυτούς, των ασφαλιστικών ή συνταξιοδοτικών ταμείων».
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ιστορικός, ο Ορτέγκα «έχει επίσης εμποδίσει την Εκκλησία να λάβει δωρεές και έχει κατασχέσει τουλάχιστον 19 ακίνητα. Οι πομπές και οι λατρευτικές πράξεις έξω από τους ναούς έχουν επίσης απαγορευτεί».
Κατά τη γνώμη του πρώην υπουργού, «οι επιπτώσεις αυτής της πραγματικότητας είναι τεράστιες, γιατί τα θύματά της δεν είναι μόνο το εκκλησιαστικό κατεστημένο αλλά τα εκατομμύρια που στερούνται την πρόσβαση στον λόγο του Θεού και τα χιλιάδες παιδιά, νέοι που κινδυνεύουν, ηλικιωμένοι και άτομα σε ανάγκη, τα οποία στερούνται τις φιλανθρωπικές δράσεις του Κλήρου».
Ως εκ τούτου, ο Μπέλι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η «πολύ καταστροφική εκστρατεία» δεν είναι μόνο «να φιμώσει εκείνα τα τμήματα της χριστιανικής κοινότητας που θεωρούν δυσαρεστημένα», αλλά για να «εξαντλήσει την αγάπη του πληθυσμού για τον Χριστό και την Εκκλησία του».
Οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Ντάνιελ Ορτέγκα και της Καθολικής Εκκλησίας βιώνουν στιγμές μεγάλης έντασης, με αποκορύφωμα τις απελάσεις και φυλακίσεις ιερέων, την απαγόρευση θρησκευτικών δραστηριοτήτων και την αναστολή των διπλωματικών σχέσεων.
Eπιμέλεια – Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος
Πηγή: ΕFE