Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

Δύο Καθηγητές του ΕΚΠΑ παρουσιάζουν τα αρχικά ευρήματα του Δικτύου χαρτογράφησης του καρκίνου

Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ αναλύουν την σημασία της ετερογένειας του καρκίνου και τα ευρήματα του Δικτύου χαρτογράφησης, εστιάζοντας στη βελτίωση των θεραπευτικών προσεγγίσεων και στην κατανόηση της καρκινογένεσης.
  • Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, Μιχάλης Λιόντος και Θάνος Δημόπουλος, τονίζουν τη σημασία της κατανόησης της ετερογένειας του καρκίνου για τη βελτίωση των θεραπειών, καθώς οι καρκινικοί όγκοι διαφέρουν σημαντικά ακόμη και αν προέρχονται από το ίδιο όργανο.
  • Ξεκίνησε το 2018 η ερευνητική πρωτοβουλία "Δίκτυο Χαρτογράφησης του Καρκίνου στον Άνθρωπο", η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία τρισδιάστατων χαρτών των νεοπλασιών για την κατανόηση της βιολογίας της νόσου και την ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών.
  • Οι πρόσφατες μελέτες έχουν αποκαλύψει πολύτιμα δεδομένα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, επισημαίνοντας τη σημασία της ομαδικής δράσης κυττάρων στη διαδικασία της καρκινογένεσης και την ανάγκη για εξατομικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Η καλύτερη κατανόηση της ετερογένειας του καρκίνου είναι θεμελιώδης για την βελτίωση των θεραπειών.

Η σύγχρονη θεραπευτική του καρκίνου, με τη χρήση των διαφόρων μορφών ανοσοθεραπείας και των στοχευουσών θεραπειών, έχει συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση της επιβίωσης των ασθενών. Η πρόοδος αυτή έχει επέλθει ως αποτέλεσμα της καλύτερης κατανόησης των μηχανισμών που προάγουν την καρκινογένεση αλλά και των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών των καρκινικών κυττάρων.

Ο καρκίνος όμως είναι μια ετερογενής νόσος. Όπως τονίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής κλινικής Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μιχάλης Λιόντος (Επίκουρος Καθηγητής Θεραπευτικής Ογκολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής) αναφέρουν ότι τα νεοπλάσματα διαφορετικών ασθενών ακόμη και αν έχουν ξεκινήσει από το ίδιο όργανο έχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους.

Καρκίνος: Πρωτοποριακή ανακάλυψη οδηγεί σε πιο αποτελεσματική και λιγότερο επιβλαβή θεραπεία

Η ετερογένεια του καρκίνου όμως επεκτείνεται και στις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στα καρκινικά κύτταρα του ίδιου ασθενούς, τόσο χωρικά (μεταξύ των διαφορετικών εστιών της νόσου) όσο και χρονικά (οι αλλαγές που παρατηρούνται στα καρκινικά κύτταρα σε βάθος χρόνου και μετά την εφαρμογή θεραπειών).

Η ετερογένεια του καρκίνου και η αποτυχία των θεραπειών

Η ετερογένεια του καρκίνου είναι βασικό στοιχείο που συμβάλλει στην αποτυχία των θεραπειών καθώς αυξάνει την πιθανότητα να υπάρχουν κλώνοι καρκινικών κυττάρων ανθεκτικών στην εφαρμοζόμενη αγωγή. Η καλύτερη κατανόηση της ετερογένειας του καρκίνου είναι επομένως θεμελιώδης για την βελτίωση των θεραπειών.

Καρκίνος: Επαναστατική ανοσοθεραπεία στοχεύει με ακρίβεια όγκους του εγκεφάλου

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε το 2018 από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Ηνωμένων Πολιτειών η ερευνητική πρωτοβουλία «Δίκτυο Χαρτογράφησης του Καρκίνου στον Άνθρωπο» (Human Tumor Atlas Network – HTAN). Ο σκοπός αυτής της ερευνητικής προσπάθειας είναι να διαμορφώσει λεπτομερείς τρισδιάστατους χάρτες διαφόρων νεοπλασιών που θα περιλαμβάνουν τα υποκείμενα κυτταρικά, μοριακά και χωροταξικά χαρακτηριστικά τους, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τη βιολογία της νόσου.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, αλλά και σε συναφή περιοδικά του ίδιου εκδοτικού οίκου, μια σειρά από ερευνητικές εργασίες που περιγράφουν πρωτοποριακές τεχνολογίες και μεθοδολογίες που είναι απαραίτητες για την μελέτη προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων στο επίπεδο του κάθε κυττάρου του όγκου χωριστά αλλά και σε βάθος χρόνου. Οι δημοσιεύσεις αυτές παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την καρκινογένεση και μάλιστα τα δεδομένα θα είναι ελεύθερα διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα ώστε να επιταχύνουν την έρευνα για τον καρκίνο.

Μελέτη για τον καρκίνο παχέος εντέρου

Μια σειρά από δημοσιεύσεις μελέτησαν την εξέλιξη του καρκίνου παχέος εντέρου τόσο σε ασθενείς με σποραδική νόσο όσο και σε αυτούς με σύνδρομο οικογενούς πολυποδιάσης. Από τις μελέτες αυτές προκύπτουν πολύτιμα δεδομένα για τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά την αρχή της καρκινογένεσης συγκρίνοντας τα φυσιολογικά κύτταρα με αυτά που υπάρχουν σε αδενωματώδεις πολύποδες αλλά και τα καρκινικά κύτταρα του πρωτοπαθούς όγκου και τελικά αυτά των μεταστατικών εστιών.

Καρκίνος του εντέρου: Οι 3 λόγοι που αυξάνεται στους νέους – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε

Οι αλλαγές αυτές αποτυπώνονται σε επίπεδο μιας σειράς βιομορίων όπως είναι το DNA και το RNA και οι πρωτεΐνες αλλά και τα προϊόντα του μεταβολισμού και η οργάνωση των συστατικών των χρωμοσωμάτων. Πέρα από τον πλήρη χαρακτηρισμό των αλλαγών που πλέον είναι διαθέσιμος στην επιστημονική κοινότητα και την ανάπτυξη εργαλείων για την μελέτη των κυττάρων αυτών, οι δημοσιεύσεις αυτές απέδειξαν ότι η ανάπτυξη του καρκίνου παχέος εντέρου δεν είναι συνέπεια του μετασχηματισμού ενός μεμονωμένου κυττάρου αλλά ομάδας κυττάρων που συνεισφέρουν στην καρκινογενετική διαδικασία.

Επιπλέον, από τη σύγκριση των δειγμάτων προέκυψε ότι τα καρκινικά κύτταρα στην πρωτοπαθή εστία του εντέρου αποδιαφοροποιούνται και αποκτούν ικανότητα να μεθίστανται μέσω ενός συγκεκριμένου μοριακού μονοπατιού που καθορίζεται από τον παράγοντα PROX1. Στα κύτταρα από τις μεταστατικές εστίες, η δράση του παράγοντα αυτού είναι κατεσταλμένη με συνέπεια να αποκτούν πλαστικότητα και να λαμβάνουν διάφορες μορφολογίες προσαρμοζόμενα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μικροπεριβάλλοντος που έχουν μετασταθεί, αλλά και στην φυσική πίεση της θεραπείας αποτελώντας την εστία της αντοχής στους θεραπευτικούς παράγοντες.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Αυξάνεται ραγδαία σε ηλικίες 20-44 ετών – Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τα δεδομένα

Τα ευρήματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διάκριση των ασθενών με τοπική νόσο που έχουν υψηλό κίνδυνο να υποτροπιάσουν όπως και στην ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών για τη μεταστατική νόσο.

Τέλος, από τις δημοσιευθείσες μελέτες ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα της έρευνας που αποτύπωσε τρισδιάστατα τα χαρακτηριστικά των κυττάρων του όγκου αλλά και του μικροπεριβάλλοντός του σε διάφορους τύπους καρκίνου. Από τη μελέτη αυτή προέκυψε η μοριακή ετερογένεια των καρκινικών κυττάρων σε σχέση με την απόσταση που έχουν από την περιφέρεια του όγκου και την αλληλεπίδραση με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και του στρώματος του όγκου.

Η περαιτέρω μελέτη αυτών των χωρικών διαφοροποιήσεων και μάλιστα σε σχέση με εφαρμοζόμενους θεραπευτικούς παράγοντες μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην κατανόηση των μηχανισμών αντοχής του καρκίνου σε θεραπείες και την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα πρώτο βήμα στην καλύτερη κατανόηση της βιολογίας του καρκίνου που είναι απαραίτητη για τον σχεδιασμό περισσότερο αποτελεσματικών θεραπευτικών προσεγγίσεων, τονίζουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Επιπλέον, δημιουργείται ένα αποθετήριο πολύτιμων δεδομένων για περαιτέρω έρευνες όπως και εργαλεία μοριακής και βιοπληροφορικής ανάλυσης που μπορούν να επιταχύνουν την έρευνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Η χαρτογράφηση του γονιδιώματος διαφόρων νεοπλασιών (The Cancer Genome Atlas-TCGA) αποτέλεσε το πρώτο σημαντικό βήμα που οδήγησε στην ανάπτυξη στοχευουσών θεραπειών για πολλές κακοήθειες. Προγράμματα όπως το ΗΤΑΝ αναμένεται να συμβάλλουν στην περαιτέρω αποτελεσματικότητα και εξατομίκευση των διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων για τον καρκίνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η πώληση εξαρτημάτων και συστημάτων ραντάρ για μαχητικά F-16 στην Ταϊβάν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση ανταλλακτικών και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το πικάντικο συστατικό που μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και ανακουφίζει από πόνο και ρινική συμφόρηση

Η καψαϊκίνη, που περιέχεται σε πικάντικα τρόφιμα όπως το τσίλι, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ανακουφίζει από τη ρινική συμφόρηση και προστατεύει...

Είναι στρες ή μια πάθηση; Πώς να διαπιστώσετε αν έχετε ψυχοσωματικά συμπτώματα

Οι γυναίκες διαγιγνώσκονται με άγχος σχεδόν διπλάσιες φορές σε σχέση με τους άνδρες, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει την σωστή ιατρική φροντίδα για άλλες...

Προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις θα πραγματοποιούνται και σε ιδιωτικές μονάδες ΠΦΥ

Το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε τροποποίηση για την διενέργεια προληπτικών καρδιολογικών εξετάσεων και σε ιδιωτικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.Η απόφαση προήλθε από συνάντηση της...

Λίπος στην κοιλιά: Η καλύτερη τεχνική για απώλεια βάρους πριν τα Χριστούγεννα – Τι περιλαμβάνει

Ο Δρ. Michael Mosley, Βρετανός γκουρού της δίαιτας, προτείνει ασκήσεις με αντιστάσεις ως την πιο αποτελεσματική μέθοδο για την απώλεια κοιλιακού λίπους, υπογραμμίζοντας τα...

Νεοπλασίες του ήπατος: Καινοτόμος τεχνική με ραδιοεμβολισμό προσφέρει ελπίδες στους ασθενείς

Ο ραδιοεμβολισμός είναι μια καινοτόμος και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας για ασθενείς με νεοπλασίες του ήπατος, που εφαρμόζεται κυρίως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, το οποίο...

Οι 6 τροφές που «καίνε θερμίδες» κατά την κατανάλωση, σύμφωνα με διατροφολόγο

Ο διατροφολόγος Πάμπλο Οχέδα προτείνει έξι τροφές με υψηλή θερμογενετική δράση που βοηθούν στην καύση θερμίδων κατά την κατανάλωσή τους, όπως η κανέλα, το...

Ποια διατροφικά συμπληρώματα δεν πρέπει να συνδυάζετε – Προκαλούν σοβαρές οργανικές βλάβες

Ορισμένα διατροφικά συμπληρώματα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές οργανικές βλάβες όταν συνδυάζονται, με επικίνδυνους συνδυασμούς όπως το εκχύλισμα μαγιάς κόκκινου ρυζιού και η νιασίνη να...

Τα 5 συνηθισμένα φάρμακα που μπορεί να οδηγήσουν σε άνοια, σύμφωνα με ειδικό – Τα χρησιμοποιείτε;

Ορισμένα κοινά φάρμακα, όπως αντιισταμινικά, αντιχολινεργικά, οπιοειδή, αναστολείς αντλίας πρωτονίων και βενζοδιαζεπίνες, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με έρευνες.Οι μακροχρόνιες χρήσεις...

Οδηγός Υγείας: Βοήθημα για την κατανόηση ιατρικών όρων και την ανεύρεση αξιόπιστων πηγών υγείας

Το 35% των πολιτών στην Ελλάδα έχει δυσκολίες στην κατανόηση και αξιοποίηση πληροφοριών υγείας, με το 12% να έχει πολύ χαμηλή εγγραμματοσύνη υγείας, κάτι...

«Η καρδιά του γιου μου ήταν έτοιμη να σταματήσει» – Το σημάδι στην άσκηση του 11χρονου που διέκρινε η μαμά του

Ένα 11χρονο αγόρι, ο Leo Powell, διαγνώστηκε με αταξία Friedreich, μια σοβαρή κληρονομική πάθηση που επηρεάζει τα νεύρα και την καρδιά, μετά από παρατηρήσεις...