- Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται με αποδόσεις χαμηλότερες από τα γαλλικά, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,90% και το γαλλικό στο 2,91%.
- Οι πιέσεις στα γαλλικά ομόλογα προέρχονται από την πολιτική αβεβαιότητα γύρω από την κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ, η οποία βρίσκεται υπό απειλή κατάρρευσης λόγω του προϋπολογισμού που προτείνει.
- Στη δευτερογενή αγορά, οι συναλλαγές για ελληνικά ομόλογα ανήλθαν σε 206 εκατ. ευρώ, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να παραμένει χαμηλότερη από εκείνη του γερμανικού, δημιουργώντας περιθώριο 1,88%.
Με αποδόσεις χαμηλότερες από εκείνες των γαλλικών διαπραγματεύονταν τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο ΗΔΑΤ στο 2,90% ενώ εκείνη του αντίστοιχου γαλλικού κυμαίνονταν την ίδια ώρα στο 2,91%.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις συνεχιζόμενες πιέσεις που δέχονται τα γαλλικά ομόλογα, καθώς η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Σημειώνεται ότι τα κόμματα της ακροδεξιάς αλλά και αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση του Μπαρνιέ λόγω του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή, ο οποίος περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών ύψους 60 δισεκ. ευρώ. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η κατάρρευση της γαλλικής κυβέρνησης θα σήμαινε ότι κάθε προσπάθεια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Πιο αναλυτικά, στη δευτερογενή αγορά και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 206 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,91% έναντι 2,03% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,88%.