- Οι αστυνομικοί υποβάλλονται κάθε 4 χρόνια σε απαρχαιωμένα ψυχομετρικά τεστ και διαδικασίες που διαρκούν λιγότερο από μία ώρα, με ερωτήσεις που δεν εντοπίζουν πραγματικά ψυχολογικά προβλήματα.
- Οι εξετάσεις διενεργούνται από επιτροπές που αποτελούνται από ψυχολόγους, χωρίς την παρουσία ψυχιάτρων, γεγονός που οδηγεί σε ανεπαρκή αξιολόγηση των υποψηφίων.
- Τα ψυχομετρικά τεστ της ΕΛΑΣ βασίζονται σε παλαιά μοντέλα των ΗΠΑ και περιλαμβάνουν τεστ γνωστικών ικανοτήτων και ένα τεστ προσωπικότητας, χωρίς να εντοπίζονται κρίσιμα ψυχολογικά ζητήματα.
Ψυχομετρικά τεστ ή τεστ προσωπικότητας περασμένων δεκαετιών, επιτροπές από άπειρους ψυχολόγους και όχι ψυχιάτρους και τυπικές διαδικασίες που διαρκούν λιγότερο από μια ώρα, συνθέτουν το παζλ των εξετάσεων, στις οποίες υποβάλλονται κάθε περίπου 4 χρόνια οι 60.000 αστυνομικοί.
Όπως περιγράφουν έμπειροι αξιωματικοί, η όλη διαδικασία «γίνεται για να γίνεται» και σχεδόν όλοι οι εξεταζόμενοι αστυνομικοί περνούν με ευκολία την απαρχαιωμένη διαδικασία.
Ερωτήσεις, όπως «αγαπάτε τον πατέρα σας;» ή «σας αρέσει η φύση;» αποτελούν συνήθως το ερωτηματολόγιο.
«Αν κάποιος απαντήσει ότι δεν του αρέσει η φύση και στην επόμενη ερώτηση γράψει ότι θα ήθελε να γίνει δασοφύλακας, τότε υποτίθεται ότι απαντά αντιφατικά και ίσως αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Όμως, κανείς δεν είναι ηλίθιος να απαντήσει ότι αισθάνεται στην περίπτωση που είναι ψυχολογικά ασταθής» αναφέρει αστυνομικός και προσθέτει «με ερωτήσεις, όπως ”ζωγραφίστε έναν άνδρα και μία γυναίκα ή βάλτε τους αριθμούς στη σειρά”, δεν εντοπίζονται κακοποιητές αστυνομικοί κλπ».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο newsit.gr ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιανατολικής Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης, «τα τεστ αυτά προσωπικότητας μπορούν σε περίπτωση που πραγματικά γράψει ό,τι νιώθει ο εξεταζόμενος αστυνομικός να δείξουν τρανταχτές περιπτώσεις ψυχοπαθητικών προσωπικοτήτων και οι επιτροπές που αποτελούνται από ψυχολόγους και μόνο είναι ανεπαρκείς, προκειμένου να διαπιστώσουν μέσα σε λίγο χρόνο διαταραχές που μπορεί να έχει ο εξεταζόμενος».
«Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζονται έμπειροι ψυχίατροι που μπορεί να μην ανήκουν στο επιστημονικό προσωπικό της Αστυνομίας, αλλά να είναι συνεργάτες της ΕΛΑΣ και να συμβουλεύουν αποτελεσματικά τους ένστολους», τονίζει ο ίδιος.
Ένας αστυνομικός θα κληθεί κάθε περίπου 4 χρόνια να περάσει από την επιτροπή, εκτός αν κάποιος συνάδελφός του ή ο προϊστάμενός του τον καταγγείλει για περίεργη συμπεριφορά.
Η διαδικασία κρατάει περίπου μία ώρα και οι εξεταζόμενοι καλούνται συνήθως πέντε πέντε να απαντήσουν στις ερωτήσεις.
Τα ψυχομετρικά τεστ της ΕΛΑΣ αποτελούν αντιγραφή αντίστοιχων τεστ των ΗΠΑ πριν όμως αρκετές δεκαετίες.
Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές: Πρόκειται για τέσσερα τεστ γνωστικών ικανοτήτων κι ένα τεστ προσωπικότητας.
Ειδικότερα, οι υποψήφιοι εξετάζονται στα:
1. Τεστ Διαγραμματικού Συλλογισμού
2. Τεστ Αριθμητικού Συλλογισμού
3. Τεστ Χωρικού Συλλογισμού
4. Τεστ Λεκτικού Συλλογισμού
5. Τεστ Προσωπικότητας