Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024

Σε θετική ατμόσφαιρα η συνάντηση Μητσοτάκη – Στάρμερ: Τι συζητήθηκε – Για κοινή χρήση των Γλυπτών αναφέρεται το Βρετανικό Μουσείο

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Στάρμερ εστιάζει στην ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, με κεντρικό θέμα τη δυνατότητα κοινής χρήσης των Γλυπτών του Παρθενώνα και τις διμερείς σχέσεις σε τομείς όπως η οικονομία και ο τουρισμός.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κιρ Στάρμερ συναντήθηκαν στη Ντάουνινγκ Στριτ, όπου συζητήθηκαν θέματα όπως η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να δηλώνει ότι η κυβέρνησή του δεν θα σταθεί εμπόδιο σε συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο.
  • Οι δύο ηγέτες ανέφεραν την επιθυμία τους για ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός και η ναυτιλία, ενώ τόνισαν και την ανάγκη για αμοιβαία στήριξη σε διεθνή ζητήματα.
  • Το Βρετανικό Μουσείο μίλησε για "κοινή χρήση" των Γλυπτών, προκειμένου να διατηρηθεί η ακεραιότητα της συλλογής του, παρακάμπτοντας τη συζήτηση για την κυριότητα των Γλυπτών.

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κιρ Στάρμερ φέρεται να είπε πως εάν υπάρξει συναίνεση από το Βρετανικό Μουσείο, η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο.

Στενότερη συνεργασία φιλοδοξεί με την Ελλάδα ο Κιρ Στάρμερ – για κοινή χρήση των Γλυπτών μιλάει το Βρετανικό Μουσείο

Στη συνάντηση των δύο ηγετών συζητήθηκαν διμερή θέματα που αφορούν την οικονομία, τον τουρισμό και τη ναυτιλία, με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο να σηματοδοτεί την επαναπροσέγγιση Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στρίτ

Η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στρίτ για τη συνάντηση ήταν επικεντρωμένη στη σημασία της σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας με τον Κιρ Στάρμερ να επαναλαμβάνει τη φιλοδοξία του για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χώρων και στο πλαίσιο του ευρύτερου στόχου του για βελτίωση της σχέσης με τους εταίρους σε όλη την Ευρώπη.

Προτεραιότητες για τη βρετανική κυβέρνηση είναι το εμπόριο, οι επενδύσεις, η εκπαίδευση και η άμυνα, αλλά και η παράτυπη μετανάστευση που είναι ψηλά στην ατζέντα του Κιρ Στάρμερ και είναι ένα θέμα στο οποίο η χώρα μας έχει μεγάλη εμπειρία.

Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό συμφώνησαν ότι υπάρχουν ισχυρές ευκαιρίες για ανάπτυξη και ενίσχυση αυτής της συνεργασίας.

Στάρμερ και Μητσοτάκης βρήκαν κοινό πεδίο και στη στάση τους απέναντι στις παγκόσμιες συγκρούσεις καθώς και οι δύο υπογράμμισαν την ακλόνητη υποστήριξή τους στην Ουκρανία και επανέλαβαν την επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για να καταστεί δυνατή η περιφερειακή σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.  

«Ο Κιρ Στάρμερ καλωσόρισε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το επόμενο έτος ως μια ευκαιρία να συνεχιστούν αυτές οι σημαντικές συζητήσεις” αναφέρει η δήλωση του γραφείου του Βρετανού πρωθυπουργού. 

Όσον αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν υπάρχει αναφορά στην ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στρίτ, ωστόσο οι πληροφορίες λένε, ότι το θέμα ετέθη από τον κ. Μητσοτάκη και μάλιστα η ελληνική πλευρά χαιρετίζει το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μία πιθανή συμφωνία. 

Στη δήλωση του την Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κιρ Στάρμερ είπε ότι η θέση τους παραμένει ίδια, ότι δηλαδή “αποτελεί θέμα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Βρετανικού Μουσείου”, αλλά και “δεν προτίθενται να αλλάξουν το νόμο του 1963” που αφορά αποκλειστικά το Βρετανικό μουσείο και κανένα άλλο ίδρυμα της χώρας, και ο οποίος νόμος δεν επιτρέπει την επιστροφή αρχαιοτήτων σε χώρες καταγωγής τους, εκτός και εάν “είναι αντίγραφα, κατεστραμμένα ή θεωρούνται «ακατάλληλα» για τη συλλογή”.

Ίσως γι’ αυτό τον λόγο, σε δήλωση του στην ΕΡΤ το Βρετανικό μουσείο κάνει λόγο πλέον για “κοινή χρήση των μεγαλύτερων αντικειμένων τους ώστε και το παγκόσμιο κοινό να τα απολαμβάνει, αλλά και να διατηρήσουν την ακεραιότητα της συλλογής στο μουσείο”.

Με αυτό τον τρόπο φαίνεται ότι προσπαθούν να ξεπεράσουν τη σκόπελο της κυριότητας των Γλυπτών που αποτελεί κόκκινη γραμμή και για τις δύο πλευρές αλλά και τον περιορισμό του νόμου Βρετανικό Μουσείο 1963

Ολόκληρη η δήλωση του εκπροσώπου του Βρετανικού Μουσείου:

“Οι συζητήσεις με την Ελλάδα για μια εταιρική σχέση του Παρθενώνα είναι σε εξέλιξη και εποικοδομητικές. 

“Πιστεύουμε ότι αυτό το είδος μακροπρόθεσμης συνεργασίας θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων αντικειμένων μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που διατηρούμε στο μουσείο”.

Τι συζήτησαν

Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και εξέφρασαν την αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας με έμφαση στην οικονομία, τη ναυτιλία και στον τουρισμό.

Συζήτησαν ακόμη την κοινή πρόκληση του μεταναστευτικού, τον συντονισμό των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις ευρω-βρετανικές σχέσεις, την αναθέρμανση των οποίων στηρίζει η Ελλάδα, τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και το Κυπριακό.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Στάρμερ έχει στόχο να πιάσει το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει οι δύο ηγέτες, το Νοέμβριο του 2023 όταν ο Κιρ Στάρμερ ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης, με τον πρωθυπουργό να θέτει ξανά το θέμα των Γλυπτών.

«Το ζήτημα ετέθη, άλλωστε, είναι ένα διαρκές αίτημα που η Ελλάδα συζητεί με το Βρετανικό Μουσείο. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο εφόσον υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας στο ΕΡΤNews η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη  τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί διεθνώς θετικό κλίμα για τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών στη χώρα προέλευσής τους.

«Χρειάζεται χρόνος, διότι η κάθε πλευρά έχει τις κόκκινες γραμμές της» πρόσθεσε η υπουργός πολιτισμού και συμπλήρωσε: «Έχουν γίνει σημαντικά βήματα».

Aποστολή: Δημήτρης Γκάτσιος, ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Αυτός είναι ο 57χρονος φυγόδικος στο Λουξεμβούργο για απάτες 5,4 εκατομμυρίων ευρώ που συνελήφθη στην Αθήνα

Συνελήφθη στην Αθήνα 57χρονος καταζητούμενος από το Λουξεμβούργο, με...

Ισχύει η στρατιωτική συμφωνία Βόρειας Κορέας-Ρωσίας – Ενισχύθηκε η συνεργασία των δύο χωρών

Η αμυντική συμφωνία μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ρωσίας τέθηκε...

Διεθνής Αμνηστία: Το Ισραήλ διαπράττει «σφαγή» στη Γάζα

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ για «γενοκτονία» κατά...

Η Παλαιστινιακή Αρχή αποδοκιμάζει εισβολή του Ισραήλ σε κλινική στη Δυτική Όχθη

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την ισραηλινή επιδρομή σε νοσοκομείο...

Ο Πειραιάς φώτισε το χριστουγεννιάτικο δέντρο με 100.000 λαμπιόνια – Γλέντι με συναυλία της Κατερίνας Λιόλιου

Ο Πειραιάς φωταγώγησε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο με 100.000 λαμπιόνια,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το καινούργιο προεδρείο της Βουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ομόφωνα εγκρίθηκαν οι προτάσεις του Σωκράτη Φάμελλου για το νέο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.Νέος γραμματέας της Κ.Ο. είναι ο Διονύσης Καλαματιανός, ενώ...

Π. Αμυράς: Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες για τις τράπεζες, όχι πυροτεχνήματα

Ο Πάνος Αμυράς δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε θεσμικές συζητήσεις με την αντιπολίτευση, ειδικά μετά τις αλλαγές στην κοινοβουλευτική ισορροπία.Αναφέρθηκε στην εθνική...

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συνέρχεται: «Ξεκίνημα, κάλεσμα, εξωστρέφεια» το μήνυμα του Σ. Φάμελλου – Το Σάββατο συνεδριάζει η ΚΕ

Ο Σωκράτης Φάμελλος παρουσίασε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη περίοδο, τονίζοντας την ανάγκη για ενότητα και εξωστρέφεια του κόμματος.Απευθύνθηκε σε πρώην μέλη...

Γ. Γεραπετρίτης: Άμεση επίλυση στην Ουκρανία – Να σεβαστεί η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν και τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα, στο πλαίσιο της...

Κ. Καραγκούνης για συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη: Εύχομαι να υπάρχει πνεύμα συναίνεσης, ιδιαίτερα στα εθνικά ζητήματα – Εκεί θεωρώ απαιτείται και η σύμπνοια

Ο Κώστας Καραγκούνης εξέφρασε την ελπίδα για πνεύμα συναίνεσης στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη, ιδιαίτερα στα εθνικά ζητήματα, τονίζοντας τη σημασία της σύμπνοιας ανάμεσα στα κόμματα.Αναφέρθηκε...

Παρακολουθήστε ζωντανά την ομιλία του Σ. Φάμελλου στη Βουλή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου, νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μεταδίδεται ζωντανά από την Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.Η μετάδοση γίνεται μέσω της ιστοσελίδας ertnews.gr.Η...

Στόχος Μητσοτάκη ο ανοιχτός δίαυλος, «η συναίνεση απαιτεί δύο» δηλώνει ο Ανδρουλάκης – Συζήτηση για το δημογραφικό

Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη, που ήταν η πρώτη από το 2021, επισημάνθηκε η ανάγκη για ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και...

Μ. Αποστολάκη : Πολιτική και κοινωνική ανάγκη η φορολόγηση των 4 δις κερδών των τραπεζών

Η Μιλένα Αποστολάκη υπογραμμίζει την ανάγκη φορολόγησης των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ κερδών των τραπεζών, θεωρώντας το μέτρο κοινωνική και πολιτική επιταγή που δεν θα...

Ν. Ανδρουλάκης: Η συνεργασία απαιτεί δύο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι η συνεργασία απαιτεί τη συναίνεση και των δύο πλευρών, δηλαδή της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.Κατά τη συνάντηση με τον...

Βουλή: Πρόταση της Νέας Αριστεράς για συλλογικά συμβόλαια, κατώτατο μισθό και επιστροφή 13ου και 14ου μισθού

Η Νέα Αριστερά προτείνει την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο...