Ινδία: Επιστήμονες δημιουργούν καινοτόμα φάρμακα για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής

Επιστήμονες στην Ινδία αναπτύσσουν καινοτόμα φάρμακα για την καταπολέμηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων, ενώ παράλληλα τονίζουν την ανάγκη μεταρρύθμισης στη συνταγογράφηση και προώθησης καλύτερων πρακτικών υγείας.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Η μικροβιακή αντοχή προκαλεί σοβαρές κρίσεις στην Ινδία, με 300.000 θανάτους το 2019 και σχεδόν 60.000 νεογέννητα θύματα ετησίως, ενώ οι υπερβακτήρια ευθύνονται για 1,14 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2021.
  • Επιστήμονες στην Ινδία αναπτύσσουν καινοτόμα φάρμακα όπως το Enmetazobactam και το Zaynich, που δείχνουν σημαντική αποτελεσματικότητα κατά των ανθεκτικών βακτηρίων και έχουν ήδη ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε πολλές χώρες.
  • Οι γιατροί προειδοποιούν για την υπερβολική συνταγογράφηση αντιβιοτικών και προτείνουν τη χρήση αντιβιοτικών στενού φάσματος, επισημαίνοντας την ανάγκη για βελτίωση των πρακτικών συνταγογράφησης και την εφαρμογή ολιστικών προσεγγίσεων στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής.

Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά υπερβακτήρια ευθύνονταν άμεσα για 1,14 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2021, σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό «The Lancet». Τα αντιβιοτικά – τα οποία θεωρούνται η πρώτη γραμμή άμυνας έναντι σοβαρών λοιμώξεων- ήταν αναποτελεσματικά στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις.

Η Ινδία συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη μικροβιακή αντοχή. Μόνο το 2019, οι λοιμώξεις που προκλήθηκαν από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, ευθύνονταν για περίπου 300.000 θανάτους. Επίσης, ευθύνονται για τον θάνατο σχεδόν 60.000 νεογνών κάθε χρόνο.

Ωστόσο, επιστήμονες στην Ινδία αναπτύσσουν νέα φάρμακα που δείχνουν δυνατότητες καταπολέμησης των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά παθογόνων. Το Enmetazobactam της Orchid Pharma είναι το πρώτο αντιμικροβιακό φάρμακο που αναπτύχθηκε στην Ινδία και έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Αυτό το ενέσιμο φάρμακο αντιμετωπίζει σοβαρές καταστάσεις όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πνευμονία και λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος, στοχεύοντας τους αμυντικούς μηχανισμούς των βακτηρίων και όχι τα ίδια τα βακτήρια. Τα βακτήρια παράγουν συχνά ένζυμα, όπως η β-λακταμάση, για να καταστρέψουν τα αντιβιοτικά. Η ενμεταζοβακτάμη συνδέεται στενά με αυτά τα ένζυμα, εξουδετερώνοντάς τα και επιτρέποντας στο αντιβιοτικό να σκοτώσει αποτελεσματικά τα βακτήρια. Κλινικές δοκιμές σε 19 χώρες  στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 ασθενείς έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητά του.

«Το φάρμακο έχει δείξει αξιοσημείωτη ισχύ έναντι αυτών των βακτηρίων που έχουν εξελιχθεί με τα χρόνια. Χορηγείται ενδοφλέβια στο νοσοκομείο και ειδικά σε ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, και δεν διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή», δήλωσε στο BBC ο Δρ. Μανίς Πολ, συν-εφευρέτης του φαρμάκου.

Η Wockhardt, με έδρα τη Βομβάη, δοκιμάζει ένα νέο αντιβιοτικό, που ονομάζεται Zaynich, για σοβαρές λοιμώξεις από βακτήρια ανθεκτικά στα φάρμακα. Το Zaynich, το οποίο αναπτύσσεται εδώ και 25 χρόνια, βρίσκεται τώρα σε δοκιμές Φάσης 3 και αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο έτος.

Ο Δρ. Χαμπίμπ Κορακιγουάλα, ιδρυτής και πρόεδρος της Wockhardt, αναφέρει ότι το Zaynich είναι ένα «πρωτοποριακό, μοναδικό στο είδος του νέο αντιβιοτικό που έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση όλων των μεγάλων υπερμικροβίων».

Το φάρμακο χορηγήθηκε σε 30 ασθενείς οι οποίοι ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και δεν ανταποκρίνονταν σε άλλα αντιβιοτικά.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι όλοι επέζησαν. Αυτό κάνει την Ινδία περήφανη», είπε.

Σε δοκιμή Φάσης 3 βρίσκεται η ναφιθρομυκίνη της Wockhardt, που κυκλοφορεί με το εμπορικό σήμα MIQNAF. Πρόκειται για μια τριήμερη από του στόματος θεραπεία για την βακτηριακή πνευμονία με ποσοστό επιτυχίας 97%. Οι κλινικές δοκιμές πρόκειται να ολοκληρωθούν το επόμενο έτος και μόλις εγκριθεί, θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

Μια βιοφαρμακευτική εταιρεία, η Bugworks Research, συνεργάζεται με τη μη κερδοσκοπική Global Antibiotic Research and Development Partnership, με έδρα τη Γενεύη, για την ανάπτυξη μιας νέας κατηγορίας αντιβιοτικών για τη θεραπεία σοβαρών λοιμώξεων ανθεκτικών στα φάρμακα. Το φάρμακο βρίσκεται επί του παρόντος στις πρώτες δοκιμές Φάσης 1.

Η GARDP συνεργάζεται επίσης με την Aurigene Pharmaceutical Services για την παραγωγή της ζολιφλοδασίνης, ενός νέου από του στόματος αντιβιοτικού για τη γονόρροια, μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια που παρουσιάζει αυξανόμενη αντοχή στα αντιβιοτικά. Η GARDP συνεργάστηκε επίσης με την ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία Shionogi για τη διανομή του cefiderocol – ενός καινοτόμου αντιβιοτικού που έχει λάβει έγκριση από τον FDA για δύσκολες λοιμώξεις όπως οι ουρολοιμώξεις και η ενδονοσοκομειακή πνευμονία- σε 135 χώρες, με σχέδια για παραγωγή στην Ινδία.

Οι γιατροί στην Ινδία επισημαίνουν το πρόβλημα της υπερβολικης συνταγογραφησης αντιβιωτικών

Ωστόσο, οι γιατροί λένε ότι οι πρακτικές συνταγογράφησης φαρμάκων στην Ινδία χρειάζονται επειγόντως μεταρρύθμιση. Τα αντιβιοτικά ευρέος φάσματος, τα οποία στοχεύουν πολλούς τύπους βακτηρίων, αλλά μπορούν και να σκοτώσουν καλά βακτήρια, να προκαλέσουν παρενέργειες και να αυξήσουν την αντοχή στα αντιβιοτικά, ενθαρρύνοντας έτσι την εμφάνιση ανθεκτικών στα φάρμακα βακτηριακών μεταλλάξεων.

Αντίθετα, λένε οι γιατροί, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα αντιβιοτικά στενού φάσματος. Το πρόβλημα είναι ότι συχνά τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν αντιβιογραφήματα -κατευθυντήριες οδηγίες για τα αντιβιοτικά που βασίζονται στη μικροβιολογία- αναγκάζοντας τους γιατρούς να συνταγογραφούν «ευρέως και τυφλά».

Η ταχεία μετάλλαξη των βακτηρίων, η οποία μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγες ώρες, υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα μιας ολιστικής προσέγγισης. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, να βελτιωθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού, να ενισχυθούν οι πολιτικές ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων, μεταξύ άλλων. «Η καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής είναι μια πολύπλοκη, πολύπλευρη πρόκληση που συνδέεται με την ισότητα στην υγειονομική περίθαλψη και τη συστημική ευθύνη», εξηγεί η Δρ. Καμίνι Βάλια από το ICMR.

Το μήνυμα είναι σαφές: χωρίς επείγουσα δράση, διακινδυνεύουμε ένα μέλλον όπου ακόμη και σχετικά μικρές λοιμώξεις θα μπορούσαν να γίνουν μη θεραπεύσιμες.

ΠΗΓΗ: BBC


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Το HoReCa Empowered της Coca-Cola Τρία Έψιλον εμπνέει τους επαγγελματίες της καφεστίασης να χτίσουν το δικό τους success story

Πρωτομαγιά 2025: Αναλυτικός οδηγός δρομολογίων στην Αθήνα

Οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες λάτρευαν παθιασμένα τον Μέγα Αλέξανδρο – Αντέγραψαν ακόμα και το χτένισμά του

Μικρούτσικος: Το καρφί για τον Λιάγκα και η έκρηξη της Σκορδά – «Θέλεις να μην το παίξουμε πάλι;»

UEFA Europa και Conference League: Η συναρπαστική μάχη των ημιτελικών ζωντανά στην COSMOTE TV

Καιρός Πρωτομαγιάς: Θυελλώδεις άνεμοι αύριο και μετά καλοκαιρινή εισβολή με θερμοκρασίες-φωτιά έως 27°C

Άγιος Έρωτας: Η Θάλεια στέλνει τον Παύλο πίσω από τα κάγκελα και μετατρέπει τη ζωή της Χριστίνας σε εφιάλτη

ΑΣΕΠ: Μοναδική προθεσμία για 110 μόνιμες θέσεις στην ΕΥΠ

Πειραματόζωο: Το πρώτο reality άνθισε πολύ πριν το Big Brother και διακόπηκε με δικαστική παρέμβαση – Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από το ελληνικό Truman Show

Μυστήριο ή οπτική αυταπάτη; Αποκαλύπτουμε τι φέρονται να είδαν πάνω από τα σύννεφα, vid

ελίν: Εκτινάχθηκε κατά 11% ο συνολικός τζίρος το 2024

«Ξέσπασε» ο Γιώργος Τσαλίκης: «Έπιασες το παιδί από το λαιμό και το έβριζες χυδαία»

Θεσσαλονίκη: Μάστορας διαρρήκτης γλιστράει σε επιχειρήσεις μπουσουλώντας για να ξεγελάσει τον συναγερμό

Δήμοι: 37 θέσεις εργασίας χωρίς πτυχίο στα Τρίκαλα – Δείτε προθεσμίες

Μπαρτσελόνα – Ίντερ: Οι Καταλανοί διψούν για προβάδισμα πρόκρισης στον τελικό του Champions League

00:00 / 00:00

Γονόρροια: Βρέθηκε πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο αντιβιοτικό, το Gepotidacin, που υπόσχεται αποτελεσματική θεραπεία για τη γονόρροια. Το φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο με την ίδια...

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει...

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε...

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παπαδάκης: Οι… μούσες του – 6 παρουσιάστριες που απουσίαζαν από το συγκινητικό του αντίο

Ο Γιώργος Παπαδάκης, μια εμβληματική φιγούρα της ελληνικής τηλεόρασης,...

Μαριάννα Τουμασάτου: «Επειδή εγώ απέκτησα παιδί στα 43 χωρίς εξωσωματική, εσείς…» – Η κόρη...

Η Μαριάννα Τουμασάτου, καλεσμένη στην εκπομπή "Super Κατερίνα", μίλησε...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Μαγευτική παρουσία στο φαντασμαγορικό πάρτι για τα 50ά γενέθλιά της

Η Όλγα Κεφαλογιάννη γιόρτασε τα 50ά της γενέθλια με...

«Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό»: Η συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου που παγιδεύτηκε...

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική ιστορία του 14χρονου Αυστραλού...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ