- Η διαβούλευση για τον προϋπολογισμό 2025 συνεχίζεται στη Βουλή, με την Υπουργό Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, να ανακοινώνει μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και την αύξηση των κονδυλίων για επιδόματα γέννησης.
- Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει τη διάταξη για το δημογραφικό, ενώ οι αντιδράσεις από άλλα κόμματα, όπως η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά, αναφέρονται στις αυξήσεις της φτώχειας και των οικογενειακών προβλημάτων.
- Οι βουλευτές των κομμάτων εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για την οικονομική πολιτική και τα αναπτυξιακά σχέδια, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά τη δημόσια τραπεζική και το ΚΚΕ να χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό ως αντιλαϊκό.
Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται στην ολομέλεια της Βουλής, η πενθήμερη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού 2025. Η Υπουργός Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη μίλησε για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, για το δημογραφικό και για τα χρήματα που θα δοθούν ώστε να μπει φρένο στο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων θανάτων.
Στο μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να πει ότι υπερψηφίζει και την διάταξη αυτή. Αναμένεται το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα.
Πάντως, η υπουργός εξήγγειλε σήμερα μια σειρά από μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα αυξήσουμε όλα τα κονδύλια, δηλαδή στα επιδόματα γέννησης, ώστε οι νέοι να κάνουν παιδιά, να έχουν μια κατοικία, να είναι καλύτερες οι συνθήκες τους, να αναβαθμιστεί το οικογενειακό τους εισόδημα.
Όλα αυτά είναι αυξημένα τα κονδύλια κατά μερικά εκατομμύρια, όπως είπε και η υπουργός, ΚΔΑΠ για ΑμεΑ, κατασκηνώσεις, γεύματα στα σχολεία.
Τα όσα είπε η κ. Ζαχαράκη, προκάλεσαν την αντίδραση τόσο του Αλέξανδρου Καζαμία, βουλευτή από την Πλεύση Ελευθερίας όσο και της κυρίας Θεανώς Φωτίου από την Νέα Αριστερά, που είπε χαρακτηριστικά ότι το μόνο που φέρνετε δεν είναι αυξήσεις στα κονδύλια, αλλά αυξήσεις στη φτώχεια και προβλήματα στον οικογενειακό ισολογισμό.
Στο βήμα της Βουλής
Η υπουργός Οικογένειας και κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη, είπε: «Οι αποφάσεις μας έχουν μετρήσιμο αποτύπωμα.
Τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως, τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας, επισημάνθηκε και στις προηγούμενες ομιλίες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από το 2019 έως τώρα έχουν μειωθεί ή καταργηθεί περισσότερο από 60 φόροι.
Για εμάς λοιπόν, η κοινωνική πολιτική δεν έχει ένα συμπληρωματικό χαρακτήρα, αλλά είναι κεντρική επιλογή με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μέρος των επιπλέον εσόδων επιστρέφουν στα σπίτια των πολιτών».
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος τόνισε: «Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, σκέφτεστε λάθος, σχεδιάζετε λάθος, πορεύεστε λάθος. Αυτό που πρέπει να κάνουμε άμεσα είναι να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο, ώστε να χτίσουμε επιτέλους μια πραγματικά πατριωτική οικονομία που σκέφτεται, σχεδιάζει και υλοποιεί με μόνο γνώμονα την Ελληνίδα και τον Έλληνα. Για να το πετύχουμε αυτό, επαναλαμβάνω, δεν χρειάζονται λεφτόδεντρα. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, ξεκινώντας από τον τρόπο που λειτουργεί το πολιτικό σύστημα».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης ανέφερε: «Πάμε στις τράπεζες και να πάρουμε το παράδειγμα της Εθνικής που ο ΣΥΡΙΖΑ λέει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι πρέπει να ξαναγίνει δημόσια τράπεζα».
Ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός εθνικής οικονομίας, δήλωσε: «Δεν μπορεί σήμερα, το 2024 να ακούγονται στη Βουλή ζητήματα όπως κρατικοποιήσεις τραπεζών και οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτή τη δημοσιονομική εικόνα θα μπορούσε να μας επιβαρύνει με δισεκατομμύρια». Ο κ. Παπαθανάσης, μίλησε για τον πιο αναπτυξιακό προϋπολογισμό της τελευταίας 15ετίας.
Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, είπε πως: «Φιλανθρωπία από την πλευρά του κεφαλαίου, μην περιμένει κανείς μας. Τι είναι ο προϋπολογισμός; Θα σας πω τι είναι, είναι τόσο μόνοπαντος και τόσο αντιλαϊκός».
Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου