Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024

Στην κορυφή το μαγνήσιο για την υγεία του εγκεφάλου!

Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας καθημερινά για να λειτουργεί βέλτιστα, συμπεριλαμβανομένων υδατανθράκων , πρωτεϊνών , λίπους , βιταμινών, μετάλλων και νερού . Ενώ υπάρχουν πολλά μέταλλα που είναι βασικά για τη συνολική υγεία σας, το μαγνήσιο είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέταλλο που έχει ορισμένες συγκεκριμένες επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου .

Τι είναι το Μαγνήσιο;
Το μαγνήσιο είναι το τέταρτο πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα – μετά το ασβέστιο , το νάτριο και το κάλιο – και παίζει θεμελιώδη ρόλο στη ρύθμιση των διαφόρων βιολογικών διεργασιών που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία.

Αυτό το ισχυρό ορυκτό χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 300 ενζυμικά συστήματα του σώματος που συμβάλλουν:

Συσταλτικοί μύες, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.
Έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα .
Έλεγχος των επιπέδων ασβεστίου μέσα στα κύτταρα.
Δημιουργία ενέργειας.
Διατηρώντας τα οστά υγιή και δυνατά.
Δημιουργία DNA και RNA.
Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης .
Συνθετική πρωτεΐνη.
Μεταφορά ηλεκτρολυτών μέσω των κυτταρικών μεμβρανών.

Το μαγνήσιο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των ιδανικών επιπέδων άλλων μετάλλων – όπως το ασβέστιο, το κάλιο και ο ψευδάργυρος – στο σώμα. Αυτό το ορυκτό μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα , συμπληρώματα και ακόμη και ορισμένα φάρμακα, όπως αντιόξινα και καθαρτικά .

Η συνιστώμενη διατροφική δόση μαγνησίου για τους ενήλικες είναι 400 έως 420 χιλιοστόγραμμα κάθε μέρα για τους άνδρες και 310 έως 320 χιλιοστόγραμμα κάθε μέρα για τις γυναίκες.

Ενώ ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια εξέταση αίματος για να μετρήσει τα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα, τα επίπεδα στο αίμα δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τα επίπεδα μαγνησίου σε όλο το σώμα.

«Περισσότερο από το μισό μαγνήσιο του σώματος αποθηκεύεται στα οστά, επομένως το τεστ δεν μπορεί να σας δώσει μια πλήρη εικόνα», εξηγεί η Marion Nestle, επίτιμη καθηγήτρια διατροφής, μελετών τροφίμων και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στη Νέα Υόρκη.

Επειδή τα συμπτώματα ανεπάρκειας μαγνησίου – όπως ναυτία , έμετος , κόπωση, αδυναμία και απώλεια όρεξης – είναι επίσης κοινά συμπτώματα άλλων προβλημάτων υγείας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για να προσδιορίσετε την ακριβή αιτία των συμπτωμάτων σας.

Μαγνήσιο για την υγεία του εγκεφάλου
Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδηλώνει ότι η διατήρηση των σωστών επιπέδων μαγνησίου προστατεύει από χρόνιες ασθένειες και υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου, ενώ το χαμηλό μαγνήσιο συνδέεται όλο και περισσότερο με κίνδυνο νευρολογικών και ψυχιατρικών διαταραχών και μειωμένης διαχείρισης ασθενειών.

«Ως εκ τούτου, το μαγνήσιο παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου», λέει ο Δρ Michael del Junco, ειδικός εσωτερικής ιατρικής στο νοσοκομείο Providence St. Joseph στην κομητεία Orange της Καλιφόρνια.

Πώς ακριβώς όμως βοηθάει αυτό το ορυκτό τον εγκέφαλο;

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της φυσιολογικής λειτουργίας των νευρώνων και βοηθά στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι είναι οι χημικοί αγγελιοφόροι που βοηθούν τα κύτταρα του εγκεφάλου να επικοινωνούν μεταξύ τους και με το υπόλοιπο σώμα. Δύο νευροδιαβιβαστές συγκεκριμένα – το γλουταμικό και το γ-αμινοβουτυρικό οξύ, ή το GABA – εξαρτώνται από τα κατάλληλα επίπεδα μαγνησίου.

“Το γλουταμινικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της διαμόρφωσης της μάθησης και της μνήμης”, λέει η Candace Pumper, διαιτολόγος του προσωπικού του Ohio State University Wexner Medical Center στο Columbus. «Για να λειτουργεί σωστά ο εγκέφαλος, τα επίπεδα γλουταμικού πρέπει να ελέγχονται αυστηρά. Οποιαδήποτε ανισορροπία μπορεί να διαταράξει την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων».

Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί να οδηγήσουν σε περίσσεια γλουταμικού στον εγκέφαλο. Όταν συμβεί αυτό, τα νευρικά κύτταρα μπορεί να διεγερθούν υπερβολικά, οδηγώντας σε βλάβη των νευρικών κυττάρων ή/και θάνατο, μια κατάσταση γνωστή ως διεγερτική τοξικότητα του γλουταμικού που έχει εμπλακεί σε πολλές νευροεκφυλιστικές καταστάσεις, όπως η μυοτροφική πλευρική σκλήρυνση , η σκλήρυνση κατά πλάκας , η νόσος Alzheimer , η νόσος του Πάρκινσον . Νόσος Huntington, επιληψία , ημικρανίες , κατάθλιψη και χρόνιος πόνος .

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients υποδηλώνει ότι το μαγνήσιο έχει προστατευτική δράση σε καταστάσεις χρόνιου πόνου , άγχους και εγκεφαλικού . Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι υπάρχει καλή πιθανότητα το μαγνήσιο να είναι ευεργετικό για την υγεία του εγκεφάλου.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι περισσότερο μαγνήσιο στην καθημερινή μας διατροφή συνδέεται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου καθώς γερνάμε, ειδικά για τις γυναίκες. Η μελέτη περιελάμβανε 6.001 υγιείς άνδρες και γυναίκες συμμετέχοντες ηλικίας 40 έως 73 ετών, στους οποίους ζητήθηκε να καταγράψουν την ημερήσια εκτιμώμενη πρόσληψη μαγνησίου σε διάστημα 16 μηνών. Τα αποτελέσματα βρήκαν ότι η ηλικία του εγκεφάλου όσων κατανάλωναν πάνω από 550 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου κάθε μέρα είναι περίπου ένα χρόνο νεότερη όταν φτάσουν τα 55 σε σύγκριση με κάποιον που κατανάλωνε κανονική πρόσληψη μαγνησίου περίπου 350 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι μια αύξηση κατά 41% στην πρόσληψη μαγνησίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία, η οποία σχετίζεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία και χαμηλότερο κίνδυνο ή καθυστερημένη εμφάνιση άνοιας στη μετέπειτα ζωή», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Khawlah Alateeq του Australian National. Το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου, σε ανακοίνωσή του. «Η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να συμβάλει στη νευροπροστασία νωρίτερα στη διαδικασία της γήρανσης και τα προληπτικά αποτελέσματα μπορεί να αρχίσουν στα 40 μας ή και νωρίτερα».

Το μαγνήσιο μπορεί να βρεθεί σε ένα ευρύ φάσμα πηγών τροφίμων.

«Οι ελλείψεις μαγνησίου θα έπρεπε να είναι – και είναι – εξαιρετικά σπάνιες μεταξύ των ανθρώπων που τρώνε λαχανικά », λέει η Nestle. «Εάν ένα φαγητό έχει φυτικές ίνες , έχει μαγνήσιο, επομένως αυτό περιλαμβάνει φρούτα , λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ».

Μερικές από τις καλύτερες επιλογές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία, όπως ποσοτικοποιούνται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας :

Σοκολάτα ή κακάο.
Χόρτα και λαχανικά.
Όσπρια .
Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και σόγια.
Ξηροί καρποί και σπόροι .
Προϊόντα ολικής αλέσεως .

photo: pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Κλίμα: Προς νέο ρεκόρ εκπομπών CO2 εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων το 2024,

Οι εκπομπές CO2 από την καύση ορυκτών καυσίμων αναμένεται...

Ο Τραμπ διορίζει την Κρίστι Νόεμ επικεφαλής της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε την Κρίστι Νόεμ, κυβερνήτη της...

Χαμάς: Οι ΗΠΑ είναι συνεργός του Ισραήλ στη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα

Η Χαμάς κατηγόρησε τις ΗΠΑ ως συνεργό του Ισραήλ...

Χαμός στην Αργεντινή με την Ντεπορτίβο Ριέστρα που χρησιμοποίησε… influencer σε αγώνα

Ο Ίβαν Μπουχατζερούκ, γνωστός ως «Spreen», επιλέχθηκε από την...

ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα διορίσει τον Τζον Ράτκλιφ διευθυντή της CIA

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διορίσει...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Υγεία πάνω απ’ όλα 2024»: «Ο τεχνολογικός μετασχηματισμός στην πρόληψη και στην περίθαλψη – Μέτρα για τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων»

Η συζήτηση στο συνέδριο «Υγεία πάνω απ’ όλα 2024» εστίασε στον τεχνολογικό μετασχηματισμό στην πρόληψη και την περίθαλψη, με έμφαση στη συνεργασία του Υπουργείου...

Σακχαρώδης διαβήτης: Τα βασικά μέτρα πρόληψης για την “μάστιγα” της εποχής μας

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, που γιορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου, αφιερώνεται στη μνήμη του Frederick Banting και εστιάζει στην επιδημιολογία και πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη,...

Χοληστερίνη: 8 τροφές που τη μειώνουν χωρίς φάρμακα και 5 τροφές-παγίδες που φράζουν τις αρτηρίες

Η υψηλή χοληστερίνη, κυρίως η «κακή» LDL, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών, αλλά μπορεί να βελτιωθεί μέσω διατροφικών αλλαγών και άσκησης.Ορισμένες τροφές, όπως η βρώμη,...

Καρκίνος: Επαναστατική ανοσοθεραπεία στοχεύει με ακρίβεια όγκους του εγκεφάλου

Μια νέα ανοσοθεραπεία με τη μορφή εμβολίου στοχεύει με ακρίβεια σε γλοιώματα, έναν από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους του εγκεφάλου, κινητοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα...

Φορείς ΠΦΥ: Αυξάνεται η τιμή των ιατρικών εξετάσεων-Η αύξηση στη συμμετοχή θα αναφέρεται «Υπέρ ΕΟΠΥΥ»

Οι Φορείς ΠΦΥ συναντήθηκαν με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για να συζητήσουν τη μείωση του clawback και την δυσλειτουργία του συστήματος συνταγογράφησης, με...

Μητσοτάκης: Από 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Από 28 Νοεμβρίου, θα ξεκινήσουν 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία στην Ελλάδα, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης.Η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην αναβάθμιση των δομών υγείας, την...

«Υγεία πάνω απ’ όλα 2024»: Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης – Δείτε LIVE το συνέδριο

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασε στρατηγική για τη μείωση του χρόνου αναμονής στα επείγοντα χειρουργεία, με στόχο να προσλάβει περισσότερους από 500 τραυματιοφορείς...

Κυριάκος Μητσοτάκης: 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Από τις 28 Νοεμβρίου, θα ξεκινήσουν 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία στην Ελλάδα, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάπτυξης.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι στόχος του νομοσχεδίου...

«Υγεία πάνω απ’ όλα 2024» – Νίκος Χατζηνικολάου: Στο επίκεντρο η εθνική στρατηγική με στόχο την αναβάθμιση του συστήματος Υγείας της χώρας μας

Το συνέδριο «Υγεία πάνω απ’ όλα 2024» εστιάζει στην εθνική στρατηγική για την αναβάθμιση του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα, με στόχο την κάλυψη των...

«Υγεία πάνω απ’ όλα 2024»: Η εθνική στρατηγική για την Υγεία στο επίκεντρο του Συνεδρίου

Το συνέδριο «Υγεία πάνω απ’ όλα 2024» εστιάζει στην εθνική στρατηγική για την αναβάθμιση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα, με στόχο την κάλυψη των...